Prințul Cantacuzino a murit la vârsta de 80 de ani, în 1913, neapucând să se bucure de castel.
Din imensa sa avere, „Nababul”, cum era supranumit prințul, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei din București, Castelul Cantacuzino din Bușteni și Palatul Cantacuzino din Florești (numit și Micul Trianon).
A donat Armatei echivalentul a trei milioane de euro
Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost o personalitate foarte respectată atât ca magistrat, cât și ca politician. El a fost ales de mai multe ori deputat și senator, timp de un an (între 1869 și 1870) a fost primar al Bucureștiului, ministru în mai multe guverne și de două ori prim-ministru al României (între 1899 și 1900 și între 1904 și 1907).
Prințul Cantacuzino a fost și un mare filantrop și un susținător al artelor. A donat sume uriaşe pentru săraci şi pentru statul român. În timpul Războiului de Independenţă a donat foarte mulți bani şi alimente pentru soldați şi familiile lor. Cea mai mare donație a făcut-o în anul 1913, în valoare de 250 de mii lei (echivalentul cu aproape trei milioane de euro în zilele noastre) pentru a sprijini aviația, flota şi pentru a echipa armata cu ambulanţele sanitare.
În 1948, regimul comunist a confiscat toate bunurile prințului, iar castelul a fost transformat în sanatoriu al Ministerului de Interne pentru bolnavii de TBC.
După revoluție, moștenitoarea Ioana Elisabeta Cantacuzino a revendicat și a primit o parte din fostele proprietăți, inclusiv castelul din Bușteni, care se afla într-o stare deplorabilă.
În anul 2004, moștenitoarea a vândut castelul cu 800.000 de euro. Presa prahoveană menționa că persoana care a cumpărat castelul a fost cetățeanul american Lucian Colțea (unchiul lui Adrian Tarău, cercetat în 2001 pentru complicitate la contrabandă cu produse petroliere, dar achitat în cele din urmă).
Șapte ani mai târziu, omul de afaceri Lucian Colțea (decedat în 2018) a fost arestat și el în dosarul în care deputatul Cristian Rizea era acuzat de trafic de influență și spălare de bani.
În 2008, castelul ajunge în proprietatea firmei Zamora Real Estate SRL. Noii proprietari au renovat castelul, reușind să-i redea o parte din grandoarea de odinioară și să-l introducă în circuitul turistic.
Valoarea istorică, arhitectonică și artistică a castelului a fost readusă în atenția publicului după ce s-au investit 30 de milioane de euro în restaurarea acestuia.
Zamora Real Estate SRL a fost fondată în anul 2008 de românul Cornel Chirieac și cetățeanul german Kurt Albert Neuschitzer (fost avocat, bancher, broker și dezvoltator imobiliar din Germania).
Cei doi făceau afaceri încă din 2006 când, prin firma Sky Turn Brașov, au pus bazele unor proiecte rezidențiale.
Intrarea rușilor în acționariat
După câteva luni, în Zamora Real Estate sunt atrași noi asociați: germanul Ulli Schuhmacher (director general al dezvoltatorului german Heberger), rușii Andrej Oreschenko și Vitaly Martyanov (toți trei fiind cooptați și în Sky Turn Brașov) și firma Lumo Invest SRL (deținută de Neuschitzer).
În anul 2010, firma își schimbă denumirea în Zamora Estate, iar locul Lumo Invest SRL este luat de offshore-ul din Belize Seacost Enterprises Corp.
Presa românească scria că în spatele offshore-ului Seacost Enterprises Corp din Belize se ascundea Emanoil Savin, fost primar al Bușteniului în perioada 2004-2016, senator (2016-2020) și traseist politic pe la PC, PDL, PNL, PSD și ProRomânia.
Însă firele Seacost Enterprises Corp par să ducă mai degrabă la ruși. Și încă la unii foarte bogați. În România, offshore-ul era reprezentat de dr. Roman Keckeis, un avocat austriac specializat în consultață privind investițiile internaționale.
În anul 2010, acesta era legat de fabrica de mase plastice Prizyv din Moscova, parte din grupul de companii ALM fondat de miliardarul și mogulul mass-media Alexander Mamut, locul 41 în topul Forbes Rusia. ALM este implicată în foarte multe afaceri, inclusiv în construcții, fiind unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Moscova.
