Majoritatea lucrărilor și serviciilor sunt luate de firme care au conexiuni politice și care de ani buni beneficiază de miliarde de lei din bani publici. În prima parte a acestui demers, Libertatea a scris despre sectoarele 1, 2 și 3, în cea de-a doua parte au fost prezentate contractele semnate de Primăria Sectorului 4, iar în cea de-a treia parte, situația de la Primaria Sectorului 5 și Primaria Generală.
Primăria Sectorului 6 nu a publicat pe SEAP niciun contract încheiat în acest an. Oricum, contractele instituției conduse de Ciprian Ciucu sunt publicate pe platformă cu o întârziere destul de mare. Așa că vom aprofunda contractele mai vechi, dar care au fost făcute publice de la începutul acestui.
Primele două contracte sunt un rest de executat pentru proiectul „Construire corp grădiniță în incinta cartierului ANL Brâncuși din Sectorul 6 al Municipiului București” cu o valoare totală de aproape 25 de milioane, câștigate de Gold New Project AG SRL și Network Complex Construct SRL.
Gold New Project AG a fost înființată, în 2015, într-un sat din Teleorman, de Ferăstrău Dănuț. Și de atunci a fost implicată în peste 30 de contracte cu statul. Ferăstrău mai lucrează și prin firma de construcții Royal Building Contractors AG, cu care are mai multe contracte cu instituții ale statului.
Network Complex Construct SRL și-a schimbat acționarii de cinci ori de când s-a înființat, în 2019. Recent, firma a ajuns pe mâna unei tinere de nici 25 de ani, pe nume Anca Gabriela Tudorache.
Alexandru Bunea, fostul subaltern al lui Sorin Oprescu
În urmă cu doi ani și jumătate, Primăria Sectorului 6 lansa o licitație pentru „Proiectarea și execuția lucrărilor de reparații și reabilitare ale străzilor, aleilor și parcărilor”. Valoarea era de aproape 100 de milioane și a fost împărțită în mai multe contracte subsecvente adjudecate de asocieri între Danube Total Grup SRL, Bertoni Construct, Drum Concept, Alpenside și East Water Drillings.
În Danube Total Grup sunt asociați Cristian Munteanu, Nicolae Alexandru Bunea și fii săi Traian Daniel și Alexandru.
Firmele familiei Bunea au fost întotdeauna apreciate de primarii din București. Din acest motiv, aceștia lucrează prin mai multe companii cu primăriile din Capitală. De exemplu, cu Primăria Sectorului 4 au contracte prin firma Terra Gaz Construct.
Alexandru Bunea a lucrat la Primăria Capitalei, pe vremea când era condusă de Sorin Oprescu, ca expert consolidări în cadrul Direcției Generale de Dezvoltare și Investiții. În acea perioadă încep și contractele cu statul, în special cu spitalele aflate în grija Primăriei Capitalei. Și de atunci nu s-a mai desprins de banii publici, doar în SEAP apar 35 de contracte în care figurează și Terra Gaz Construct și vreo zece pentru Danube Total Grup.
Denunțătorul lui Iulian Dumitrescu
În Bertoni Construct asociat unic este firma Laborator și Consultanță Construcții deținută de Ionel Pirpiliu.
După cum Libertatea a scris aici, Ionel Pirpiliu l-a denunțat la DNA pe președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu. Ionel Pirpiliu este fratele fostului deputat PDL Ștefan Pirpiliu, patronul firmei Omega Star Sistems și aceasta beneficiară de contracte cu Sectorul 4.
Patronii Drum Concept, sunt vechi parteneri de afaceri cu familia Pirpiliu aceștia fiind asociați în mai multe firme. Asociații Drum Concept sunt Cristian Marinel Mihai, Alexandra Ulamei și Florin Diaconu. Toți sunt legați de cazul lui Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședintele autosuspendat al PNL și președinte al CJ Prahova.
Și cu Alpenside SRL ne-am întâlnit la Sectorul 4, firmă în care îl găsim singur pe Vlad Ionel Vameșu. În trecut, firma s-a numit Util Construct Plus și Util Construct Prest și făcea parte din firmele controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, prin omul lui de încredere Sorin Freciu.
Despre East Water Drillings, firmă care are contracte și cu Primăria Sectorului 3, puteți citi mai multe aici. Compania este patronată de Vasile Sebastian Albulescu (60%) și Daniel Mihăilescu. Albulescu este un apropiat al PSD. El a fost coleg de școală și asociat cu ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (în firma Smartnet SRL, radiată în 2010).
