O plimbare nocturna sau un geam deschis pe timpul noptii se poate transforma intr-un cosmar pentru bucuresteni. Zeci de mici creaturi inaripate care chitaie si zboara innebunite de parca si-ar fi pierdut directia dau buzna peste noi inca de la apusul soarelui. Sunt liliecii care, in ciuda superstitiilor care-i asociaza cu maleficul si vampirii, nu sunt insa periculosi, ci ne ajuta sa scapam de tantari.
In cautarea hranei, sute de lilieci au invadat Capitala, dand iama prin parcuri, centre comerciale sau chiar prin casele oamenilor, spre disperarea celor care au dat peste ei. Nadia Cercel, 42 de ani, este una dintre bucurestencele care au avut de-a face cu micile creaturi nocturne. ‘M-am speriat de moarte cand l-am vazut intrand pe geam, pentru ca arata ca un soarece cu aripi. Am urlat de n-am mai stiut de mine. Si zbura prin casa, nu mai putea sa iasa, cred ca s-a speriat si el de tipetele mele, era foarte dezorientat. Dupa cateva minute a iesit insa’, ne-a povestit Nadia Cercel.
‘Mi-au intrat acum cateva zile doi lilieci in laborator. In aceasta perioada, ei ies sa caute mancare, fiindca urmeaza perioada de hibernare, timp in care nu se vor mai hrani deloc. De aceea se aventureaza in locurile publice si sunt atat de disperati.
Dar aceste mamifere nu fac nici un rau, nu ataca oamenii, mai mult se sperie de ei, mai ales cand cei care ii vad incep sa tipe. Ei se bazeaza foarte mult pe auz si de aceea orice zgomot mai puternic ii afecteaza si ii poate face sa-si piarda simtul orientarii. Liliecii nu trebuie sa fie urati de oameni, ei ne fac un mare bine, pentru ca ne scapa de insectele care ne enerveaza in fiecare moment. Un liliac de talie mica poate manca intr-o ora aproximativ 600 de tantari’, ne-a explicat Dumitru Murariu, directorul Muzeului Antipa, specialist in mamifere.
Zburatoarele sunt raspandite aproape in toata lumea
Liliecii alcatuiesc ordinul Chiroptera, sunt singurele mamifere capabile de zbor si se impart in circa 800 specii in 18 familii. Liliecii se gasesc peste tot in lume, in afara de zona polara si cateva insule izolate din oceane. Cel mai mare liliac este Pteropus (anvergura aripilor e de 1,7 m si lungimea de 45 cm), iar cel mai mic liliac, Craseonycteris thonglongyai, are 2,9 cm lungime si anvergura aripilor de 15 cm, cantarind doar 2 g. Chiar daca nu arata prea bine si pe seama lor s-au pus tot felul de superstitii, cum ca se prind in par si pana nu te tunzi nu mai scapi de ei sau ca aduc ghinion, specialistii afirma ca micutele mamifere sunt de-a dreptul inofensive si ne ajuta sa scapam de tantari. Mai mult, toti liliecii sunt protejati prin lege, deci e ilegal sa ii misti, sa ii ranesti sau sa ii deranjezi in vreun fel.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro