Ingrediente aluat: Un kg de făina, un ou, apă şi sare.
Ingrediente umplutură: Un kg de carne tocată de vită, proaspătă (poate fi folosită atât carne de pui, cât şi de porc), două cepe albe răzuite, piper, sare şi mentă uscată, după gust, ulei pentru prăjit.
Preparare aluat: Se amestecă făina cu un ou şi puţină sare, adaugându-se treptat apă, astfel încât coca să fie uşor de frământat.
Preparare umplutură: Se amestecă ceapa rasa şi carnea tocată cu puţin piper, sare şi circa o linguriţă de mentă uscată.
Pasul 1 – Aluatul se taie în trei fâşii, care se porţionează în bucăţele egale. Fiecare părticică tăiată se frământă separat, apoi aluatului i se dă formă de bilă. | Pasul 2 – Mingiuţele din cocă se întind apoi rotund cu ajutorul unui făcăleţ. |
Pasul 3 – Pe jumătate din foaia de cocă se întinde un strat din compoziţia cu ceapă şi carne. | Pasul 4 – Se suprapune cealaltă jumătate de aluat peste stratul de umplutură şi se taie pe margine cu o rozetă specială, pentru ca marginile să se lipească perfect între ele. |
Pasul 5 – Fiecare suberek se prăjeşte apoi în baie de ulei încins, până devine arămiu. Se serveşte cald. |
La restaurantul Antik din Neptun se face cel mai bun suberek de pe litoral
Au mare succes printre turiştii veniţi la mare, pentru că sunt absolut delicioase. Suberek-ul şi cafeaua la nisip sunt două specialităţi turceşti pe care puţini ştiu să le prepare. Pentru a vă învăţa şi pe voi tainele acestor bunătăţi, am cerut sfatul specialiştilor restaurantului Antik (tel.0241.755.594), cu sedii în centrul Neptunului, în Jupiter (la Hotelul Iris-Nalba şi Mimoza) şi în Saturn (vizavi de Hotel Saturn).