• Compania municipală Eco Igienizare, care ar fi trebuit să se ocupe de țânțari, este ilegal constituită și nu are licenţă de funcţionare.
  • E adevărat că au fost și ploi abundente, însă ele au căzut și în alți ani, numai că atunci contractorii și-au făcut treaba.
  • În mod normal, tratamentele premergătoare trebuiau să se termine cel târziu la sfârşitul lunii mai, până atunci ar fi trebuit să fie omorâte majoritatea larvelor de ţânţari, iar acum operaţiunea ar fi trebuit să continue, în zonele mai puţin acoperite, asupra populaţiei adulte.
  • De fapt, de patru luni nu s-a făcut nimic în București în privința țânțarilor!

Invazie de ţânţari în București pentru că Primăria nu are de patru luni un contract de dezinsecție și s-a ratat campania din primăvară de omorâre a larvelor!

de Cătălin Doscaş și Daniel Stanciu
Primăria Generală a anunţat joi că va începe, prin Compania Municipală Eco Igienizare, “tratamente pregătitoare de combatere a țânțarilor în parcurile din Capitală”, dar şi că “realizează testarea noilor utilaje achiziționate”, care “trebuie calibrate și optimizate pentru efectuarea unor tratamente corecte și eficiente”.

Surse din compania primăriei au explicat pentru Libertatea că din februarie şi până în prezent nu s-a aplicat niciun fel de tratament împotriva ţânţarilor.

Mai mult, un contract de prestări servicii în acest sens s-ar putea semna abia săptămâna viitoare. Cu alte cuvinte, au trecut aproape patru luni de când nu s-a luat niciun fel de măsură împotriva insectelor din Bucureşti!

Cum s-a ajuns aici?

În luna februarie, municipalitatea a reziliat acordul cu Coral Impex SRL, firma care câştigase licitaţia organizată în august 2016.

Contractul de 27 de milioane de lei a intrat în vigoare în septembrie 2017, după o serie de contestaţii şi o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti.

Înţelegerea, valabilă pentru o perioadă de un an şi patru luni – adică până în februarie 2019 – presupunea şi posibilitatea prelungirii contractului până la finalizarea unei alte licitaţii.

Contactat de Libertatea, directorul societăţii Coral Impex SRL, Alexandru Badea, susţine că municipalitatea a rupt contractul în februarie anul acesta fără să ţină cont de această ultimă clauză.

“Era o plasă de siguranţă ca Bucureştiul să nu rămână fără deratizare”, a explicat directorul.

Eco Igienizare Bucureşti SA, ilegală și fără licență de dezinsecție și deratizare

În noiembrie 2018, Curtea de Apel București a declarat toate cele 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea, printre care și Eco Igienizare Bucureşti S.A., ca fiind ilegale.

La acel moment, Gabriela Firea a spus despre decizia Curții că „este cel puțin surprinzătoare, dacă nu șocantă”.

Aceeași firmă care a fost declarată ilegală și care ar trebui să țină sub control populaţiile de dăunătorii din Capitală nu are licenţă de funcţionare de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Astfel de avize sunt obligatorii pentru firmele care activează în domeniul serviciilor publice, fie că e vorba despre iluminat, canalizare sau dezinsecție și deratizare.

„Noi, astă-toamnă, am făcut o serie de lucrări premergătoare care să ne uşureze munca acum în primăvară, crezând că vor prelungi contractul cu noi până la următoarea licitaţie. Bucureştiul va avea mari probleme anul acesta”, mai spune Alexandru Badea.

Câţi bani “a ciupit” Eco Igienizare Bucureşti

Libertatea a contactat Primăria București pentru a afla cine se ocupă în prezent de dezinsecție și în baza cărui contract se face acest lucru.

Până la această oră, reprezentanţii municipalităţii nu au furnizat niciun răspuns.

Anul trecut, potrivit Ministerului de Finanţe, Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA a avut 63 de angajaţi.

Potrivit bugetului pe 2018, compania controlată de Primăria Capitalei a avut venituri totale de 21.880.000 de lei. Din aceşti bani, cheltuielile de natură salarială au fost de 8.542.000 de lei, din care 783.000 de lei au reprezentat bonusurile pentru angajaţi.

Google News Urmărește-ne pe Google News