– Renunță la jaluzele, perdele sau draperii greu colorate sau de culori închise. Orice culoare închisă va atrage și mai mult căldura. Pune alb în ferestre, chiar dacă este numai o soluție pentru durata verii.
– Păstrează perdelele albe trase pe timpul zilei. Vor ține la distanță razele soarelui.
– Dacă stai la ultimul etaj, iar izolația de pe bloc este de pe vremea lui Pazvanti, situația este mai complicată, pentru că apartamentul tău se va încălzi oricum de sus în jos. Poți aplica și pe bloc metoda cu culoarea albă – o pânză albă de dimensiuni mari, prinsă la câțiva centimetri deasupra izolației și care să urmeze înclinația plafonului blocului, pentru atunci când plouă. Desigur, aici depinde de cum te înțelegi cu cei care au cheile acoperișului.
– Folosește ventilatoare. Sunt destul de ieftine și consumă cât un bec sau chiar mai puțin. Caută ventilatoare cu mișcare de oscilație și trepte de viteză (acum există inclusiv cu telecomandă și posibilitatea de a le programa să se oprească singure ori să funcționeze diferit pe timpul nopții).
– Un detaliu extrem de important este să nu ai prea multe aparate electronice și electrocasnice pornite în același timp. Dacă lucrezi la calculator, nu ține și televizorul pornit. Când pui mașina de spălat (de preferat seara, când poți ține geamurile deschise sau dis-de-dimineață), nu da cu aspiratorul. În bucătărie, gătește cu ușa închisă și geamurile larg deschise dacă te folosești mult de aragaz, mai ales.
– O barieră naturală de plante și verdeață la geamuri și în balcon ajută foarte mult la păstrarea aerului curat și plăcut în cameră.
– Deși tot mai multe apartamente au geamuri termopan, ideale sunt cele din lemn, clasice, dar care lasă altfel casa să respire. Dacă nu ai astfel de geamuri, ci numai ”termopane”, atunci sfaturile de mai sus ar trebui să îți vină în ajutor.
Sursa: Think Outside The Box