Întreruperile au afectat nu numai zonele de graniţă din apropierea Libanului, ci şi regiunile dens populate din centrul ţării, notează Agerpres. Şoferii din Israel au descoperit brusc că GPS-ul îi plasa în capitala libaneză, Beirut, potrivit mass-media israeliene.

Pe lângă faptul că oferă utilizatorilor indicaţii, sistemul de poziţionare GPS este folosit şi de drone pentru a-şi găsi ţintele.

Israelul este în alertă maximă după ce Iranul a ameninţat cu represalii după recenta asasinare a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. Israelul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că s-ar afla în spatele asasinării lui Haniyeh, scrie dpa.

Chiar înainte de atacul major al Iranului din aprilie, când Teheranul a lansat sute de rachete şi de drone asupra Israelului, armata israeliană a declarat că a perturbat în mod intenţionat sistemul de poziţionare prin satelit. Întrebată despre cele mai recente întreruperi ale GPS, armata israeliană a transmis: „Nu comentăm”.

Un alt indiciu al unui atac potenţial iminent al Iranului şi al miliţiilor aliate din alte ţări din Orientul Mijlociu a fost sosirea comandantului forţelor americane în regiune, generalul Michael Erik Kurilla, după cum a raportat portalul de ştiri american Axios.

Kurilla s-a mai deplasat în Israel cu puţin timp înainte de atacul major iranian din aprilie, aminteşte dpa.

Urmărește-ne pe Google News