Iată că, pe lângă bolile copilăriei, care se răspândesc cu repeziciune în școli și grădinițe și păduchii ne dau acum dureri de cap. Este destul de greu de imaginat că în plin secol XXI ne mai confruntăm cu această problemă parazitară, însă nu sunt deloc puțini părinții care, în ultima perioadă, au fost nevoiți să rezolve acest necaz.  Și dacă o parte dintre aceștia s-au cam panicat la aflarea acestor vești, nu tocmai bune, alții au luat-o ca atare susțințnd că, aproape în fiecare an, instituțiile de învățământ se confruntă cu această problemă.

Și în anii trecuți s-a întâmplat exact la fel. În urmă cu doi ani, fiica mea a luat nu o dată, ci de două ori păduchi din școală. Nu zic că este vina instituției, dar probleme există de mult și nu prea s-a făcut nimic pentru a fi rezolvate definitiv, astfel încât, în fiecare an, părinții se luptă fie cu păduchii, fie cu varicela, scarlatina sau alte boli ale copilăriei. Chiar dacă noi rezolvăm această neplăcere acasă, cu tot soiul de creme și șampoane speciale, eu cred că ar trebui făcută o deparazitare și în instituțiile de învățământ”, explică o mămică.

Un alt părinte, spune că a avut un șoc, în urmă cu câteva zile,  când a primit u telefon de la învățător. ”Mi-a spus că fiica mea are ouă de păduchi în cap și să o țin acasă până rezolvăm problema. Nu mi-a picat deloc bine, recunosc, însă îmi dau seama că e neplăcut și pentru cadrele didactice. Pe de altă parte sunt conștientă că tot de la școală a venit cu ei pentru nu am fost plecați nicăieri”, povestește părintele.

”Predau în București și am păduchi”

Zilele trecute, o învățătoare de la școala din Capitală a postat un mesaj pe Facebook în care spunea, fără nici o tentă de ironie, că are în clasă doi elevi care au păduchi. Și pentru că paraziții se transmit rapid de la o persoană la alta și exista riscul ca întreaga clasă să fie infestată, cadrul didactic a luat legătura cu părinții, iar cei doi copii au fost lăsați să plece acasă. În mesajul postat, învățătoarea a recunoscut, fără nici un fel de perdea, că a luat chiar și ea păduchi. ”Predau în București și am păduchi. Vreo 2-3 așa. Dar nu mi-e rușine. (…) Vă rog din suflet să le spuneți acasă copiilor că păduchii nu mai sunt o rușine, că orcine poate lua și că nu ar trebui să râdă de colegii lor la școală”, a scris învățătoarea.

Specialiștii spun că infestarea cu păduchi este foarte comună la copiii care merg la grădinițe și școli primare. De asemenea, părinții copiilor care au luat păduchi sunt expuși unui risc major. Păduchii se transmit foarte ușor, din capul unei persoane infestate în capul unei persoane sănătoase și pot rezista o perioadă și pe haine sau alte lucruri, cum ar fi peria de păr.Aceștia nu sar și nu zboară de la o persoană la alta.

Pentru a scăpa de păduchi trebuie făcut un tratament cu creme și șampoane speciale cumpărate din farmacii și trebuie repetat la o săptămână de la prima aplicare. Mai mult decât atât, este recomandat ca tratamentul să fie aplicat și celorlalți membriui ai familiei, nu numai persoanei care se confruntă cu această neplăcută problemă.

Citește și: Cum scapi de păduchi

Structura anului școlar 2016-2017 a fost modificată

Structura anului școlar 2016-2017 a fost modificată, iar anul acesta, cursurile au început mai devreme. Mai mult, ”Școala Altfel” se va extinde pe o perioadă de 8 zile, față de 5 anul trecut, iar olimpiadele și concursurile naționale vor fi organizate în vacanța de primăvară.

Structura anului şcolar 2016-2017. 35 de săptămâni de cursuri

Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare.

Semestrul I are 18 săptămâni dispuse în perioada 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017.

Elevii vor veni la clase pe 12 septembrie pentru a participa la activităţile din prima parte a programului „Şcoala Altfel”, urmând ca pe 15 septembrie să aibă loc festivităţile de deschidere.

Vacanţa de iarnă va avea 2 săptămâni, între 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, iar vacanţa intersemestrială va fi între 4 – 12 februarie 2017. Clasele şi grupele din învăţământul primar mai au o vacanţă între 29 octormbrie 2016 – 6 noiembrie 2016.

Semestrul II are 17 săptămâni dispuse în perioada 13 februarie – 23 iunie 2017. Vacanţa de primăvară este programată între 19-30 aprilie 2017, iar elevii vor lua vacanţa mare pe 23 iunie şi vor reveni la şcoală pe 11 septembrie 2017.

Clasele terminale din învăţământul liceal vor încheia cursurile pe 2 iunie 2017, iar cei de clasa a VIII-a pe 16 iunie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News