În anii ’90, Mamut era apropiat de președintele rus și era cunoscut drept „bancherul familiei Elțîn”.
În 2018, el a fost inclus pe „lista Putin” a Trezoreriei SUA care cuprinde ruși proeminenți cu legături suspecte (conform autorităților americane) cu Kremlinul. Cu toate acestea, el nu s-a confruntat încă cu nicio restricție.
Imediat după declanșarea războiului din Ucraina, Mamut a părăsit Rusia, trăind în Marea Britanie și Franța. El a încercat să își curețe orice legătură cu Kremlinul pentru a scăpa de sancțiuni.
În acest moment, el se află sub sancțiuni doar în Ucraina.
Intră în scenă cuscrii lui Emanoil Savin
Revenind la Zamora, în anul 2013, Kurt Albert Neuschitzer își bagă în afacerea cu castelul și soția, pe rusoaica Margarita Mamsirova.
Mamsirova este o celebră mezzosoprană care a cântat inclusiv pe scena Teatrului Bolșoi din Moscova și împreună cu soțul ei Kurt se ocupă de administrarea domeniului princiar.
Zvonurile că în spatele offshore-ului din Belize se pitea Savin, fostul primar al Bușteniului, au fost alimentate și de faptul că fiul Margaritei Mamsirova, David Giugashvili, s-a căsătorit, în 2011, cu Mădălina, fiica lui Emanoil Savin. Nunta celor doi a avut loc, bineînțeles, la Castelul Cantacuzino din Bușteni. La eveniment au participat mai mulți politicieni și afaceriști controversați: Roberta Anastase, Florin Anghel, Cristian Burlacu, Liviu Dragnea, Mircea Cosma, afaceristul Ioan Nicolae, Dan Matei Agathon și Rudel Obreja.
Apoi, Zamora Estate SRL trece prin mai multe modificări de acționariat, ca în prezent, asociați să fie rușii Andrej Oreschenko și Vitaly Martyanov (cu câte 33,6919%), Kurt Albert Neuschitzer (deținând 22,63764%) și soția acestuia, Margarita Mamsirova (cu o cotă de 9,97856%).
Părintele Arbidolului
Vitaly Martyanov este un multimilionar rus, absolvent al Institutului Tehnologic al Industriei Alimentare din Moscova (în 1979), specialist în domeniul enzimologiei și biotehnologiei producției microbiologice.
La începutul anilor 90, împreună cu asociatul său, Alexander Shuster, a fondat compania farmaceutică Masterlek, considerată succesoarea companiei de stat LENS-Pharm.
Apoi, prin 2000, Martyanov și asociatul său cumpără drepturile de producție pentru mai multe medicamente dezvoltate de sovietici, inclusiv vestitul Arbidol, un medicament antiviral. Astfel, compania producea și medicamente antivirale pentru prevenirea și tratamentul gripei și SARS.
Legat de Arbidol, Masterlek pornește o campanie de publicitate foarte agresivă și, în scurt timp, medicamentul devine cel mai bine vândut din Rusia. Practic, Martyanov este cel care a făcut celebru medicamentul antiviral rusesc.
Pentru că Institutul Rus de Cercetare Chimică și Farmaceutică testase Arbidol încă de la sfârșitul anilor ’80, dar până la Martyanov, medicamentul rămăsese necunoscut.
Publicitatea punctuală în timpul epidemiilor de gripă, campaniile de marketing precum distribuirea gratuită de Arbidol angajaților farmaciilor și activitățile masive de lobby au determinat Ministerul Sănătății din Federația Rusă ca, din 2005, să includă Arbidol în aprovizionarea obligatorie a farmaciilor.
La succes a contribuit și sprijinul puternic al statului, care recomanda populației, prin Ministerul Sănătății și Dezvoltării Sociale al Federației Ruse, ca medicamentul să fie administrat regulat.
În 2006, intervine însuși Vladimir Putin care, în timpul unei vizite la una dintre fabricile de medicamente, a sfătuit cu fermitate să se „producă Arbidol în cantități suficiente pentru toți rușii”.
Astfel, companiile lui Martyanov au devenit unele dintre cele mai dinamice și cu cea mai rapidă creștere din domeniul farma din Rusia.
Tot în anul 2006, Martyanov vinde Masterlek, cu tot cu Arbidol, companiei Pharmstandard (controlată atunci de Roman Abramovici), pentru suma de 146 de milioane de dolari.
