UPDATE ora 23.20: Președintele german Frank-Walter Steinmeier va merge sâmbătă în zonele afectate de inundații din Renania de Nord-Westfalia, împreună cu liderul regional Armin Laschet, notează Deutsche Welle.

UPDATE ora 19.30: Cel puțin 106 oameni au murit în urma inundațiilor din Germania, potrivit informațiilor oficiale, citate de Suddeutsche Zeitung. Este vorba despre cel puțin 63 de victime în landul Renania-Palatinat și alte cel puțin 43 în Renania de Nord-Westfalia.

UPDATE ora 18.00: Aproximativ 850 de trupe au fost trimise să intervină în în zonele afectate de inundații, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz, potrivit Deutsche Welle. Totodată, a fost declanșată o „alarmă militară de dezastru”, o măsură tehnică ce presupune descentralizarea deciziei în privința folosirii echipamentelor de către comandanții din teren. Asta înseamnă că personalul militar este autorizat să decidă pe cont propriu cum să se implice în eforturile locale de salvare. Peste 200 de soldați au fost trimiși deja în nouă districte și orașe din Renania-Palatinat.

UPDATE ora 16.00: Bilanțul tragic al inundațiilor a depășit pragul de 100 de decese, în condițiile în care operațiunile de salvare sunt încă în plină desfășurare, anunță autoritățile locale, citate de Deutsche Welle.

Potrivit oficialilor, cel puțin 43 de oameni au murit în landul Renania de Nord-Westfalia. În Renania-Palatinat, cel puțin 60 de persoane și-au pierdut viața.

„Mi-e teamă că vom vedea adevărata dimensiune a dezastrului abia în zilele următoare”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care se află la Washington. Ea a caracterizat ziua ca fiind una marcată de „frică, disperare și suferință”, mai notează Deutsche Welle.


Știrea inițială:

Cele mai afectate landuri sunt Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia. Aici, zeci de oameni și-au pierdut viața.

„Există oameni morți, sunt oameni dispăruți, sunt mulți care sunt încă în pericol… Nu am văzut niciodată un astfel de dezastru. Este cu adevărat devastator”, a declarat în parlamentul regional Malu Dreyer, guvernatorul landului Renania-Palatinat.

Iar bilanțul ar putea să crească. Inițial, oficialii au vorbit despre zeci de dispăruți.

„Credem că mai sunt 40, 50 sau 60 de persoane dispărute și, când sunt dispăruți de atât de mult timp trebuie să te temi de cel mai rău. Numărul victimelor va crește probabil în următoarele zile”, a declarat ministrul regional de interne, Roger Lewentz, pentru radiodifuzorul SWR.

Numărul a crescut apoi la 1.300 de dispăruți. Mulți dintre ei pot să fie în siguranță, dar autoritățile nu pot da de urma lor – fie pentru că rețelele de telefonie sunt picate, fie că sunt sinistrați.

În acest timp, misiunile de salvare continuă, dar sunt tot mai dificile. Numai în orașul Bad Neuenahr-Ahrweiler au fost efectuate joi peste 1.000 de misiuni de salvare, iar unele se află încă în desfășurare.

În orașul Schuld din munții Eifel, 70 de persoane au fost raportate dispărute după ce mai multe case s-au prăbușit în timpul nopții.

Mai mulți bătrâni sunt evacuați din orașul Bad Neuenahr, în timp ce pompierii încă îi caută pe cei dispăruți | Foto: EPA

„A fost catastrofal”, a spus Edgar Gillessen, în vârstă de 65 de ani, a cărui casă a fost avariată. „Îi știu pe toți acești oameni care trăiesc aici. Îmi pare atât de rău pentru ei, au pierdut totul”, a spus el pentru Reuters. „Un prieten avea un atelier acolo, acum totul a dispărut. E înfricoșător. De neimaginat!”.

Ploile continuă, pericolul rămâne

Aflată în vizită în Statele Unite, cancelarul german a catalogat inundațiile drept catastrofale, vorbind despre o zi marcată de „frică, disperare, suferință”.

Merkel a declarat că guvernul său nu-i va lăsa pe cei afectați „singuri cu suferința lor”, adăugând că face tot posibilul să-i ajute.

În acest timp, situația rămâne alarmantă, mai ales că meteorologii anunță că ploile vor continua chiar în zonele afectate.

Urmările inundațiilor catastrofale din vestul Germaniei | Foto: EPA

Autoritățile din districtul Rhine-Sieg din Renania de Nord-Westfalia au decis evacuarea mai multor sate aflate în apropierea lacului de acumulare Steinbach, temându-se că barajul s-ar putea rupe.

Schimbările climatice, din nou în centrul atenției

Furtunile
au readus schimbările climatice în centrul campaniei electorale din
Germania, înainte
de alegerile parlamentare din 26 septembrie, care vor marca 16 ani de
când Angela Merkel se află la putere.

Germania „trebuie să se pregătească mult mai bine” în viitor, a declarat ministrul de interne Horst Seehofer, adăugând că „această vreme extremă este o consecință a schimbărilor climatice”.

Dimensiunea
reală a pagubelor rămâne încă necunoscută. Videoclipurile
postate pe rețelele de socializare arată mașini plutind pe străzi
și case parțial prăbușite.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a oferit ajutorul, iar Papa Francisc a transmis condoleanțe. Suveranul pontif a spus că se roagă pentru cei răniți și dispăruți, precum și pentru cei care și-au pierdut mijloacele de trai.

Sursa FOTO: Profimedia

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

 
 

Urmărește-ne pe Google News