Satenii din localitatea Avramesti, judetul Vaslui, stau fara curent electric din data de 3 ianuarie, cand furtuna foarte puternica a trantit la pamant sapte stalpi ce alimentau o mare parte dintre satele comunei vasluiene Voinesti. La lumina lumanarilor sau a lampilor cu gaz, oamenii incearca sa-si aranjeze treburile in gospodarie.
Ziua e mica si cand se intuneca, mai au inca multa treaba de facut pana la ora de culcare. Cei mai instariti isi fac lumina in case folosindu-se de bateria de la masina. La crasma lui Catalin Ghintuiala se asculta chiar si muzica. Are un radio, spune el, care merge cu baterii. Rade: “Cred ca n-am facut atata vanzare ca in perioada asta la lumanari si baterii de cand am deschis magazinul. Ne descurcam cum putem. Numai ca electricienii ar trebui sa se grabeasca. Dupa atatea zile, incep sa ni se strice alimentele”. Ghintuiala spune ca nu a putut sa-si mai aprovizioneze magazinul cu produse alimentare de teama ca ele sa nu se strice. “In beci nu le putem baga, ca e cald si se strica”.
Localnicii spun ca sunt pregatiti sa dea oricand o mana de ajutor echipelor de electricieni. Numai sa vina. “Ii ajutam si la ridicat stalpii, la tot. Sa vina numai. Cica trebuie sa aduca stalpi de pe la Targu Neamt”, spun oamenii. Vicele Constantin Galca incearca sa-i linisteasca, spunandu-le ca in urma sedintei de urgenta de la Prefectura, cei de la “curent” au spus ca vor finaliza remedierea tuturor defectiunilor pana pe 10 ianuarie si ca lucrarile au fost ingreunate de hotii care au furat cablurile electrice. “Bine-ar fi sa fie asa, ca ni se strica mancarea. Am taiat porcii de Craciun. Carnea mea am dus-o la Barlad, la congelator, la baiat. Altii si-au dus-o pe la rude, prin satele vecine, unii au afumat-o, dar mai multi sunt acei care nu au unde sa o tina la rece”, a spus morarul satului, Mihai Tusnea, care si-a pierdut clientii pentru ca moara lui nu mai are curent.
Copiii ingheata in salile de clasa
Copiii vin cete-cete spre Marasesti. Rosii in obraji, cu pantalonii murdari de glod. Se harjonesc. “Fac mai bine de o ora de la scoala, din Marasesti, pana la ei acasa, in Avramesti, unde sunt nevoiti sa invete la lumina lumanarilor. In mod normal, drumul dureaza o ora”, a spus vicele Galca, aratand spre copii. “Ia ziceti voi, mai copii, cum a fost azi la scoala?”, ii intreaba vicele. “Bine, domnu’ vice, cum sa fie?”, raspund ei. “Au inghetat de frig. La Avramesti avem scoala buna, dotata cu centrala electrica. Dar daca acum nu e curent…”