UPDATE 09.30: În urma ploilor de ieri și din această noapte, pompierii au acționat pentru salvarea persoanelor surprinse de apă și pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.
Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.
Echipajele de pompieri au acționat pentru evacuarea apei din 5 case, 37 beciuri și peste 80 de anexe și alte spații în care s-au produs inundații. Totodată, din cauza vântului puternic 4 acoperișuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâți pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme.
Cele mai semnificative efecte au avut loc în județul Neamț, unde efectivele ISU au acționat pe toată durata nopții pentru evacuarea apei acumulate în gospodării și pe străzile din municipiul Piatra Neamț. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creșterea nivelului pârâului Potocina.
Pârâul care trece prin zonă a ieşit din matcă şi, alături de torenţii formaţi pe dealuri, au creat viituri care au inundat mai multe locuinţe. De asemenea, infrastructura rutieră a fost distrusă de viituri, iar ştrandul municipal a fost inundat pentru a treia oară în această lună.
Potrivit ISU Neamţ, la numărul unic de urgenţă 112 s-au înregistrat zeci de apeluri din partea locuitorilor municipiului reşedinţă. Municipiul Piatra-Neamţ a fost, în noaptea de miercuri spre joi, sub avertizare Cod Roşu de ploi torenţiale şi descărcări electrice, populaţia fiind avertizată, de două ori, prin sistemul Ro-Alert, să se adăpostească şi să nu staţioneze sub arbori sau reţele electrice, potrivit Agerpres. Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de Codul Roşu de fenomene meteo periculoase, începând cu ora 22,15 a fost activată grupa operativă, iar în sprijinul pompierilor din Piatra-Neamţ au fost chemate echipaje de la Detaşamentele de pompieri Roman şi Târgu Neamţ.
Recomandări
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, să rămână în spații închise care le asigură protecția. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6FOTO: ISU Neamț / stiri-neamt
Citește și
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro