Când vorbim însă despre economii și despre investiții, ideea preconcepută care există în rândul românilor este aceea că trebuie să fii bogat ca să-ți permiți să mai pui și bani deoparte sau să investești. Mit pe care noi, cei de la Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), încercăm să-l spulberăm de fiecare dată când avem ocazia. Și putem spune că inclusiv o persoană care câștigă salariul mediu pe economie în România poate investi lunar o mică parte din veniturile sale, dar care, după o anumită perioadă, se mărește și poate ajunge la sume la care nici nu se gândește. De fapt, economisirea și investițiile sunt chiar mai indicate persoanelor care nu au câștiguri mari, pentru că această plasă de siguranță le va fi de un real folos în situații de criză. Despre asta este vorba atunci când spunem ”Economisește inteligent!”
Citește și:
- De ce să-ți bați capul pentru a economisi inteligent? (P)
- VIDEO INTERVIU Efectul latte: cum poți de la o cafea, să ajungi la economii de 150.000 de euro. Sfaturi de economisire inteligentă de la Cristian Pascu, vicepreședinte AAF (P)
- Investițiile nu sunt doar pentru bogați: Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, discută miturile, regulile de economisire și cum să devenim investitori inteligenți (P)
Bine, bine, veți spune, dar cum să mai și economisești, când și așa câștigi puțin? Despre acest lucru vom vorbi în articolul de astăzi. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în ziua de salariu este să-ți faci toate calculele legate de cheltuielile lunare necesare (mâncare, facturi, transport, rate la bancă etc.), pentru a te asigura că nu rămâi cu restanțe. Apoi, din banii rămași, trebuie să stabilești ce sumă se duce spre investiții. Și este important ca această sumă să fie una pe care ți-o permiți, astfel încât investiția ei să fie sustenabilă în fiecare lună și pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Iar dacă ți se pare că nu te poți lipsi de această sumă, există câteva schimbări simple pe care le putem face în comportamentul nostru zilnic, din care pot rezulta economii substanțiale. Este de notorietate exemplul lui Warren Buffett care, chiar și în condițiile în care este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, a păstrat niște obiceiuri din tinerețe, care l-au ajutat întocmai de-a lungul anilor să devină unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Buffett locuiește în aceeași casă pe care a cumpărat-o acum 65 de ani, conduce o mașină din 2006, bea cafeaua acasă și își ia mâncare la pachet, pentru a evita să cheltuiască bani la restaurant.
Veți spune că un astfel de stil de viață este exagerat. Sunt însă mici schimbări pe care le poate face fiecare, astfel încât să economisească o sumă consistentă, care să meargă spre economisire. Un portofoliu semnificativ de investiții se poate obține și cu 100 de lei pe lună, atât timp cât acești bani sunt investiți lunar și pe o perioadă lungă. Așa că nu trebuie să fii bogat atunci când te hotărăști să devii investitor.
Și tot Warren Buffett are o vorbă: ”Nu pierde timpul!”. Cu alte cuvinte, acum este cel mai bun moment să începi să investești.
Opinie Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România
***
Acest articol este susținut de AAF. Pentru a înțelege mai multe despre economisire inteligentă și investiții, intrați pe www.economisesteinteligent.ro
Lavinia2802 • 29.11.2023, 19:25
În Romania nu prea mai raman bani de investit la ce salarii mici sunt!