Scrisoarea semnată de șefii companiilor aeriene americane, dar şi de cei ai diviziilor aeriene ale giganţilor din domeniul logisticii FedEx şi UPS se adresează guvernului SUA, agenţiei de securitate a aviaţiei, FAA, şi autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, FCC.
Actorii din sectorul aviaţiei din Statele Unite sunt îngrijoraţi de consecinţele 5G asupra avioanelor din cauza posibilelor perturbări ale instrumentelor de bord.
„Într-o zi ca ieri (n.r. – duminică), peste 1.100 de zboruri şi 100.000 de pasageri ar fi supuşi la anulări, rerutări sau întârzieri”, au avertizat şefii companiilor American Airlines, Delta sau Southwest.
„Având în vedere timpul scurt rămas şi importanţa acestei calamităţi economice complet evitabile, vă cerem cu respect să susţineţi şi să luaţi toate acţiunile necesare pentru ca reţeaua 5G să fie lansată cu excepţia cazurilor în care turnurile sunt prea aproape de pistele aeroporturilor”, au solicitat șefii celor zece companii aeriene.
Potrivit scrisorii, „O intervenţie imediată este necesară pentru a împiedica o importantă perturbare operaţională pentru pasageri, transportatori, lanţuri de aprovizionare şi livrarea de consumabile medicale esenţiale”.
Companiile aeriene americane doresc o pauză, „până când FAA poate stabili cum această desfăşurare poate fi realizată în siguranţă, fără perturbări catastrofale”.
FAA a emis noi directive care limitează utilizarea acestor dispozitive de bord în anumite situaţii, pe fondul preocupărilor legate de potenţiale probleme de interferenţă cu radioaltimetrele din avioane.
Dar companiile aeriene americane s-au declarat împotriva costurilor potenţiale generate şi au cerut autorităţilor să găsească rapid o soluţie.
Producătorii de avioane Airbus, din Europa, şi Boeing, din SUA, şi-au exprimat în decembrie 2021, de asemenea, „îngrijorarea” cu privire la posibilele perturbări ale instrumentelor de la bordul aeronavelor lor de către 5G, într-o scrisoare adresată Departamentului Transporturilor american.
FOTO: EPA