Peste o sută de gospodării au fost inundate în cursul nopţii, în urma ploilor şi a topirii zăpezii, precum şi câteva hectare de teren şi case, în princial de la sate, în judeţul Braşov, de asemenea, aproximativ 400 de familii au rămas fără curent electric.
UPDATE, ora 13.15 – Drumul național 10 Buzău – Brașov, închis circulației rutiere încă de marți noapte, din cauza inundațiilor puternice, a fost redeschis miercuri, începând cu ora 13.15. Traficul rutier se va desfășura însă în continuare cu restricții de viteză, o perioadă, în zonele inundate.
DN 10 a fost blocat din cauza apelor revărsate și în dreptul localității Sita Buzăului, din județul Covasna. La această oră, în zona respectivă se circulă mai dificil si în continuare cu restricții de viteză, șoferii fiind direcționați de către angajați ai DRDP Brașov.
Circulația a fost reluată după mai bine de 6 ore cât a fost blocată din cauză că râul Buzău s-a revărsat pe șosea, în urma ploilor abundente din ultimele 24 de ore și a topirii zăpezii.
Autoritățile buzoiene spun că debitul râului Buzău a început să scadă. În județul Buzău, autoritățile au fost în alertă maximă din cauza situației existente în județul vecin, Covasna. Apa din precipitații, dar și din topirea zăpezii a făcut ca nivelul acumulării de la Siriu să crească semnificativ în ultimele ore, ajungând la 566. 62 de metri peste nivelul mării, foarte aproape de limita de umplere care este de 579 de metri.
În aceste condiții, hidrologii au luat, în această dimineață, măsura de dublare a cantității care se elimină prin vanele deschise ale Barajului Siriu. La un moment, debitul prin vanele deschise era de 120 mc/s. Acum, pentru că debitul rîului Buzău pe cursul superior a scăzut de la 215 metri pe secundă la 190 de metri cubi pe second, specialiștii au redus debitul apei evacuate de la 120 de metri cubi pe seduncă la 102 metri pe secundă.
”A scăzut debitul apei evacuate din lacul de acumulare de la siriu de la 120 de metri cubi pe secundă la 102 metri cubi pe sec, masura a fost luată pentru că în amonte pe cursul superior al râului Buzau sunt scaderi semnificative de debite, , vorbim de stația de măsurare de la Sita Buzăului unde debitul era diminață la ora 8.00 de 215 metri cubi pe secundă, acum a ajuns la 190 de metri cubi pe secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Buzău, Gabi Cozma.
Totodată, patru şcoli din judeţul Braşov şi-au suspendat miercuri cursurile din cauza ploilor abundente din ultimele ore, a informat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Ion Negrilă. Şcoala Gimnazială Homorod, Şcoala din satul Crihalm, comuna Comăna, Şcoala din satul Cutuş, comuna Crizbav şi Şcoala din satul Paltin, comuna Şinca Nouă şi-au suspendat cursurile.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, în urma căderilor de precipitații si scurgerilor de pe versaţi, la Vama Buzăului, aproximativ 60 de curţi au fost inundate şi se intervine şi la această oră cu o motopompă şi un camion.
În localitatea Jimbor (Homorod), cinci gospodării au fost inundate, iar pompierii şi cetăţenii au muncit toată noaptea pentru supraînălțarea digului cu saci umpluţi cu nisip.
De asemenea, în Dumbrăvița sunt afectate trei case şi şapte curţi, iar 416 familii au rămas fără energie electrică.
În localitatea Codlea, 10 gospodării au fost inundate, în Stupini – 7, în Şinca Nouă, sat Paltinu – 4 curti şi drumul de acces către sat, iar în Crizbav , 32 de gospodării.
De asemenea, în localitatea Bod au fost inundate cinci hectare de teren viran.
În jurul orei 04.00, traficul de pe Podul de pe drumul județean DJ 104 care face legătura între Crihalma şi Comana, a fost oprit.
“Un număr de 429 de gospodării au rămas fără curent, după ce un punct de transformare a fost înghițit de ape, în comuna Dumbrăvița. În ceea ce privește debitul de apă, vreau să vă spun că la Homorod Inspectoratul pentru Situații de Urgență a acționat cu toate forțele din județul Brașov și cu cadre de la Predeal, a fost o mobilizare exemplară și am făcut tot ce ne-a stat în putință ca lucrurile să fie ținute sub control. Toată noaptea s-a acționat, ne-am împărțit cu cei de la Apele Române, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Jandarmii pe râul Olt și afluenții acestuia Homorodul Mare și Homorodul Mic, exact punctul fierbinte unde a început viitura”, a declarat prefectul Marian Rasaliu despre situaţia din Dumbrăviţa şi Homorod.
Prefectul a mai spus că în momentul de față se acționează cu utilaje grele pentru deblocarea podului de pe teritoriul comunei Comăna, unde există o problemă, iar acum se intervine pentru deblocarea acestuia.
În total, suprafeţe de teren agricol inundate 685 ha, dintre care 250 ha în Comana, 85 în Homorod, 350 ha în Hoghiz.
Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a doua oară, în mai puțin de 24 de ore, după ce Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de cod roșu privind scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare, județele Harghita și Brașov
Codul Roșu de inundații în judeţul Braşov s-a prelungit până la ora 12.00.
Foto și Video: ISU Brașov. Sursa video Sita Buzăului – DRDP Brașov
Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro