Câinii iau căpuşele din iarbă. Evitaţi să vă plimbaţi cu ei pe terenuri virane sau prin jurul blocului unde e vegetaţie deasă. Căpuşele se aşază în zone cu păr rar, precum interiorul urechilor, sub membre sau între degete. “Ca să depistaţi o căpuşă pe câine, mângâiaţi animalul cu atenţie, mai ales la urechi şi la gât. Dacă descoperiţi o căpuşă anunţaţi imediat medicul veterinar”, spune Daniel Lescai. Dacă parazitul nu e găsit la timp, câinii se pot îmbolnăvi de: babesioză, anaplasmoză, ehrlichioză, borelioză, encefalită virală şi chiar paralizie. În cazul în care animalul slăbeşte, şchioapătă sau prezintă anemie este posibil să aibă căpuşe. Tratamentul anticăpuşe se prescrie după sfatul medicului veterinar.
Pot provoca şoc anafilactic
La om, primele semne apar la câteva zile după înţepătură şi constau în stări febrile, erupţii şi mâncărimi locale. “Este important ca de la primele simptome să vă adresaţi medicului, pentru că există riscul unei meningoencefalite şi se poate ajunge la şoc anafilactic”, spune dr. Laurenţiu Luca, directorul clinicii Puls. Căpuşele sunt periculoase şi pentru gravide, fiindcă înţepătura lor poate pune în pericol viaţa fătului.
Dispozitive care vă scapă de ele
– Penseta electrică. Aparatul se aplică direct pe căpuşă. După extragere se apasă butonul roşu pentru omorârea insectei cu un şoc de înaltă tensiune. Costă 55,5 lei şi poate fi cumpărat de pe www.aparateultrasunete.ro.
– Dispozitiv pentru îndepărtarea căpuşelor. Se scoate lasoul, apăsând pe buton şi se poziţionează în jurul căpuşei. După ce lasoul se strânge împrejurul capului căpuşei, scoateţi insecta. Costă 55 de lei şi se găseşte pe site-ul www.fara-daunatori.ro.
– Brăţară anticăpuşe. Vă protejează până la 72 de ore împotriva înţepăturilor căpuşelor. Poate fi purtată şi de copii mici, fiind reglabilă. Costă 10,5 lei şi se găseşte pe site-ul www.mykids.ro.