Locuitorii orașului și turiștii au fost luați pe nepregătite de „potopul” care s-a abătut asupra stațiunii croate de la Marea Adriatică.

Mato Frankovic, primarul orașului, le-a cerut tuturor să stea acasă, dacă este posibil. Potrivit raportului institutului meteorologic, acesta este doar începutul, între orele 15.00 și 23.00 fiind așteptate mai multe ploi abundente, a spus primarul, care a adăugat: „Unitățile de pompieri sunt deja în alertă, dar fiecare ar trebui să încerce să-și protejeze proprietatea”.

În Makarska, au căzut 40 de litri de precipitații pe metru pătrat într-un timp scurt. Sistemul de canalizare al orașului nu a putut face față cantității mari de apă, așa că mai multe mașini au rămas blocate în torenții care ajungeau până la portiere.

Ploile abundente au provocat perturbări în trafic atât în ​​Split, cât și în Zadar, iar temperaturile au scăzut brusc de la o medie de 35 de grade Celsius la 25 de grade Celsius. Din cauza ploii, este haos total și în transportul public.

Noul an școlar a început teoretic, luni, în Croația, dar Guvernul a amânat începerea cursurilor cu o săptămână, invocând căldura extremă.

Țara din Balcanii de Vest a trecut prin cel mai călduros august din ultimele șase decenii. Conform prognozelor, nici în toamnă nu este de așteptat o răcire a vremii: septembrie va fi cu siguranță mai caldă decât de obicei, și nu doar pe litoral, ci și în centrul țării, iar chiar și în octombrie, și noiembrie sunt de așteptat să fie temperaturi peste cele obișnuite în aceste luni ale anului.

În același timp, meteorologii avertizează că vor fi episoade din ce în ce mai dese cu furtuni și ploi abundente.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News