Pe insula Kyushu, una dintre cele patru insule principale ale țării, case și mașini au fost acoperite de pământ, iar locuitorii au fost avertizați de agenția japoneză de meteorologie să rămână în alertă, pentru că mai multe alunecări de teren riscă să se producă.
În același timp însă, meteorologii au retrogradat marți o avertizare specială de ploi abundente care viza zonele nordice ale insulei, unde trăiesc peste 1,7 milioane de persoane.
„Aceasta este cea mai puternică ploaie înregistrată vreodată” în regiune, iar „situația este de așa natură încât viețile sunt în pericol și siguranța lor trebuie asigurată”, a declarat Satoshi Sugimoto, un oficial al agenției meteorologice nipone.
Secretarul-șef al Guvernului, Hirokazu Matsuno, a declarat că primele date arată că șase persoane au murit în urma ploilor abundente care au provocat ieșirea din matcă a râurilor, au întrerupt circulația trenului de mare viteză, au blocat drumuri și aprovizionarea cu apă.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3O femeie în vârstă de 77 de ani a fost confirmată ca fiind decedată după ce ea și soțul ei au fost găsiți blocați în casa înghițită de noroi, în prefectura Fukuoka, au anunțat autoritățile locale. Soțul femeii a supraviețuit.
Alți trei locuitori din Fukuoka au murit, printre care o persoană a cărei mașină a fost luată de ape.
În orașul Kurume, 21 de persoane au fost îngropate de o alunecare de teren care a afectat șapte case. Șase oameni au reușit să scape, echipajele de salvare au extras nouă persoane în viață și lucrau la scoaterea altor cinci, în timp ce un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost confirmat ulterior ca fiind decedat.
De asemenea, trupul unui alt bărbat a fost găsit lângă câmpurile de orez din apropierea unui râu, au relatat ziarul Yomiuri Shimbun și postului public de televiziune NHK.
În unele părți din nordul Kyushu plouă de mai bine de o săptămână, iar oamenii de știință spun că încălzirea globală crește riscul de precipitații abundente în Japonia în special în sezonul ploios. Între timp, capitala niponă Tokyo a fost afectată marți o căldură sufocantă.
Alunecările de teren reprezintă un risc serios în Japonia, unde multe locuințe sunt construite pe terenuri întinse, la poalele dealurilor și munților.
Foto: Profimedia
Aura1 • 11.07.2023, 12:04
Adevărată catastrofă, cu apele și alunecările de teren e complicat să te lupți.