Acesta este momentul în care Martyanov intră în liga mare și stă la masă cu marii oligarhi ruși. Astfel, Martyanov dezvoltă noi afaceri în domeniul farma și se lansează și în industria online.
Martynov a intrat cu afaceri și în România în anul 2008 ca acționar în firma de dezvoltare imobiliară Sky Turn Brașov SRL și apoi în Zamora, proprietara Castelului Cantacuzino din Bușteni. Rusul este și asociatul care a venit cu bani de acasă. De exemplu, în urma unui contract de împrumut datat 27.10.2016 între dl Martyanov Vitaly şi Zamora Estate prin care acesta a împrumutat societatea cu suma de 150.000 de euro, asociații cădeau de acord să-i restituie banii după ce firma a vândut un teren.
Planuri deșarte și afaceri profitabile
O mână de ajutor la castel dă și David Giugashvili, fiul Margaritei dintr-o căsătorie anterioară, implicat și el în unele firme de dezvoltare imobiliară ale tatălui vitreg.
Și au mult de lucru, pentru că la castel sunt organizate foarte multe expoziții de artă și diverse evenimente culturale, mai ales muzicale, în multe dintre ele cântând chiar Margarita Mamsirova.
Toate aceste activități sunt făcute printr-o serie de firme la care acționari sunt cei trei și prin care susțin partea hotelieră, restaurantul sau organizarea de evenimente.
Castelul se întinde pe o suprafață de 3.148 mp, curtea și grădina ocupă o suprafață de 3,5 hectare, iar domeniul cuprinde şi aproape o mie de hectare de pădure.
Din acest motiv, în 2013, Kurt Albert Neuschitzer anunța că proprietarii castelului vor demara proiectul „Zamora Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project”, în care vor investi o sumă astronomică, pe domeniul ce aparține castelului. Proiectul, a cărui primă fază ar fi trebuit să fie gata în 2016, cuprindea pe hârtie mai multe hoteluri, un teren de golf, aqua parc, pârtii de schi și mai multe vile. Însă, după cum s-a plâns recent Neuschitzer unei publicații tocmai din Australia, hățișul birocratic și voința politică i-au zădărnicit planurile.
Cu toate acestea, afacerile merg bine, pentru că, anul trecut, Zamora Estate a avut un profit de aproape 2,4 milioane de lei, La Cenerentola Beauty & Arts SRL (în care asociat unic este Margarita Mamsirova) a câștigat 159.000 de lei, Quwwa Coffee Shop SRL (firmă care susține o cafenea în centrul Bușteniului și una în incinta castelului și deținută de Mamsirova și fiul ei) a câștigat aproape 50.000 de lei, Cantacuzino Castle Hotel & SPA SRL (se ocupă de partea hotelieră și este deținută de Neuschitzer și soția sa), aproape 80.000 de lei și Restaurant Castelul Cantacuzino SRL (în care asociați sunt tot cei doi soți) a avut anul trecut un profit de 18.000 de lei.
Foto: Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
DanielNuPreaFericitul • 24.06.2024, 19:43
Toate bune si frumoase, dar de ce a fost permisa construirea acelei mini-biserici in curtea castelului si sa mai si traga o alee de ciment catre ea ? Daca Nababul ar fi vrut asa ceva, credeti ca nu ar fi facut ceva care sa se incadreze in peisaj, sa fie in armonie cu stilul castelului ?
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 24.06.2024, 23:05
DanielNuPreaFericitul • 24.06.2024, 19:43
Toate bune si frumoase, dar de ce a fost permisa construirea acelei mini-biserici in curtea castelului si sa mai si traga o alee de ciment catre ea ? Daca Nababul ar fi vrut asa ceva, credeti ca nu ar fi facut ceva care sa se incadreze in peisaj, sa fie in armonie cu stilul castelului ?
Să ne bucurăm că n-au ridicat una mai mare decât castelul. Sau că n-au transformat castelul în biserică...
seaman651 • 24.06.2024, 19:30
Interesant ar fi sa nu mai bagam banii in afacerile acolitilor unui criminal international.
CamelianPropinatiu • 24.06.2024, 19:15
Excelent pentru jucătorii noștri de golf ar fi și domeniul de la Florești, cu un Trianon ușor de reconstituit.