Toni Nicolae (35 de ani) a fost anunţat, la sfârşitul anului trecut, că dobânda la un împrumut pe care îl avea la bancă a fost majorată. Revoltat, buzoianul, care este profesor de istorie la şcoala din comuna Măgura, a dat banca în judecată.

“M-a deranjat atitudinea băncii, care nici nu m-a consultat, nici nu mi-a oferit o justificare. Atunci m-am hotărât să-i dau în judecată. Principalul punct de care m-am legat a fost cel privind clauza abuzivă impusă în contract”, spune Toni.

“În primul rând, am citit legile, în special pe cea cu numărul 193/2000, care conţine şi o referire la clauzele abuzive. Următorul pas a fost să depun o plângere la OPC şi am consultat un avocat”, povesteşte profesorul.

În hotărârea judecătorească, se arată că Nicolae nu a avut posibilitatea să negocieze nici o clauză din contract, întregul act juridic fiindu-i impus în forma respectivă de către bancă. Astfel, procesul a fost câştigat, iar clientul a reziliat contractul cu banca şi a restituit suma pe care o mai avea împrumutată. “M-am bucurat foarte tare când am văzut că, după victoria mea, în ţară s-a declanşat o adevărată avalanşă de procese intentate de clienţii mai multor bănci. Îi sfătuiesc să ceară ajutorul OPC şi le-aş recomanda şi avocatul meu, care s-a ocupat de caz, pentru că eu nu sunt specialist în domeniu”, spune Nicolae.

Dacă ar fi nevoie, profesorul e convins că ar face acelaşi lucru : “Am împrumuturi de peste 17.000 de euro şi mi-e teamă că în perioada asta mi-ar putea creşte dobânzile. Dacă o să fie nevoie, o să apelez iar la justiţie”, a încheiat Nicolae.

Un alt profesor a câştigat un asemenea proces

Un alt profesor, din Cluj, a dat în judecată banca de la care a luat un credit. Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, Arthur Mihăilă a câştigat procesul cu respectiva bancă, la Judecătoria Cluj-Napoca. Profesorul a dat în judecată instituţia bancară pentru că i-a fost majorat comisionul de administrare, deşi acesta ar fi trebuit să fie fix.

 
 

Urmărește-ne pe Google News