Trimisă în judecată pentru purtare abuzivă, învățătoarea L.F., 45 de ani, a fost condamnată de Judecătoria Carei la 1 an și 8 luni închisoare cu suspendare. În plus, trebuie să respecte un program de supraveghere timp de 3 ani și să efectueze 90 de zile de muncă în folosul comunității.
Deși familiile elevilor vătămați nu s-au constituit părți civile în timpul procesului, reprezentantul Ministerului Public a solicitat instanței să o oblige pe aceasta să plătească daune morale elevilor asupra cărora a pulverizat spray lacrimogen. Prin urmare, magistrații Judecătoriei Carei au obligat-o să achite elevei care a avut nevoie de îngrijiri medicale suma de 2.500 de lei, iar colegului elevei i-a revenit suma de 700 de lei.
Procurorul de ședință solicitase pentru cei doi elevi daune în cuantum de 2.500, respectiv 1.000 de lei. Sentința pronunțată de Judecătoria Carei nu este definitivă.
Medici: avea discernământul diminuat
În timpul anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei au dispus efectuarea unei expertize psihiatrice în cazul învățătoarei L.F., care a declarat că a folosit spray-ul lacrimogen în sala de clasă în „legitimă apărare”.
Expertiza a arătat că aceasta suferea de „tulburare de personalitate mixtă cu decompensări psihotice în antecedente, aspecte ce îi afectează discernământul și capacitatea de a se stăpâni”.
Medicii au concluzionat, așadar, că la data săvârșirii faptelor, învățătoarea a avut discernământul diminuat.
În ciuda antecedentelor psihotice, femeia a fost angajată ca învățătoare (suplinitoare calificată), având aviz psihologic obținut la începutul anului școlar 2019, care confirma că este aptă pentru exercitarea profesiei.
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare de la acea dată, Călin Durla, declara într-un interviu pentru Edupedu că învățătoarea participa de mai mulți ani la concursurile de titularizare, la care obținea note peste 7, însă după repartizarea posturilor, niciodată nu rezista la catedră mai mult de o lună.
Femeia prezenta de fiecare dată documente care atestau că este aptă din punct de vedere medical și psihologic să profeseze.
„Ar trebui să vedem mai multă responsabilitate din partea celor care acordă avize psihologice. Am citit multe avize date de specialiști și mi se pare cinic să dai un aviz care să sune de felul următor: «apt în momentul consultului». Atunci, specialistul este apărat de orice s-ar întâmpla cu persoana respectivă după ce el a acordat avizul”, atrăgea atenția Călin Durla.
Ce a declanșat furia învățătoarei
Cercetările procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei au clarificat detaliile acestui caz, după ce în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații care nu au fost confirmate.
Inițial, s-a lansat ipoteza că învățătoarea nu ar fi permis elevilor să meargă la toaletă și de aici ar fi izbucnit conflictul. În realitate, incidentul s-a declanșat după ce o fetiță de 6 ani, elevă în clasa pregătitoare, ar fi dorit să iasă din clasă pentru a merge în curtea școlii să se joace. Copila încă nu era obișnuită cu tranziția de la grădiniță la școală.
L.F. avea trei zile de când preda la clasele pregătitoare, I și a II-a de la școala din satul Săltau, județul Satu Mare. Cu toate acestea, comportamentul său atrăsese deja atenția colegilor, în urma unui incident petrecut în ședința consiliului profesoral, organizată la începutul anului școlar. Unul dintre profesorii audiați de procurori a relatat că învățătoarea a aruncat cu creta în masa din cancelarie când i s-a propus să facă naveta de la Satu Mare la Săltau, împreună cu ceilalți colegi din corpul didactic.
Pe 11 septembrie, în jurul orei 11.00, învățătoarea avea programată ora de matematică la cele trei clase la care preda simultan.