40 de milioane de lei pentru două firme
Un contract-cadru mult mai vechi, din 2020, dar din care Primăria Sectorului 6 încă plătește, a fost conceput pentru „elaborarea documentelor tehnico-economice pentru creșterea eficienței energetice a 1.020 blocuri de locuințe”. Valoarea contractului a fost de aproape 40 de milioane de lei, bani împărțiți de două firme care deja sunt cunoscute de la sectoarele 3 și 4.
Concrete & Design Solutions câștigă de ceva timp contracte cu primăriile sectoarelor 3 și 4. Compania are trei acționari: Alexandru Bogdan Fulga, Mihnea George Crihan și Diana-Ionela Tudor și a proiectat mai multe clădiri în sectorul 4. Printre ele, noile clădiri ale Pieței Sudului (inaugurată în 2020) și Pieței Norilor.
În portofoliu mai are un proiect despre care presa a scris extrem de mult, realizat împreună cu firma Yardman SRL: limitatorul de gabarit de la intrarea în pasajul Unirii din Capitală și care, pe 23 decembrie 2022, agățat de un autocar plin cu turiști greci, a ucis o persoană și alte 24 au ajuns rănite la spital.
Claudia Liliana Croitoru, fostă Georgescu, actual Popescu
Euro Building Ideea este o firmă preferată de primăriile sectoarelor 3, 4, 5 și 6 din București și de la Craiova, Buzău sau Târgoviște, de Ministerul Educației și Compania Națională de Investiții. Însă unul dintre cele mai mari contracte le-a primit de la Primăria Sector 4, în mandatul de edil al lui Cristian Popescu Piedone. Pentru studii de fezabilitate și servicii de consultanță, Piedone a plătit din bani publici aproximativ 7,6 milioane de euro.
Societatea comercială a fost fondată în anul 2003, de Claudia Liliana Croitoru, fost director adjunct al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) și fost șef de proiect la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În anul 2008, DNA a trimis-o în judecată pentru ilegalități cu fonduri europene. După patru ani ea a fost condamnată la trei ani cu suspendare.
Firma este amintită și în dosarul de corupţie instrumentat de DNA împotriva fostului primar din sectorul 1, Andrei Chiliman.
Între timp, Claudia Croitoru a cesionat firma fiicei sale, Andra Sorina Croitoru (devenită, după căsătorie, Niculae).
De-a lungul timpului, Claudia Liliana a avut mai multe nume de familie: Georgescu, Croitoru, iar acum se numește Popescu. Sub acest nume împarte acum fifty-fifty Euro Building Ideea cu fiica sa.
Soții Rotaru au împrumutat PSD cu 890.000 de lei
Pentru servicii de proiectare și asistență tehnică privind „Extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor”, Sectorul 6 a alocat aproape 30 de milioane.
Câștigătoare a fost asocierea de firme SOPSA ECO Innovation (firmă din Portugalia, una dintre cele mai mari companii care oferă soluţii sustenabile de gestionare a deşeurilor), Rotary Construcții Mentenanță, Netgreen Solutions și Bedamiro Holding Parcari Construct.
Rotary Construcții Mentenanță, prezentată și la sectorul 4, este a omului de afaceri Mihai Leonard Rotaru, un cunoscut susținător al PSD. Este de notorietate împrumutul de 445.000 de lei pe care l-a dat PSD în 2021.
De altfel, Rotaru Mihai Leonard a fost unul dintre sponsorii principali ai Gabrielei Firea în alegerile locale anterioare.
Și Daniela Rotaru, soția omului de afaceri, s-a pus bine cu PSD, pe care l-a împrumutat, în 2020, tot cu 445.000 de lei.
Mihai Leonard Rotaru are mai multe afaceri, dar în firma South East Expedition SRL este asociat cu Miron Mitrea și fiul acestuia, Vlad. Îndeletnicindu-se cu transporturile, South East Expedition SRL a împușcat, chiar în anul înființării – 2022, un contract pe ruta Vicșani (de la frontiera cu Ucraina) – Port Constanța, cu material rulant alocat de CFR Marfă.
Rotaru este acționar în zeci de companii și are și o firmă offshore în Seychelles.
FOTO: Inquam Photos / Mălina Norocea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.