Foloseşte grăsimi rezistente la gătit

Uleiul de palmier şi uleiul de măsline (cel normal, nu cel extravirgin) sunt grăsimi rezistente la prăjire, deci vei obţine cartofi, fripturi, legume frumos rumenite, cu gust apetisant şi uşor de digerat.
Foarte rezistente la prăjire şi la râncezire sunt şi grăsimile animale: untura de porc, seul, untul Ghee. Ai grijă însă să nu consumi multe grăsimi din această categorie ca să nu-ţi dai sănătatea peste cap!

Bune doar în salate

Uleiul de floarea-soarelui, cel de in, de cânepă şi de porumb au rezistenţă scăzută la prăjire, iar cel de soia şi cel de rapiţă au o rezistenţă medie. Foloseşte-le doar în salate!
Tot pentru salate se întrebuinţează şi uleiul de măsline extravirgin. Nu-l folosi la gătit, fiindcă îşi va pierde toate calităţile (ca să nu mai vorbim şi despre preţul mult mai piperat decât al uleiului de măsline normal).

Cum prepari acasă untul Ghee

Untul Ghee – singurul tip de unt cu care poţi prăji – se găseşte în magazinele de specialitate, dar poate fi preparat şi acasă: topeşti unt obişnuit pe baia de apă în clocot, după care aduni grăsimea care formează în strat compact la suprafaţă şi o pui în borcane din sticlă (nu din plastic), închise la culoare, pe care le păstrezi la frigider sau chiar la temperatura camerei, ferite de lumină şi umiditate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News