La un moment dat, una dintre elevele din clasa pregătitoare, o fetiță de 6 ani, a vrut să iasă din sala de clasă în curte, lucru cu care învățătoarea nu a fost de acord, informând-o că doar în pauze poate ieși în curtea școlii pentru a se juca. În sprijinul elevei a intervenit sora acesteia, în vârstă de 7 ani, elevă în clasa I. Amândouă copilele au încercat să iasă din clasă, însă învățătoarea nu le-a permis.
Colegii celor două surori au declarat anchetatorilor că, la un moment dat, sora mai mare a luat un scaun cu care s-a apropiat de învățătoare, însă scaunul a fost ridicat și pus de o parte de aceasta.
În acel moment, fetița de 7 ani s-ar fi adresat răstit învățătoarei și ar fi lovind-o cu o carte peste mână. Elevii, martori la incident, au relatat că în timp ce se îndrepta spre bancă, eleva ar fi adresat cuvinte jignitoare în limba maghiară cadrului didactic și a scuipat pe pardoseală. Acest fapt a declanșat furia învățătoarei, care a scos din poșetă un spray iritant lacrimogen, din care a pulverizat spre elevă. Spray-ul a afectat doi copii: fetița de 7 ani și un alt coleg aflat în imediata apropiere.
Cele două surori au ieșit din clasă plângând, speriate și au fost observate de o învățătoare de la o altă clasă, care le-a dus la toaletă, unde le-a ajutat să se spele la ochi. A fost alertat directorul școlii, dar și poliția. La sosirea acestora în sala de clasă, încă se mai simțea miros înțepător care le-a provocat iritații. Toți copiii au fost evacuați.
Unul dintre elevii de clasa a II-a le-a spus polițiștilor că în momentul în care s-a întors să-și ia obiectele personale, învățătoarea, singură în sala de clasă, a luat o seringă, l-a prins de braț și a încercat să îl înțepe, însă nu a reușit, pentru că băiatul s-a smuls și a fugit în curtea școlii.
Învățătoarea a refuzat să se prezinte la instanță
La audieri, învățătoarea a recunoscut că a folosit spray-ul iritant lacrimogen, însă a declarat că l-a utilizat în legitimă apărare și pentru a-i proteja pe ceilalți elevi din clasă de „surorile care erau neastâmpărate”.
Apărarea nu a fost însușită de instanță, care a subliniat că este „extrem de greu de conceput că unui atac al unui minor în vârstă de șase ani i se poate răspunde doar printr-un gest atât de disproporționat cum este pulverizarea unui spray lacrimogen”.
Femeia a fost reținută pentru 24 de ore, apoi a fost plasată sub control judiciar. După ce a fost trimisă în judecată, învățătoarea a refuzat să se prezinte în fața instanței, ignorând inclusiv mandatul de aducere emis pe numele său.
În urma reaudierii martorilor, magistrații Judecătoriei Carei au concluzionat că faptele reținute în sarcina învățătoarei au fost comise cu vinovăție și au produs inclusiv vătămări, eleva de 7 ani având nevoie de 3-4 zile de îngrijiri medicale.
În hotărârea de condamnare a învățătoarei, instanța a subliniat gravitatea faptelor, reținând în favoarea învățătoarei doar discernământul diminuat la momentul comiterii faptei.
„Starea de pericol social creată prin acțiunile sale, respectiv de a pulveriza spray lacrimogen în direcția unor minori cu vârste cuprinse între 6 și 7 ani, este una de o gravitate deosebită, nu doar prin repercusiunile asupra integrității sănătății fizice a minorilor, ci și prin puternicul impact emoțional generat de acest comportament. Acest impact emoțional negativ este de natură a genera teamă și nesiguranță atât în rândul elevilor minori, cât și asupra comunității de părinți care percep școala ca un spațiu sigur pentru copiii lor”, au motivat magistrații Judecătoriei Carei.
Instanța i-a interzis femeii dreptul de a mai ocupa funcții publice timp de doi ani, după scurgerea termenului de supraveghere. Învățătoarea a fost dată afară din învățământ imediat după incident.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro