Cuţitul este printre cele mai folosite obiecte din bucătărie. Iar o lamă ascuţită nu numai că este eficientă, dar, paradoxal, este şi mult mai sigură, pentru că are mai multă stabilitate în timpul tăierii.
Pentru a ascuţi foarte bine un cuţit, începe operaţiunea cu o piatră aspră şi termină cu o pilă cu asperităţi mai fine.
– În prima fază piatra se pune pe o cârpă, pentru a împiedica alunecarea pe masă;
– Umezeşte piatra cu apă;
– Apucă de mânerul cuţitului cu o mână, iar degetele de la cealaltă pune- le pe lama cuţitului;
– Mişcă lama, lent, înainte şi înapoi;
– După circa 7-8 repetări, întoarce lama pe partea cealaltă şi fă la fel; La sfârşitul acestui proces ar trebui să ai o uşoară asperitate (bavură) pe tăişul lamei. Bavura se verifică trecând uşor mâna pe lăţimea lamei cuţitului, de la muchie înspre tăiş, nu în lungul lamei. Apoi se trece la faza a doua, de finisare, cu pila.
– În primul rând trebuie să ţii pila vertical, cu vârful sprijit pe o cârpă;
– Mişcarea de frecare a cuţitului pe pilă se face alternativ, pe fiecare parte a lamei, de la mâner înspre vârf.
– La finalul operaţiunii trebuie să dispară orice urmă de bavură. Acum ai un cuţit ascuţit perfect!