Conform art. 40. alin. (1) şi art. 60 din H.G. nr. 1.588/2007, prin decizie internă, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari poate adopta un regulament propriu, care trebuie să cuprindă prevederi în ceea ce priveşte modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii căldurii. Iată principiile care stau la baza acestuia:
1. Datele necesare calculului sunt:
– suprafaţa utilă (SU) aferentă căldurii pentru apartamentele fără repartitoare, nedebranşate sau debranşate parţial;
– pentru apartamentele cu repartitoare, lunar, numărul de unităţi citite pe repartitoare (la fel cum procedaţi cu citirea contoarelor individuale de apă rece şi caldă);
– procentul alocat pentru consumul de căldură din spaţiile comune (maximum 10% din factura de căldură).
2. Din factura furnizorului de căldură (RADET) se extrage suma pentru spaţiile comune. Aceasta se împarte tuturor proprietarilor, proporţional cu cota-parte indiviză.
3. Diferenţa de la punctul 2 se împarte la SU totală/asociaţie. Rezultă: … lei/mp SU pentru căldură.
Modul de socotire, aprobat de comitetul executiv
4. Se aplică punctul 3 pentru fiecare apartament fără repartitoare. Rezultă costurile pentru căldură, în cazul apartamentelor fără repartitoare.
5. Se face diferenţa: din factura totală se scad suma pentru spaţiile comune şi suma valorilor obţinute pentru apartamentele fără repartitoare.
6. Ce rezultă se împarte la totalul unităţilor de calcul pe asociaţie citite pe repartitoarele din apartamente. Rezultă: valoarea unei unităţi de calcul.
7. Pentru fiecare apartament cu repartitoare se face înmulţirea: punctul 6 înmulţit cu numărul unităţilor de calcul pe apartament, conform indicaţiilor repartitoarelor. Rezultă costurile pentru căldură, în cazul apartamentelor cu repartitoare.
8. Verificare: factura de căldură = suma de la punctul 2 + totalul de la punctul 4 + totalul de la punctul 7.