Din cauza ploilor abundente din ultimele ore, în sud estul țării, vizat de un cod portocaliu de inundații, au început să apară problemele.
În Ialomița, județ aflat sub cod galben de ploi, caderile masive de apă au facut ca subsolul Centrului Cultural UNESCO din Slobozia sa se inunde, fiind nevoie de interventia pompierilor pentru a scoate apa cu ajutorul unei autospeciale.
La Buzău, pompierii au fost solicitați deja să intervină pe strada Viilor, unde sunt inundații și unde oamenii au nevoie de autorități pentru a-și salva bunurile.
De asemenea, subsolul uneia dintre cele mai mari grădinițe din Buzău a fost inundat. Pompierii intervin pentru scoaterea apei. Situația se întâlnește la Grădinița Boboceii, care are cursuri și pe timpul vacanței de vară.
La rândul lor, pompierii din Focșani intervin cu o motopomă după ce subsolul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea s-a inundat, în urma căderilor mari de precipitații.
Pompierii trebuie să intervină cu rapiditate întrucât din cauza apei accumulate în subsolul instituției e risc să se deterioreze bunurile depozitate acolo. Apa măsoară deja 10 centimetri și e risc să crească pentru că la Focșani continuă să plouă.
Până miercuri, la ora 13.00, la Focșani s-au înregistrat 12 intervenții pentru evacuarea apei acumulate în subsolurile unor clădiri sau în curțile unor gospodării.
Pompierii militari au intervenit cu autospeciale și motopompe în municipiul Focșani și în zona orașului Mărășești, în șapte cazuri în total.
Reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență au intervenit în cartierul Modruzeni, din orașul Mărășești, pentru evacuarea apei din curțile a cinci cetățeni, înlăturând astfel pericolul ca apa acumulată sa pătrundă în clădiri.
La kilometrul 162 pe DN2, în județul Vrancea, pe sensul de mers Focșani – Buzău, în urma precipitațiilor abundente, s-a scurs apa cu aluviuni de pe un drum agricol din cauza unui șanț înfundat. Banda 1 e impracticabilă, fiind anunțat SDN.
Totodată, 1.661 de consumatori au rămas fără energie electrică în localitatea Gologanu, din Vrancea.
Și cum ploile vor continua în orele următoare, autoritățile sunt în alertă. La primării e asigurată permanența, în timp ce cursurile de apă sunt monitorizate în continuu. De asemenea, sunt verificate podurile și podețele, dar și rigolele și șanțurile de scurgere a apei, dispunându se încă de ieri deblocarea lor, acum unde se impunea.
Pe de altă parte, specialiștii de la Direcția Apelor Buzău Ialomița spun că până acum nu s–au înregistrat creșteri de nivel pe râuri.
„Nu avem cote de apărare depășite pe râurile din județ și nici pe râurile din județele pe care le avem în monitorizare și supraveghere. Sunt comparabile cu cele de ieri, însă cum ploile vor continua, ne așteptăm ca la orele după amiezii situația să se schimbe” a declarat Mariana Lăcătușu, purtător de cuvânt al Direcției Apelor Buzău Ialomița.
În județul Buzău, în ultimele 12 ore, cantitatea de precipitații înregistrată a fost de 44.5 litri pe metrul pătrat, la Ziduri 40 litri pe metrul pătrat, Rușețu 38. 7 litri pe metrul pătrat, la stația de la Caragele 34 litri pe metrul pătrat. Specialiștii de la Ape susțin că cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat în zona de câmpie, în timp ce la deal și la munte a plouat mai puțin. pe de altă parte, din cauza secetei prelungite, mare parte din apa căzută din cer până acum s-a infiltrate în pământ, de aceea nefiind mari probleme înregistrate în regiune cel puțin până acum.
După o ploaie puternică de doar 15 de minute, străzile din Tulcea au fost inundate. Canalizările au refulat din cauza volumului mare de apă.
De asemenea, apa a inundat şi mai multe subsoluri ale unor blocuri, conform observator.tv. În anumite zone, apa a atins chiar jumătate de metru.
Citește și ANCHETĂ/ O administratoare de bloc din Timișoara a lăsat zeci de familii fără apă caldă după ce a furat banii de întreținere. În trecut, femeia a lucrat la bancă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro