Israelul a informat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră limitată în Liban, iar aceasta ar putea începe în orice moment, chiar de luni, a declarat un oficial american, o relatare confirmată şi de o sursă israeliană familiarizată cu deciziile militare, dezvăluie cotidianul The Washington Post.

Oficialul american, citând discuţiile din cadrul administraţiei Biden din cursul weekendului, a declarat că se pare că Israelul plănuieşte o invazie terestră majoră, dar planul pare să fi fost redus semnificativ, fiind axat pe distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri, urmând apoi retragerea forţelor.

„Israelul are planuri pentru o operaţiune limitată, care va fi iminentă. Ele sunt în concordanţă cu cele ale americanilor. Înţelegerea este că nu vor face o altă Gaza”, a confirmat israelianul familiarizat cu operaţiunea, citează News.ro.

Potrivit The Wall Street Journal, incursiunile forțelor speciale ar fi început încă de acum câteva luni, soldații israelieni având misiunea de a face recunoaștere și de a aduna informații. Misiunile s-ar fi intensificat însă pe parcursul ultimelor săptămâni, în pregătire pentru o eventuală invazie terestră a sudului Libanului. Aceasta ar putea fi demarată în doar câteva zile.


https://twitter.com/IDF/status/1840651455683817801?ref_src=twsrc%5Etfw 

Unele țări, precum Germania, au început evacuarea din Liban a unei părți a personalului neesențial, a familiilor angajaților ambasadei și a cetățenilor germani vulnerabili din punct de vedere medical.

Și Statele Unite se pregătesc pentru o eventuală escaladare a tensiunilor și au trimis trupe adiționale în Orientul Mijlociu. În momentul de față, Statele Unite au aproximativ 40.000 de soldați desfășurați în mai multe puncte din Orientul Mijlociu.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj Iranului, susținătorul grupărilor Hezbollah și Hamas.

„Când Iranul va fi, în sfârșit, liber – și acel moment va veni mult mai devreme decât cred oamenii – totul va fi diferit. Ambele noastre popoare antice, poporul evreu și poporul persan, vor avea, în sfârșit, parte de pace. Cele două țări ale noastre, Israel și Iran, vor avea parte de pace”, a transmis Netanyahu.

Foto: Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Sursa foto: Hepta.ro

Israelul, surprins de ineficiența Hezbollah

Surse din cadrul armatei israeliene au declarat pentru publicația The Jerusalem Post că eficiența grupării Hezbollah a fost mai scăzută decât se așteptau inițial. Ineficiența grupării pro-iraniene ar fi ieșit la iveală în momentul în care s-a arătat incapabilă să răspundă la eliminarea fizică a conducerii ei.

Foto: Liderii Hezbollah eliminațí de Israel
Sursa: IDF

Chiar luni, Hezbollah a lansat alte 35 de rachete către nordul Israelului. O parte a lor au fost interceptate de apărarea antirachetă israeliană, în timp ce restul rachetelor au căzut în deșert.

Potrivit analiștilor de la Geopolitcalfutures, cât timp Israelul și-a concentrat atenția pe Fâșia Gaza, Hezbollah a folosit preponderent rachete imprecise pentru a lovi ținte din Israel. Gruparea a preferat să țină ascunse lansatoarele de rachete mai avansate de teamă să nu fie distruse de aviația israeliană. În plus, gruparea ar fi evitat în mod deliberat o escaladare a conflictului de teamă că ar putea suferi pierderi prea mari.

Urmărește-ne pe Google News