Igiena cavitatii bucale trebuie avuta in vedere inca de la nastere. De aceea, chiar daca micutul dv. nu are dintisori, medicii dentisti va recomanda sa curatati cu grija, macar o data pe zi (seara, inainte de culcare), gingiile, suprafata interna a obrajilor, limba si cerul gurii cu comprese sterile inmuiate cu ceai de musetel.

Primii dinti de lapte apar cam in jurul varstei de 6 luni.  Este perioada in care parintii ar trebui sa igienizeze dantura si limba micutului, cu blandete, folosind periuta de dinti cu peri moi, special conceputa pentru aceasta grupa de varsta. Pana va invata sa scuipe, periajul se poate face fara pasta de dinti. Apoi, este indicat sa se foloseasca pasta de dinti nefluorurata (nefiind astfel probleme daca o inghite din greseala).
?Pana la 4 ani, copilul trebuie sa stie cat mai multe despre periajul dentar.

Dupa ce implineste 9 ani poate folosi ata dentara

-Intre 4-6 ani, copilul poate incepe sa invete sa foloseasca singur periuta. In aceasta perioada conteaza mai putin corectitudinea miscarilor de periaj. Important e insa ca acesta sa se faca pe toata suprafata dintilor, chiar da-ca se folosesc miscari orizontale. E indicat, totusi, ca seara periajul sa fie efectuat corect de catre parinti.

-Intre 6-9 ani, odata cu inceperea schimbarii dintilor de lapte cu cei permanenti, periajul se va realiza prin miscari circulare, avand grija sa se igienizeze toate suprafetele dentare. 

– Intre 9-14 ani, periajul trebuie sa se realizeze numai cu miscari verticale, dinspre gingie spre dinti. E bine sa le fie explicate copiilor primele notiuni privind ata dentara si tehnica de utilizare. Se recomanda ca aceasta sa fie folosita in special de micutii care au dintii inghesuiti.

Molarii sunt mai greu de periat

O atentie deosebita va fi acordata molarilor de 6 ani, care sunt mai greu de periat de catre micuti. Din cauza pozitiei acestora periuta ajunge mai greu in contact cu suprafata lor, iar riscul aparitiei cariilor e mai mare.

Pentru verificarea corectitudinii periajului se pot utiliza insa pastile revelatoare de placa bacteriana. Acestea coloreaza zonele care nu au fost curatate bine, ajutand astfel copilul sa-si corecteze curatarea dintilor. Intre 6 si 9 ani, frecventa periajului trebuie sa creasca progresiv la doua si apoi la trei ori pe zi (dupa fiecare masa), iar timpul de periaj trebuie sa se mareasca pana la 3 minute.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News