• Generalul Celea este consilierul onorific al ministrului Rafila. Are 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini, 3 șalupe în declarația de avere. Plus o pensie de 45.000 de euro pe an.

Cristian Georgică Celea este general de brigadă cu o stea, a activat în SRI și a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu, prin decretul 317 din 16 martie 2006.

Celea este un nume cunoscut în medicina din România. A fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) între 2003 și 2005, fiind numit de Adrian Năstase. Unele surse îl prezintă și drept fostul oftalmolog al președintelui Ion Iliescu.

În momentul detașării la CNAS, avea experiență de circa 10 ani la SRI, unde a fost și comandant al Spitalului SRI Agrippa Ionescu. 

La 20 de ani de la numirea inițială ca președinte CNAS, numele lui Celea revine în actualitate. Și leagă nume precum Năstase, Iliescu, Băsescu de actualii guvernanți Rafila și Ciucă.

Celea s-a întors în Consiliul de Administrație al CNAS în 2023, numirea fiind semnată de premierul Nicolae Ciucă pe 19 ianuarie 2023

Cristian Celea apare și în cabinetul ministrului Alexandru Rafila drept consilier onorific. Rafila a confirmat pentru Libertatea, printr-un mesaj scris, că generalul este în continuare consilierul său onorific.

Cristian Celea. Foto: Agerpres

Megadeclarație de avere

În declarația de avere depusă în 2023, Celea arată că a câștigat, doar din pensii, în anul 2022, peste 225.000 de lei. Adică aproximativ 45.000 de euro. 

Și are o avere impresionantă.

– 23 de terenuri în 4 județe și municipiul București, însumând 107.000 de metri pătrați;

– două case de locuit în Argeș și 3 apartamente, toate în Capitală, ultimele și una dintre case fiind moștenite în 2022;

– Patru autoturisme, dintre care două de epocă (un NEKAF M38 Jeep și un Trabant break), un scuter Piaggio, trei șalupe și o remorcă;

– 30.000 de euro în bijuterii și obiecte de artă.

Universitate, spitalul SIF, firme și box

Între perioada de glorie și prezent, numele lui Celea a apărut în cele mai diverse locuri. Astfel, conform mai multor documente consultate de Libertatea, acesta a fost conferențiar universitar doctor la Universitatea Carol Davila din București. Dar și consilier personal al șefului CNAS.

Numele său a apărut și la alegerile pentru Federația Română de Box în 2015. Și, conform Informația Zilei, a ajuns în biroul federal al FRB.

Apoi, conform Comitetului Olimpic și Sportiv Român – COSR, Celea a participat la competiții internaționale de box ca medic. 

Generalul a fost și șef de spital. Al spitalului Muntenia Medical Center, ridicat de SIF Muntenia la Pitești pentru circa 14 milioane de euro. Jurnalul de Argeș scria că, în 2011, spitalul a avut pierderi de 14 milioane de lei, cât a fost condus de Celea.

Între timp, clinica medicală a fost cedată de SIF. Celea mai are 0,13% din acțiuni. Nu e singura firmă unde apare numele lui Celea. Prin intermediul altor companii, a ajuns în posesia unor terenuri din Deltă. 

„Licitație dubioasă”

Acum 11 ani, Ziarul de Tulcea scria că generalul Celea participa la licitații denumite de publicație „dubioase” la Sulina, județul Tulcea. Astfel, jurnaliștii observau cine se înscrisese la licitația prin care firma lui Celea, trecut deja în rezervă pe atunci – C&C Investiții și Consultanță -, a preluat în concesiune plaja sălbatică Sulina. 

C&C Investiții și Consultanță apare și acum, în 2023, în declarația sa de interese.

În afară de compania C&C, a lui Celea, participa la licitație cea a soțului secretarei primăriei din localitate.

Ziarul de Tulcea nota că administratorul firmei care a pierdut licitația „s-a manifestat ca și câștigător, lucrând pentru firma C&C Investiții și Consultanță”. Presa sublinia că existau multe semne care oglindeau faptul că două firme s-ar fi înțeles.

C&C Investiții și Consultanță este în continuare pe numele lui Celea. Are obiect de activitate „baruri și alte activități de servire a băuturilor” și o cifră de afaceri de 259.000 de lei în 2021.

Un teren de la general, în declarația ginerelui

Conform declarației de avere depuse de generalul Celea în 2009, ca director general CNAS, licitația din 2012 n-a fost prima la care a participat la Sulina.

Astfel, el deținea un teren intravilan de 5.273 de metri pătrați obținut, în 2006, prin „licitație publică”. Același teren apare, în 2023, în declarația de avere a medicului Șerban Dragosloveanu, ginerele lui Celea.  Chiar dacă e trecut ca fiind de 5.173 de metri pătrați, cu 100 mp mai puțin, el este dobândit „prin donație” de soția sa, fiica lui Celea.

Terenul a dispărut din declarațiile de avere ale generalului SRI. Libertatea a încercat să îl contacteze pe Cristian Georgică Celea, însă nu a reușit până la publicarea materialului. Ziarul a trimis și o serie de întrebări către CNAS și le va publica dacă le va primi.

Dragosloveanu, ginerele lui Celea, e căsătorit cu fiica acestuia, tot medic. Și, din decembrie 2022, Dragosloveanu a fost numit manager interimar al unui spital public, fără concurs.


Citește și partea a doua a investigației: Legătura dintre generalul SRI cu pensie de 4.000 de euro pe lună și un manager de spital din Capitală. „De ce nu se organizează concurs de un an?”

 
 

Urmărește-ne pe Google News