De regulă, invazia omizilor are loc în perioada mai- iunie, dar, iată, ele pot apărea și în plină vară, pe fondul unei canicule prelungite, marcată de ploi abundente. Omizile sunt insecte erbivore, care se hranesc intensiv și distrug, atât pomii cât și legumele și florile, producând pagube mari fermierilor.

Invazia oprită cu insecticide

Desigur, cea mai eficientă și, totodată, mai operativă metodă de a stopa invazia constă în stropirea pomilor cu insecticide. De exemplu,  pulverizează cu o pompă de joasă presiune insecticide gen Aqua K-Othrine EW 20, K-Othrine WG 250, Blattanex Delta SC sau Decis Mega EW 50, în funcție de suprafața pe care trebuie s-o tratezi. Pentru a nu greși, consultă un specialist la alegerea substanței pe care o vei folosi. Pulverizarea trebuie făcută cu duze fine, în concentrația minimă recomandată de producător.

Atenție la albine!

Dacă folosești o pompă mecanică, trebuie să lucrezi cu atentie și răbdare, pentru a acoperi toată vegetația și a obține rezultate maxime. Dar, atenție! Dacă există albine în zonă, ele sunt foarte sensibile la chimicale și insecticidele le vor ucide. Unii spun că, în această situație, pot fi folosite, totuși, unele insecticide “prietenoase” cu albinele, cum ar fi Calypso sau Mavri. Dar, nu garantăm.

Cum procedezi cu legumele

Omizile atacă grădina, de obicei, primăvara, iar pagubele pe care aceste mici vietăți le produc sunt foarte mari. Dar, dacă ai în grădină și câțiva pomi fructiferi, atacați acum de omizi, acestea vor trece și pe legume, chiar dacă unele se află în stadiu de coacere. Pentru a nu afecta cu chimicale legumele ajunse la maturitate (roșii, vinete, ardei, varză etc.) trebuie să folosești “metode bio””, adică produse naturale. De exemplu, uleiul de neem. (Copacul de neem, cultivat în India, este cunoscut, atât pentru proprietățile sale medicinale, cât și pentru faptul că ,,are grijă” de problemele de mediu. Remediu indicat pentru piele și păr, utilizat de mii de ani, uleiului de neem i se mai spune și ,,planta cu  promisiune”). El este și un pesticid natural, care nu are efecte adverse asupra plantelor sau asupra omului. Singura țintă a uleiului de neem o reprezintă dăunătorii din gradină, printre aceștia numărându-se și omizile. Totuși, trebuie să fii atent, deoarece uleiul poate anihila și insectele benefice în grădină, inclusiv albinele.

Oprește invazia cu usturoi, pelin, tutun sau hrean

Colectarea manuală a omizilor este cea mai sigură metodă prin care poți scăpa de ele. Trebuie doar să-ți protejezi mâinile cu mănuși, să iei o găleată de care nu mai ai nevoie și să treci la acțiune. La final, anihilează-le cu o soluție pe bază de săpun lichid și apă. Le mai poți distruge și cu unele metode bio. De exemplu, fă un amaestec de usturoi, ardei iute și apă și stropește pomii cu acest amestec. Sau fă un ceai din pelin, tutun, hrean sau rubarbăr. Stropește omizile cu aceste ceaiuri și ai mari sanse să stopezi invazia și chiar să scapi definitiv de ele. În fine, cea mai naturală metodă, atât în cazul omizilor, cât și al altor dăunători, este una horror, cu marfa clientului, cum se spune: adună într-o găleată omizi, limacși, gândaci de colorado etc, strivește-i, eventual cu un mixer pe care nu-l mai folosești la bucătărie, adaugă 2 părți apă, amestecă bine, strecoară cu o sită și stropește pomii cu această soluție. Nu se știe care este motivul, probabil din cauza hormonilor de panică secretați de insecte în momentul zdrobirii dar, o vreme, mai ales dacă nu plouă, ai scăpat de neaveniți.

Citește și: Invazie de căpușe la Constanța! Spitalul de Boli Infecțioase este luat cu asalt

 
 

Urmărește-ne pe Google News