În vârstă de 60 de ani, Arkadiy Kalachnikov a fost implicat în afacerile unuia dintre cei mai bogați oligarhi ruși, Vladimir Potanin, descris de Reuters drept unul dintre cei mai mari jucători pe piața metalelor industriale, a cărui avere se ridică la 23 de miliarde de dolari.
Mai precis, este vorba despre compania Otkrytye Investitsii, în spatele căreia s-a aflat oligarhul Potanin și în cadrul căreia, în anii 2000, Arkadiy avea rolul de a gestiona bunurile imobiliare.
Potrivit unui raport al grupului Interros, Kalachnikov a fost implicat în proiecte majore de construcție din Moscova, cum ar fi Hotelul Novotel și Centrul de birouri Meyerhold și este descris drept un expert în ceea ce privește imobiliarele.
Scurgerea de date de la care a pornit investigația a fost inițial obținută de Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), o organizație non-profit din Washington, D.C. care cercetează criminalitatea și conflictele internaționale. A fost împărtășită cu OCCRP și postul financiar norvegian E24, care au coordonat proiectul investigativ Dubai Unlocked.
Potrivit datelor scurse obținute de C4ADS, familia Kalachnikov a deținut nouă apartamente din Dubai care au o valoare estimată de 4,7 milioane de dolari și o suprafață totală de 1.160 de metri pătrați. Context.ro a verificat și a reieșit că familia Kalachnikov încă deține cinci din cele nouă apartamente.
Cele cinci apartamente pe care le au în proprietate soții Kalachnikov au o valoare estimată la 1,7 milioane de dolari, cel mai scump fiind un apartament de 144 de metri pătrați care are o valoare estimată la puțin peste 600.000 de dolari.
Controverse despre cum a obținut cetățenia română
Potrivit datelor Context.ro, familia Kalachnikov a obținut cetățenia română în baza articolului 11 din Legea privind dobândirea cetățeniei române. Important de menționat este că numele celor trei apare inclusiv pe un portal dedicat cetățenilor Republicii Moldova care au solicitat cetățenia română.
Articolul din lege oferă o procedură simplificată față de modalitatea obișnuită de a dobândi cetățenia română celor care fie s-au născut pe teritoriile ce au aparținut României înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, fie celor care sunt descedenți până la gradul 3 ale unor persoane aflate în această situație.
Citește investigația pe Context.ro!