Daca la capitolul dotari lucrurile sunt departe de a fi multumitoare, multi dintre cercetatori fiind inca nevoiti sa foloseasca aparatura depasita atat moral cat si fizic, la capitolul inventivitate romanii nu stau deloc rau. Aflat de nenumarate ori in pragul colapsului financiar, Observatoul Astronomic Municipal „Amiral Vasile Urseanu” a rezistat in mod aproape miraculos celor 14 ani de eterna tranzitie. Mai mult, in conditiile in care discutiile despre demolarea eternului rival, Observatorul Astronomic al Academiei Romane, pentru a face loc multdisputatei Catedrale a Mantuirii Neamului, sunt din ce in ce mai aproape de finalizare, micutul lacas de pe bulevardul Lascar Catargiu avand mari sanse sa ramana singurul operational la nivelul capitalei Romaniei.
„Pentru noi, ca de altfel pentru toate observatoarele astronomice din intreaga lume care inca se mai afla in marile orase, lumina rezidentiala a fost, este si va fi o problema. Nu de putine ori am avut probleme in descifrarea corecta a datelor de telescop din cauza interferentelor luminoase provenite de la stalpii de iluminat stradal si reclamele cu neoane amplasate pe cladirile inalte”, spune Harald Alexandrescu, coordonatorul observatorului.
Si pentru ca reclamele luminoase la detergenti lichizi de spalat vase, de exemplu, sa nu-i mai tulbure imaginea Luceafarului ce se ingramadeste in lentilele batranului telescop, ideea lui Harald Alexandrescu a fost sa „aduca” intunericul la observator. „Daca nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed”. Zis si facut.
„Am luat legatura cu firmele de panotaj stradal care si-au montat reclamele in zona cladirii ce adaposteste observatorul, le-am explicat des-pre ce este vorba si am reusit sa gasim o solutie care sa multumeasca ambele parti. Astfel, dupa ce au studiat problemele de ordin tehnic, Mugurel Georgescu, Dragos Gabriel si Lidia Gherghiceanu, ingineri la doua din cele mai mari firme de profil, au gasit o rezolvare ca toate panourile luminoase care se afla in zona sa fie dotate cu un echipament comandat prin unde radio pentru stingerea si aprinderea neoanelor”, povesteste vadit satisfacut Harald Alexandrescu.
„Cand am de lucru si trebuie sa ies in cupola observatorului, ma duc mai intai la fereastra, sting luminile de pe strada apoi imi vad in liniste de programul meu nocturn de observatii. Simplu”.