Cuprins:
Până acum, peste 200 de oameni au murit în urma inundațiilor, cei mai mulți în Valencia, însă cifrele sunt provizorii.
Acesta este cel mai grav dezastru natural din istoria Spaniei în acest secol. Spre comparație, sunt inundațiile din Valles (Barcelona), din anul 1962, în care au murit 600-1000 de oameni.
După ce apele s-au retras, noroiul a cuprins provincia Valencia și, la 48 de ore după ce a început cea mai serioasă furtună din acest secol, haosul și disperarea din zonele afectate, în loc să se amelioreze, a continuat să se agraveze.
De asemenea, un român a fost găsit mort în urma acestor inundații, iar mai mulți sunt dați dispăruți.
Peste 360.000 de oameni nu au apă potabilă
Între timp, liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, a folosit tragedia – care lasă un bilanț provizoriu cutremurător de 158 de morți, zeci de mii de sinistrați și pagube în infrastructură, echipamente și agricultură, încă imposibil de cuantificat – ca muniție în lupta politică.
Lipsa apei potabile (aproximativ 366.000 de locuitori din 20 de municipii din Valencia sunt încă fără acces la apă), a electricității, a gazului și a rețelelor de telefonie (au fost restabilite doar pentru 45% din serviciile de comunicații fixe și 30% din cele mobile) agravează situația celor sinistrați după urmările furtunii Dana.
Pe drumurile accesibile, circulă doar Ambulanța și serviciile funerare
Aceste necesități elementare pălesc, însă, în fața suferinței celor care nu reușesc să ia legătura cu persoanele dragi dispărute, numărate încă cu zecile, și nu pot să-i caute, deoarece benzile deschise pe drumurile accesibile sunt prioritare doar pentru serviciile de urgență și pentru cele funerare.
Unul dintre mărturiile oamenilor de pe A-3, drumul care leagă Valencia de Madrid, a fost cea a unui bărbat care și-a găsit tatăl de 83 de ani mort într-o mașină, la două zile după ploile torențiale. Și se teme că vor fi mulți alții.
Ministrul Transporturilor, Oscar Puente, a anunțat că trenul de mare viteză AVE Madrid-Valencia nu va fi operațional cel puțin în următoarele 15 zile.
Oamenii își cară apă și mâncare cu cărucioare de copii sau de supermarket
Cu cărucioare de bebeluși, de cumpărături, de supermarket sau cu orice alte vehicule care permit transportul greutăților, spaniolii din localitățile La Torre, Paiporta și Picanya, împreună cu cei din alte localități din sudul Valenciei, mergeau pe drumurile și străzile pline de noroi pentru a traversa podul peste Turia, ce îi leagă de capitală, pentru a-și căra apă și mâncare, imposibil de găsit în comunele lor.
O altă parte a locuitorilor, cu lopeți în mâini, târnăcoape și greble încercau să scoată noroiul car le umpluseră garajele, străzile și parterul caselor. Însă, în unele localități unde nu a mai plouat în ultimele ore, problema a fost agravată de imposibilitatea de a începe curățarea noroiului întărit din lipsa apei.
Foto: Profimedia Images
În timp ce oamenii încercau să-și găsească mâncare și să se întoarcă pe cât posibil la normalitatea vieții, bilanțul victimelor creștea odată cu găsirea multor persoane în vehicule și parteruri de locuințe.
8 oameni, găsiți înecați într-un garaj din apropierea Valenciei
Una dintre cele mai cumplite descoperiri a fost atunci când opt oameni au fost găsiți înecați într-un garaj din cartierul La Torre, în apropierea Valenciei.
Astfel, având în vedere amploarea situației, 500 de militari din forțele terestre, navale și aeriene se vor alătura celor peste 1.200 dislocați deja în întreaga regiune valenciană.
„Pentru orice resurse suplimentare de care aveți nevoie, Guvernul Spaniei este aici. Nu îi vom lăsa singuri pe cei din Valencia. Prioritatea este găsirea celor dispăruți pentru a calma suferința familiilor lor. Vom sprijini prin forțele terestre, navale și aeriene atât cât va fi nevoie pentru a găsi toate persoanele dispărute”, a declarat premierul Pedro Sanchez.
Primar din Valencia: Sunt oameni care trăiesc cu cadavre în casă
Focalizarea furtunii a avut loc în ultimele ore în provincia Castellon și sudul Tarragona, unde au sunat și alarme pentru a alerta populația prin intermediul telefoanelor mobile.
Plângerile au continuat pe tot parcursul zilei de ieri. Primarul din Alfafar (Valencia) a criticat întârzierea venirii ajutoarelor către oamenii din orașul său: „Sunt oameni care trăiesc cu cadavre acasă”, a spus el.
Catastrofa lăsată de Dana, un fenomen meteorologic însoțit de ploi abundente, vânturi și tornade, nu s-a încheiat încă. După ce a trecut prin Valencia, a survolat Sevilla, Cadiz, Huelva, Tarragona și Castellon – care a fost în alertă pentru câteva ore.
Imaginile zonelor lovite de furtuna Dana sunt devastatoare: inundații, case sub ape, legături feroviare întrerupte, drumuri devastate, mașini răsturnate, tone de noroi, 77.000 de case fără electricitate în provincia Valencia, iar cifrele bilanțului total încă se calculează.