Într-un discurs ținut anul trecut în luna mai, fostul președinte al SUA George W. Bush l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei. Bush a făcut apoi o uriașă gafă, atunci când a deplâns decizia liderului de la Kremlin „de a lansa o invazie brutală și complet nejustificată a Irakului”.

El s-a corectat rapid, spunând „Ucraina”, și unii au râs, dar mulți alții nu au avut niciun motiv de râs, scrie Washington Post. Invazia americană în Irak, care a avut loc acum 20 de ani, a fost criticată la vremea respectivă și considerată de mulți drept „complet nejustificată” și „brutală” – opinii care au devenit și mai răspândite în anii care au urmat.

Administrația Bush, scrie cotidianul american, a vândut opiniei publice un fals pentru a-și justifica intervenția „preventivă” împotriva regimului dictatorului irakian Saddam Hussein. Este cunoscut acum că presupusele arme de distrugere în masă ale Irakului nu au fost găsite și că vânătoarea Washingtonului s-a bazat pe informații proaste.

Iar insistența SUA de a crede că schimbarea de regim ar aduce o mai mare stabilitate în Orientul Mijlociu s-a dovedit greșită, invazia generând o instabilitate care a dus la apariția unor organizații extremiste precum Statul Islamic și la creșterea influenței regionale a Iranului, inamicul Washingtonului.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

Viziunea declarată a Washingtonului de a impune democrația liberală în Irak s-a dovedit și ea iluzorie, țara fiind mistuită de ani de tulburări politice, paralizie parlamentară și corupție.

Un act unilateral al SUA

Irakienii au propriile opinii diferite cu privire la moștenirea lăsată de invazia americană, dar unele lucruri sunt incontestabile. Sute de mii de civili irakieni au fost uciși în urma înlăturării lui Saddam, morțile lor fiind cel puțin indirect legate de haosul dezlănțuit de Statele Unite.

Au existat și alte capitole sumbre, de la camerele de tortură de la Abu Ghraib la distrugerea orașului Fallujah.

Realitatea incomodă este că războiul din Irak a apărut în mare parte din fervoare naționalistă și din dorința de răzbunare care a cuprins Statele Unite în urma șocului atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, scrie Washington Post.

Chiar dacă regimul irakian nu avea prea multe legături cu comploturile Al-Qaeda, o parte semnificativă a publicului american a crezut că are.

În timp ce a beneficiat de un anumit sprijin internațional din partea unor țări mai mici, în mare parte constrânse de Washington, invazia a fost un act unilateral efectuat de un guvern care nu putea fi descurajat de sistemul internațional și de vreun control intern.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Administrația Bush s-a confruntat cu o opoziție minimă în Congres și nu a primit prea multe critici din partea mass-mediei.

De fapt, scrie Washington Post, la două luni după invazie, editorialistul liberal al New York Times, Thomas Friedman, a ieșit la televizor și a aclamat războiul, descriindu-l ca pe o declarație contondentă de forță față de extremiștii islamiști de pretutindeni.

Discursul moral

Ce legătură are acest lucru cu Ucraina? Timp de luni de zile, oficialii americani și europeni au prezentat conflictul din Ucraina în termeni morali foarte duri.

Președintele Joe Biden a prezentat războiul ca pe o confruntare între „toate democrațiile” și proiectul autoritarist al lui Putin. Iar în noiembrie anul trecut, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că eforturile aliaților occidentali arată „cât de mult apreciază și respectă țările din întreaga lume ordinea internațională bazată pe reguli”.

Simbolismul invaziei din Irak subminează această retorică, crede Washington Post.

Pentru mulți oameni din Orientul Mijlociu și din alte zone ale sudului global, invazia americană din Irak a fost doar cel mai flagrant episod recent dintr-o lungă istorie a amestecului occidental și a ipocriziei SUA pe scena mondială.

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Pentru oficialii din China și Rusia, adversari de facto ai Statelor Unite, războiul din Irak este un precedent ușor de invocat cu care încearcă să demonteze argumentele Washingtonului.

„Oficialii americani invocă frecvent (ordinea bazată pe reguli) atunci când critică China”, a remarcat Paul Pillar, un fost ofițer al serviciilor de informații americane. „În niciun caz războiul ofensiv împotriva Irakului nu poate fi văzut ca fiind în concordanță cu respectarea unei ordini internaționale bazate pe reguli, altfel regulile implicate ar fi reguli ciudate”, a spus el.

„Nimănui din administrația Biden nu-i pasă astăzi de faptul că (războiul din Irak) a ruinat ce credibilitate mai avea America ca pilon al ordinii internaționale în sudul global și i-a oferit lui Putin acoperire pentru propria sa atrocitate”, a scris și Juan Cole, istoric pe tema Orientului Mijlociu la Universitatea din Michigan.

„Cine își mai amintește că, în 2003, noi eram Vladimir Putin?”, a adăugat acesta.

Întrebarea dificilă, scrie Washington Post, este ce lecții mai pot fi învățate. „Invazia Rusiei în Ucraina a fost un act criminal de mare imprudență. La fel a fost și invazia americană din Irak în 2003”, a scris săptămâna aceasta Andrew Bacevich, președintele Quincy Institute for Responsible Statecraft – un think-tank american.

