UPDATE, ORA 11,50 – Pompierii covăsneni sunt prezenți in sprijinul populației în localitățile Lunca Mărcușului și Băcel, unde acționează pentru evacuarea apei din zonele afectate. Se mai intervine pentru evacuarea apei din subsoluri în Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc.


 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute au făcut ravagii în judeţul Covasna, viiturile au afectat 280 de locuinţe, iar şapte drumuri au fost închise. DN 11B, între localitățile Târgu Secuiesc-Cozmeni, a fost rupt şi distrus pe o distanţă 100 de metri.

Potrivit ISU Covasna, peste 280 de locuințe au fost afectate de ape, iar pe șapte drumuri este interzisă circulaţia.

Pe zona Băcel- Lunca Mărcuşului avem pentru monitorizare echipaje de pompieri cu două bărci de salvare, o motopompă de capacitate mare și autospeciale de intervenție. De aseară și pana azi dimineața s-a mai intervenit și pentru înălțarea cu saci a digurilor din zona Băcel-Chichis“, a spus Marius Tolvaj, purtător de cuvânt al ISU Covasna.

Starea drumurilor în județul Covasna, luni dimineață:

DN 11B de la km 12+300m până la km 14 + 400m drum inundat și pe alocuri surpat, interzis circulaţiei;

DJ 121 Catalina – Imeni, drumul este practicabil pe ambele sensuri de mers, începând cu ora 07.00;

DJ 103B Ozun – Bicfalău, drum inundat pe o porţiune de 800m, interzis circulației;

Intersecție DJ103B cu DC27B către Lisnău, drum inundat pe o porțiune de 300 m, interzis circulației;

DJ 131 intersecție Racoș – Căpeni până la pod Augustin, drum inundat, pe o porțiune de 400m, interzis circulației;

DC19 , localitatea Reci către Bita drum inundat pe o porțiune de 100m, interzis circulației;

DC9 , Surcea – Telechia, drum afectat de inundaţii, pe alocuri surpat, interzis circulaţiei;

DC38 inundat pe o porţiune de 300m, de la intersecţia DJ131 cu DJ131A spre Racoşul de Sus, interzis circulaţiei.

De asemenea, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov anunţă că au început lucrările pentru refacerea DN11B la limita între judeţele Covasna şi Harghita. „Deocamdată de lucrează la limitarea extinderii stricăciunilor prin umplerea cu pietre. Încă nu avem o estimare. Va merge acolo o comisie mâine pentru elaborarea unui proiect de refacere. Drumul este distrus complet pe o lungime de aproximativ 100 de metri“, a spus Robert Elekes, reprezentantul DRDP Braşov.

Bilanţ inundaţii Braşov: Zeci de case inundate, drumuri surpate şi un pod de cale ferată prăbuşit

Inundaţiile au făcut ravagii şi în judeţul Braşov unde zeci de case şi străzi au fost inundate, câteva drumuri s-au surpat, iar patru case sunt în pericol să se dărâme din clipă în clipă. În plus, un pod de cale ferată, care lega Budila de Întorsura Buzăului, s-a prăbuşit cu totul în apă, după ce iniţial viiturile au rupt un picior al podului.

Pompierii intervin la această oră pentru evacuarea apei în Stupini, pe strada Fântânii, iar un echipaj a plecat spre Podu Olt, unde nivelul Oltului este în creştere, însă deocamdată nu sunt afectate locuințe, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, Luiza Dănilă.

Bilanţul privizoriu al ISU Braşov arată că 55 de gospodării au fost afectate, 27 de beciuri au fost inundate, iar cinci case au fost inundate.

De asemenea, în comuna Tărlungeni, strada Crișan, s-a surpat drumul pe o porţiune de 55 metri, iar patru locuinţe riscă să se dărâme.

Podul care făcea legătura între Crihalma şi Comăna de Jos a fost distrus de apele Oltului

Sunt afectate şi două drumuri judeţene: DJ 110 între localităţile Paltin şi Vulcăniţa s-a surpat o bandă şi pe o distanţa de 50 m se circulă pe o singură bandă, iar DJ 103G între localitățile Măieruş şi Arini este blocat ca urmare a revărsării râului Olt.

De asemenea, podul de cale ferată de la Budila s-a prăbușit complet. După ce sâmbătă s-a surpat un picior al podului, duminică podul s-a prăbuşit cu totul în apă. Linia de cale ferată era folosită de un operator privat, iar şase garnituri treceau zilinic pe ruta Brașov – Întorsura Buzăului. Navetiştii, mii de adulţi şi copii, vor folosi acum microbuze şi autobuze pentru a ajunge la destinaţie, deoarece podul trebuie reconstruit.

Primul-ministru Viorica Dăncilă, însoțită de mai mulți membri ai Cabinetului, se deplasează luni în mai multe zone afectate de inundații din județele Buzău, Bacău, Covasna, Brașov. Premierul intenționează să evalueze pagubele și să identifice cele mai rapide soluții de sprijinire a oamenilor și comunităților afectate. Viorica Dăncilă este însoțită de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Șova și ministrul Agriculturii, Petre Daea.


ANCHETĂ/ Ștrand ca centru social și mulți șefi la Societatea de Transport Public Timișoara, în timp ce în tramvaie plouă peste călători – FOTO


 

Urmărește-ne pe Google News