Conform prognozelor, nivelul Dunării la Budapesta ar putea atinge vârful sâmbătă după-amiază, 846 de centimetri. Cel mai înalt nivel al apei înregistrat vreodată a fost de 891 cm.

Pentru moment, 1.667 de soldați participă la activitatea de apărare, dar contingentul poate crește până șla 4.000. Sunt 988 de persoane care lucrează în managementul de dezastre, 312 ofițeri de poliție și 117 persoane de deținuți sunt în alertă.

În total, 4.392 de persoane lucrează în prezent în controlul inundațiilor, fără a lua în calcul voluntarii.

Dunărea a inundat cheiurile Budapestei. Foto: Knap Zoltán/ Blikk

Unul dintre cele mai critice domenii în acest moment este Pilismaró.

Există o secțiune a autostrăzii 11 care este inundată, așa că personalul operațional a decis să anunțat variante de deviere.

Insula Margaret este, de asemenea, un teren critic. Viktor Orbán a vorbit și despre metroul din Piața Batthyányi, unde situația este critică, deoarece zidul este destul de subțire, iar infiltrațiile de apă nu pot fi prevenite. Dar speră că metroul nu va trebui să fie închis.

Va fi o situație dificilă și la Dunabogdány, Leányfalu, Tahi și Vác. Kismaros este, de asemenea, un „teren dificil, cea mai mare parte a așezării se află pe câmpii inundabile”.

Prim-ministrul, liderul partidului Fidesz, și-a a anulat toate călătoriile în străinătate. Liderul maghiar cooperează cu primarul Gergely Karácsony, din formnațiunea de opoziție Országgyűlés (Adunarea Națională). „Suntem condamnați să colaborăm”, a declarat Orbán.

Drumul a fost blocat de apa revărsată. Foto: Knap Zoltán/ Blikk

El a încercat să liniștească populația, subliniind că nivelul ridicat al Dunării este sub nivelul-record din 2013. „Este o provocare, dar acestea sunt evenimente așteptate”, a spus Orbán.

În ceea ce privește reziliența instalațiilor de protecție împotriva inundațiilor, premierul a menționat că, după 2013, au fost realizate investiții în valoare de 435 de miliarde de forinți, circa 1,1 miliarde de euro, iar în cazul Dunării, de 150 de miliarde de forinți, aproximativ 380.000 de euro.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Fotografii: Knap Zoltán și Czerkl Gábor/ Blikk

Urmărește-ne pe Google News