Cel puțin 100 de persoane și-au pierdut viața în Japonia, în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au lovit țara asiatica la sfârșitul săptămânii trecute. Vremea rea face zeci de victime în Japonia, unde zone întregi sunt sub ape.

FOTO: EPA

Heavy rain kills 94 people and leaves at least 56 missing in JapanIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

UPDATE 12 iulie, ora 8:00. Inundaţiile şi alunecările de teren din vestul Japoniei s-au soldat cu moartea a cel puţin 199 de persoane, a anunţat joi dimineaţa purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, informează AFP, citată de Agerpres.

Premierul Shinzo Abe a ordonat în timpul unei reuniuni a celulei de criză să se acţioneze cât mai repede posibil pentru sinistraţi, a precizat Yoshihide Suga în timpul unei conferinţe de presă.

UPDATE 9 iulie, ora 8:10. Peste 100 de oameni au murit, iar peste 50 sunt dați dispăruți, în urma inundațiilor din Japonia. Luni dimineață, echipele de salvare au reluat operațiunile de căutare a persoanelor date dispărute.

Un oficial din Okyama a declarat pentru AFP că nivelul apelor este în scădere, iar echipele de salvare pot ajunge pe jos în zonele cel mai puternic afectate de inundații.

George Simion recunoaște că nu a vrut niciodată să ofere case la 35.000 de euro: „Au fost o formă de marketing, de promovare”
Recomandări
George Simion recunoaște că nu a vrut niciodată să ofere case la 35.000 de euro: „Au fost o formă de marketing, de promovare”

Cele mai multe decese s-au produs în Hiroshima.

Most of the deaths have occurred in Hiroshima prefecture.

Printre cei dispăruţi se află şi un băiat de nouă ani, despre care se crede că a rămas blocat în casa lui după o alunecare de teren care a ucis cel puţin trei persoane.

Mii de polițiști, pompieri și soldați iau parte la operațiunile de căutare a persoanelor date dispărute, dar mulţi oameni nu au mai apucat să iasă din case şi au fost îngropaţi de vii în mâl.

Precipitaţiile au căzut neîntreupt, în ultimele zile, și a plouat de trei ori mai mult decât în mod normal pentru luna iulie, aşa că multe râuri au ieşit din matcă şi au antrenat numeroase alunecări de teren şi au produs inundaţii.

De exemplu, cantitatea de precipitaţii care au căzut până vineri seara asupra unei porţiuni din insula principală a arhipelagului nipon, Honshu, este de două ori mai mare decât cantitatea totală înregistrată în mod obişnuit în toată luna iulie, iar precipitaţiile continuă să cadă.

Ploile au fost declanşate de un front atmosferic cald şi umed dinspre Oceanul Pacific, care a intensificat activitatea frontului ploios sezonier. A contribuit, de asemenea, taifunul care s-a abătut asupra Japoniei în această săptămână, potrivit autorităţilor.

„Cea mai grea bătălie, dar e călit în luptă”. Profesorul de matematică al lui Nicușor Dan, mesaj pentru români: „Lumea trebuie să aleagă binele”
Recomandări
„Cea mai grea bătălie, dar e călit în luptă”. Profesorul de matematică al lui Nicușor Dan, mesaj pentru români: „Lumea trebuie să aleagă binele”

Problemele meteorologice ale Japoniei sunt, însă, departe de a se fi terminat întrucât taifunul Maria, care se formează în Oceanul Pacific, este prognozat să se intensifice devenind o furtună de gradul 4 şi ar putea să se abată asupra insulei sud-vestice Okinawa la începutul săptămânii viitoare.

De altfel, autorităţile japoneze spun că dacă ploile vor mai continua câteva zile, Japonia s-ar putea confrunta cu cel mai mare dezastru natural din ultimele decenii.

„Nu am avut parte niciodată în trecut de astfel de ploi”, a declarat un oficial de la Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA) într-o conferinţă de presă. „Aceasta este o situaţie extrem de periculoasă”, a adăugat oficialul nipon.

Cele mai mari probleme sunt în prefectura Hiroshima, dar și în regiunile Kyoto sau Okayama, unde sute de case au fost afectate de inundaţiile care au luat pe sus maşini, poduri şi stâlpi de electricitate.

Proporţiile dezastrului sunt atât de mari, încât aproape două milioane de oameni au primit ordin de evacuare. Alte două milioane de persoane au fost sfătuite să facă acelaşi lucru.

Fabuloasele averi ale șefilor de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Unul dintre vicepreședinți a semnat un angajament cu Securitatea

Recomandări
Fabuloasele averi ale șefilor de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Unul dintre vicepreședinți a semnat un angajament cu Securitatea


::placeholdeR–>

Drumurile au fost închise şi transportul feroviar a fost suspendat în mai multe zone din vestul Japoniei. Trenurile de mare viteză japoneze – Shinkansen – şi-au reluat mersul în cadrul unui orar limitat de funcţionare, după ce fuseseră suspendate vineri.

Producătorii de automobile niponi, inclusiv Mazda Motor Corp şi Daihatsu Motor Co, şi-au suspendat activităţile în mai multe dintre uzinele lor, sâmbătă, din cauza penuriei de piese de schimb şi a condiţiilor meteo periculoase. Directorii acestor companii vor decide duminică seară, pe 8 iulie, planurile de acţiune pentru săptămâna viitoare.

Fabricantul de produse electronice Panasonic Corp a anunţat că accesul la una dintre uzinele sale din Okayama, aflată în vestul Japoniei, nu poate fi realizat din cauza închiderii drumurilor.

În contextul în care guvernul nipon monitorizează cu atenţie condiţiile meteorologice şi emite avertismente în timp util, faptul că majoritatea localităţilor din această ţară, cu excepţia marilor oraşe, se află în regiuni muntoase, iar clădirile au fost construite pe orice bucată de teren disponibilă a făcut ca Japonia să devină deosebit de vulnerabilă în faţa dezastrelor naturale.

Politicile de reîmpădurire după cel de-Al Doilea Război Mondial, în urma cărora pantele multor munţi au fost acoperite cu copaci ale căror rădăcini sunt mai puţin capabile să reţină apa (în comparaţie cu fostele specii arboricole native), au contribuit, de asemenea, la creşterea riscului de inundaţii, viituri şi alunecări de teren.

MAE – Atenţionare de călătorie în Japonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Japonia că, în conformitate cu informaţiile distribuite de Agenţia Meteorologică niponă, majoritatea prefecturilor din partea de vest a ţării se află sub atenţionare de ploi abundente şi alunecări de teren, iar două dintre acestea, respectiv Gifu şi Kyoto, figurează sub atenţionare de inundaţii.

MAE face apel şi cere cetăţenilor români să manifeste atenţie sporită dacă se află sau tranzitează zonele afectate, să urmeze sfaturile autorităţilor locale şi să urmărească îndeaproape informaţiile distribuite de autorităţile nipone competente.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Japonia: +81(0)3-3479-1804, +81(0)3-3479 0431, +81(0)3-3479-0432, apelurile fiind redirecţionate către Centru de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Tokyo: +8180-4461-4465.

Totodată, MAE recomandă consultarea paginilor de internet: https://tokyo.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa”.


Citește și: Vremea în București pe 8 și 9 iulie. Ploi abundente și instabilitate atmosferică


 

Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”! 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News