Victima este un bărbat de 55 de ani, paralizat de la brâu în jos, după ce a fost operat de o tumoră canceroasă la coloana vertebrală, imobilizat din 2006 într-un scaun cu rotile. El este obligat să plătească 65.000 de lei, după ce a fost înştiinţat că a primit ilegal pensie anticipată.
„Am trimis în 2008-2009 o scrisoare la Ministerul Muncii prin care întrebam dacă eu – persoană cu pensie de invaliditate de 600 de lei, handicap de gradul 1, cu însoţitor – pot să fiu pensionat anticipat. Cu răspunsul de la Bucureşti şi cu actele am mers la Casa de Pensii Galaţi şi m-au pensionat anticipat primind 1.300 de lei. După trei ani mi-au trimis hârtie în care îmi spuneau că nu am dreptul al pensia anticipată, că nu am tot stagiul de 15 ani de cotizare şi acum trebuie să le dau toţi banii înapoi. Dar de ce nu au verificat actele bine? Ei m-au scos al pensie, şi tot ei spun acum că nu era corect. De unde să iau eu acum banii?”, se plângea Ionel Cazacu.
Îşi caută avocat
Bărbatul a contestat somaţia de plată şi acum caută un avocat care poate să îl apere cât mai ieftin. Casa de Pensii Galaţi îşi recunoaşte eroarea, dar omul tot bun de plată e, în timp ce funcţionarul care a greşit este pasibil doar de o sancţiune administrativă.
„Este o eroare de calcul a unui funcţionar de-al nostru. Face o anchetă şi angajatul va fi penalizat pe cale administrativă. Dar chiar dacă se face sau nu anchetă, bărbatul tot va trebui să plătească aceşti bani. Sancţiunile administrative ce se vor da funcţionarului nu vor duce la recuperarea prejudiciului”, a precizat Nicolae Sburlea, director Casa de Pensii Galaţi.
 

Urmărește-ne pe Google News