Trasă la faţă, cu ochii încercănaţi şi adânciţi în orbite, “doamna învăţătoare”, aşa cum îi spun elevii săi din Caracal, ne vorbeşte cu glasul stins. În salonul de la Terapie Intensivă al Spitalului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N.C. Paulescu, unde este permanent monitorizată de medici, am găsit-o citind. Din femeia puternică, ce, cu răbdare, a dezlegat de-a lungul anilor tainele scrisului pentru mii de copii, a rămas doar o umbră. Deşi încearcă să pară în continuare tenace, pe chipul ei vezi suferinţa. Mai găseşte un dram de putere şi zâmbeşte doar când povesteşte de familia ei, care o roagă constant să mănânce. Să trăiască. “Nu renunţ, deşi simt că mă lasă puterile. La insistenţele soţului şi ale fiicei mele, am acceptat azi (ieri – n.r.) să semnez că, dacă mi se întâmplă ceva, medicii pot să mă pună pe perfuzii”, ne-a mărturisit ieri femeia care a decis să ia de guler un guvern întreg.

Bea doar apă cu suc de grepfrut

De fix 50 de zile, Cristina Anghel se află în greva foamei în semn de protest faţă de tăierea salariilor cadrelor didactice. Vineri i s-a făcut foarte rău şi, cu greu, s-a lăsat convinsă să bea puţin potasiu diluat, ca să nu-i cedeze inima. “Beau doar apă, în care pun câteodată suc de grepfrut şi, dimineaţa, o cafea”, ne-a povestit femeia drama prin care speră să-i sensibilizeze pe politicieni. Când o întreb ce răspunsuri a primit la protestul ei, pacienta se uită cu regret spre o plăntuţă înfrunzită, aşezată pe măsuţa de lângă patul de spital. Recunoaşte cu voce stinsă: “Am primit-o de la domnul ministru (n.r. – Daniel Funeriu, ministrul învăţământului). A fost lunea trecută să vadă cum mă simt. De atunci, nu m-a mai sunat nimeni…”.

Vecinii grevistei: «Se luptă cu morile de vânt»

Vecinii şi cunoscuţii învăţătoarei Cristina Anghel (51 ani), din Caracal, o sfătuiesc pe aceasta să renunţe la greva foamei şi să se întoarcă acasă.

“Nu înţeleg de ce face acest gest acum. Trebuie să se gândească şi că dacă moare tot nu rezolvă nimic. Păcat de ea”, consideră Viorica Dobromir, o vecină a învăţătoarei. Potrivit acesteia, Cristina Anghel nu este la primul gest de acest gen. “A mai stat o dată 36 de zile în greva foamei. Tot aşa, era nemulţumită de diferite lucruri legate de stat, care nu mai are grijă de noi”, a adăugat femeia. Vecinii au numai vorbe de laudă la adresa Cristinei şi susţin că nu a avut niciodată datorii la întreţinere. “Eu zic că se luptă cu morile de vânt. Ar trebui să renunţe. Este o femeie extraordinară”, a declarat administratorul blocului în care locuieşte învăţătoarea.

În învăţământ veniturile au scăzut

Guvernul a decis, din luna iulie a acestui an, reducerea salariilor din învăţământ cu 25%. Astfel, veniturile cadrelor didactice au ajuns la doar câteva sute de lei. Salariul mediu în învăţământ este, la ora actuală, de 1.100 de lei. În ultima perioadă, tot mai mulţi profesori au părăsit sistemul, iar alţii au încercat să-i convingă pe guvernanţi că scăderea salariilor cu 25% e nedreaptă şi au protestat în Bucureşti şi în alte oraşe, purtând pe piept fluturaşii de salariu.

E oficial! Suntem cei mai săraci din UE

Potrivit ultimelor statistici ale Fondului Monetar Internaţional, citate de money. ro, România e cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Acest lucru se simte şi în nivelul de trai. Produsul Intern Brut al României pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumpărare, a scăzut anul trecut cu 6% faţă de 2008. Până şi bulgarii stau mai bine decât noi! Estimările experţilor FMI arată că decalajul dintre cele două ţări se va mări până în 2015, în favoarea vecinilor de la sud de Dunăre. Că nu vom ieşi prea curând la “lumină” o recunoaşte şi consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. Acesta susţine că ţara noastră va înregistra o creştere economică pozitivă abia anul viitor. (Mihaela Barbu)

 
 

Urmărește-ne pe Google News