Biden, a observat acesta, pare să creadă că războiul din Ucraina oferă o posibilitate prin care Statele Unite pot depăși moștenirea Irakului. Bacevich este însă sceptic în privința posibilității ca un război să răscumpere vina pentru alt război, scrie Washington Post.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (25)

casandreea   •   19.03.2023, 20:41

Va pe aici tot felul de troli, proSUA sau proRUSIA! Marile puteri INTOTDEAUNA s-au folosit de cei mici! Acum sa trecem la pragmatism! Crimea si Ucraina chiar au fost parte a Imperiului Țarist și Sovietic! Amâdouă imperiile s-au dizolvat "legal" vorbind și au apărut țări garantate prin legislația internațională a momentului! Prin urmare Rusia chiar nu are nici un drept, legal sau moral să inițieze vreun razboi împotriva Ucrainei! Crimea rusească! Se vehiculează pe aici secolul 13 pt a se justifica dreptul Rusiei asupra Crimeei! Dacă facem recurs la istorie, de ce să ne oprim la secolul 13?....Să mergem la secolul 20....sau 10, sau 12! Justificarea istorică este falsă! Dacă mergem pe istorie, Transilvania e maghiară (chiar au 1000 de ani de dominație! ...dar și asta e de discutabilă!)! Contează cumva oamenii in această justificare!? Pt ROMANIA, contează doar ca Rusia să fie ținută cat mai departe de granițele noastre! Cu orice sacrificiu! Referitor la greșelile SUA!? Da! Au invadat Irakul pe baza unor minciuni! Restul ideilor vehiculate pe aici....Doamne! ferește-ne de nebuni! La fel au bombardat fosta Yugoslavie! Fără aprobarea ONU au invadat o țară independentă! Nu veniți aici cu "drepturile bieților kosovari!" că ei nu le-au cerut prin lege ci pe calea terorismului! Nu s-a trezit Miloșevici dimineața, după micul dejun și neavând ce face a ordonat masacrarea albanezilor! Mă întreb și acum ce naiba face UE!? Acceptă inființarea de state exclusiv musulmane în Europa! De ce!?

Moshu   •   19.03.2023, 08:47

Mnda,se pare ca "jurnalistii fara frontiere" sunt la fel peste tot ! Departe de mine gindul de a aplauda actiunile americanilor dar,pana la a compara "actiunea speciala"din Irak cu "actiunea speciala"din Ucraina este cale lungaaaa! Poate vre-un jurnalist,oricare ar fi natia lui,sa indice un obiectiv civil distrus de orice fel de inamic,in Rusia, comparabil cu ce s-a intimplat in America ? Cred ca,pur si simplu,"vorbim discutii" ca sa mai umplem o pagina de ziar !

parpalache   •   19.03.2023, 08:17

Mda!Nu s-au respectat nici un fel de„reguli”(la invazia din Irak)!Dar a fost o„operațiune pregatita din...1990!Miza?!Petrolul arabilor și„fixul”americanilor-instalarea de baze militare pe„pamântul sfânt arab”!In i990-când secretarul de stat american(ministrul de externe),i-a „șoptit”lui Sadam, ca SUA„n-ar avea nimic impotriva”daca Irak ar ocupa Kuweit-momeala mușcata de turcomanul din Tikrit!Restul?!Se știe!Plus„spectacolul”cu World Trade Center-cu „atacarea”și...distrugerea celor doua blocuri turn-(programate la demolare de Primarie cu un an inainte)-intr-o zi când angajații din„neamul lui Israel”...nu s-au prezentat la slujba!De fapt SUA nu prea s-au incurcat de„reguli”niciodata!Nici in 1898 când au inscenat atacarea unei nave de razboi americane de catre Spania(miza fiind Cuba și Puerto Rico in Caraibe,Filipine și Guam in Pacific) și nici in cel de al doilea razboi mondial- când in razboiul impotriva japonezilor...nu au luat prizonieri!Cica aia erau atat de fanatici ca n-au vrut sa se predea!Concluzia?!Cine poate,face ce vrea!

    hristo33   •   19.03.2023, 08:48

    parpalache   •  19.03.2023, 08:17

    Mda!Nu s-au respectat nici un fel de„reguli”(la invazia din Irak)!Dar a fost o„operațiune pregatita din...1990!Miza?!Petrolul arabilor și„fixul”americanilor-instalarea de baze militare pe„pamântul sfânt arab”!In i990-când secretarul de stat american(ministrul de externe),i-a „șoptit”lui Sadam, ca SUA„n-ar avea nimic impotriva”daca Irak ar ocupa Kuweit-momeala mușcata de turcomanul din Tikrit!Restul?!Se știe!Plus„spectacolul”cu World Trade Center-cu „atacarea”și...distrugerea celor doua blocuri turn-(programate la demolare de Primarie cu un an inainte)-intr-o zi când angajații din„neamul lui Israel”...nu s-au prezentat la slujba!De fapt SUA nu prea s-au incurcat de„reguli”niciodata!Nici in 1898 când au inscenat atacarea unei nave de razboi americane de catre Spania(miza fiind Cuba și Puerto Rico in Caraibe,Filipine și Guam in Pacific) și nici in cel de al doilea razboi mondial- când in razboiul impotriva japonezilor...nu au luat prizonieri!Cica aia erau atat de fanatici ca n-au vrut sa se predea!Concluzia?!Cine poate,face ce vrea!

    asta e mai dusCupluta decit credeam))

Vezi toate comentariile (25)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI