♦ Cercetările făcute de Alexander Graham Bell (13 martie 1847 – 2 august 1922) în telecomunicaţii şi aeronautică au dat avânt acestor două domenii. A făcut numeroase experimente şi cu dispozitivele destinate persoanelor hipoacuzice, pentru că şi mama lui, şi soţia lui au fost surde. E drept însă că telefonul l-a făcut celebru. Culmea este că Bell a considerat invenţia sa – patentată în 1876 – intruzivă, drept pentru care a refuzat instalarea unui telefon în biroul său pentru că l-ar fi deranjat!
Bell a dovedit o minte ascuţită încă din copilărie. Când tatăl prietenului său cel mai bun, morar de meserie, s-a plâns de procesul laborios de decorticare a grâului, Alexander, pe atunci în vârstă de doar 12 ani, s-a pus pe treabă şi a inventat o maşinărie uluitoare prin simplitate, cu perii şi palete rotative, care a uşurat mult munca omului. În semn de mulţumire, morarul a pus la punct un atelier în care micul Alex să poată experimenta şi inventa şi alte lucruri.
Arta, poezia şi muzica s-au numărat şi ele printre preocupările genialului Bell, iar mama lui i-a încurajat latura artistică. La o vârstă fragedă, a început să studieze pianul – singur, fără profesor! -, şi în scurt timp a ajuns un mic virtuoz. Apoi a descoperit că e ventriloc şi că e priceput şi la mimă, lucruri care l-au transformat în atracţia petrecerilor date de familia lui.
Profund afectat de faptul că mama lui a-nceput să-şi piardă auzul pe când el avea 12 ani, Alexander a învăţat limbajul semnelor şi i-a servit acesteia ca interpret, traducându- i discuţiile celorlalţi membri ai familiei sau invitaţilor care le treceau pragul casei.
În ciuda minţii sclipitoare, Alexander Bell nu a strălucit la şcoală – cel puţin, nu în clasele primare. De la Royal High School din Edinburgh, Scoţia, s-a retras după primii patru ani. A avut note mici şi nu s-a remarcat decât prin… numărul mare de absenţe. După acest eşec, a fost trimit să locuiască la Londra, cu bunicul lui, iar acesta a reuşit să-i insufle interesul pentru studiu şi să-l facă să se întoarcă la şcoală şi să se pună cu burta pe carte. Rezultatul: la 21 de ani, tânărul Bell era admis la University of London. Alexander Graham Bell a fost unul dintre membrii fondatotori ai National Geographic Society, în 1888.