Crimele au avut loc în vara anului 2021, constând în patru rânduri de execuții, în orașul Kani, din centrul Myanmarului.
Martorii atrocităților au relatat că soldații, unii dintre ei în vârstă de 17 ani, i-au înconjurat pe localnici și i-au separat pe bărbați de femei, ucigându-i apoi pe aceștia.
Se crede că execuțiile au fost o pedeapsă colectivă pentru atacurile grupurilor de militanți care cereau întoarcerea la democrație după lovitura de stat militară, din luna Februarie a aceluiași an. Un purtător de cuvânt al guvernului militar nu a negata aceste acuzații, potrivit BBC.
Armata a întâmpinat rezistența civililor de la preluarea controlului țării, prin răsturnarea unui guvern ales democratic, condus de Aung San Suu Kyi.
Jurnaliștii de la BBC au vorbit cu 11 martori din Kani și le-au comparat relatările cu înregistrările de pe telefoane mobile și fotografiile colectate de Myanmar Witness, un ONG din Marea Britanie care investighează abuzurile drepturilor omului în țară.
Civili torturați și bătuți până la moarte
Cea mai mare execuție în masă a avut loc în satul Yin, acolo unde cel puțin 14 bărbați au fost torturați sau bătuți până la moarte, iar corpurile lor au fost aruncate într-un canal.
Martorii, a căror identitate este protejată, au relatat că bărbații erau legați cu funii și bătuți înainte să fie uciși. O femeie, căreia armata i-a ucis fratele, nepotul și cumnatul a povestit scenele la care a luat parte.
Nu am suportat să ne uităm, așa că am ținut capetele plecate, plângând. I-am implorat să nu o facă. Nu le-a păsat. Le-au întrebat pe femei <
Martor:
Un bărbat care a supraviețuit execuțiilor a declarat că soldații îi supuneau la abuzuri oribile, ore întregi, înainte de a-i ucide.
„Erau legați, bătuți cu pietre, cu paturile puștilor și torturați toată ziua. Unii soldați păreau tineri, poate aveau 17 sau 18 ani, însă alții erau foarte în vârstă. Era și o femeie cu ei”, a relatat acesta.
Într-un alt sat din apropiere, la finalul lunii iulie, au fost găsite alte 12 corpuri mutilate și îngropate în mormite comune, inclusiv al un cadavru de mici dimensiuni, probabil al unui copil. A fost descoperit, de altfel, și corpul unei persoane cu dizabilități.
Trupul unui bărbat de peste 60 de ani a fost găsit legat de un prun din apropierea satului. Imaginile arată urme clare de tortură pe coprul acestuia. Familia acestuia a spus că fiul și nepotul acestuia au fugit când armata a intrat în localiate, însă el a ales să râmănă, crezând că nu va păți nimic datorită vârstei sale.
Execuțiile par a fi o pedeapsă colectivă pentru confruntările dintre civilii care cereau întoarcerea la democrație și armată. De la lovitura de stat, din februarie 2021, ciocnirile dintre armată și organizațiile civile s-au intensificat, culminând cu crimele în masă, din luna iulie.
Familiile celor uciși insistă că victimele nu au fost implicate în acele atacuri.
Jurnaliștii străini nu au fost lăsați să relateze despre ce se întâmplă în Myanmar, de la lovitura de stat, iar multe trusturi de presă care nu erau de stat au fost închise, făcând relatarea de la fața locului imposibilă.
Oficialii armatei nu neagă execuțiile în masă
BBC a adus la cunoștință purtătorului de cuvânt al armatei din Myanmar, generalul Zaw Min Tun, acuzațiile rudelor celor uciși, însă acesta nu a negat cele spuse.
„Se poate întâmpla”, a răspuns acesta. „ Când ei ne tratează ca pe niște inamici, avem dreptul de a ne apăra”, a mai adăugat oficialul.
Organizația Națiunilor Unite investighează, în prezent, acuzațiile de încălcare a drepturilor omului de către armata din Myanmar.