Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Darko Juka, a precizat că unele persoane au fost semnalate de mai multe ori ca fiind decedate de către serviciile locale, motiv pentru care s-a vorbit de un număr mai mare. dar că numărul oficial al decedați până acum este de 13 persoane.
În timpul nopții însă, Poliția a arătat că numărul deceselor în Jablanica a fost de 12, iar unul s-a înregistrat în Buturović Polje.
Trei persoane au murit în Fojnica, astfel încât numărul total oficial de victime până acum este de 16. Un număr 10 persoane au fost date dispărute și a fost declarată stare de urgență.
Unele dintre cele mai grave situații au avut loc în zona Jablanica, un oraș situat pe ruta principală dintre orașele Mostar și capitala Sarajevo, la aproximativ 70 km spre nord-est.
Ministrul dezvoltării, Vojin Mijatovic, a declarat că țara a fost martora unui dezastru teribil și a făcut apel la calm.
Râurile au ieșit din matcă după o furtună, iar imagini aeriene au arătat multe orașe și sate inundate.
Drumuri, poduri și căi ferate au fost luate de ape sau blocate, în timp ce alunecările de teren au lăsat casele îngropate sub mormane de aluviuni, până la etajele superioare.
Principala șosea, M-17, care merge de-a lungul râului Neretva, a fost acoperită de mâl în apropiere de Jablanica, iar o porțiune de cale ferată de 17 km a fost grav avariată între Ostrozac și Grabovica.
Autoritatea locale dau avertizat șoferii să evite drumurile din jurul localității Jablanica.
Mai la est, de-a lungul râului Neretva, un proprietar a declarat presei bosniace că apa a inundat casa vineri la ora 03.30 și că abia a reușit să își salveze fiul, înainte de a fugi la vecini și de a-și vedea casa prăbușindu-se.
Între timp, la 20 km vest de Capitală, în apropiere de Kiseljak, un torent de apă a inundat străzile, acoperind mașinile cu apă.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 15Inundațiile nu au lovit doar Bosnia. În Muntenegru, țara vecină, drumurile s-au transformat în râuri, iar satul Komarnica a rămas izolat.
De asemenea, nivelul apei a crescut pe unele râuri din Croația, iar guvernul de la Zagreb a declarat că există riscul ca unele zone din orașul Karlovac să fie inundate.
Schimbările climatice agravează aceste fenomene
O mare parte din Europa Centrală a fost afectată de inundații luna trecută, cele mai grave distrugeri fiind înregistrate în Polonia, Republica Cehă și România.
Oamenii de știință din cadrul grupului World Weather Attribution (WWA) au declarat că o perioadă de patru zile a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în regiune. Ei au afirmat că inundațiile au fost agravate de schimbările climatice.
Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. Ultimii cinci ani au fost, în medie, cu aproximativ 2,3 gradee Celsius mai calzi decât în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, conform serviciului climatic Copernicus.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!