UPDATE 6 octombrie 2023: Am intrat în posesia ordonanței de clasare a cazului. Autoritățile hunedorene confirmă ce au descoperit reporterii: vaccinul nu are nicio legătură cu moartea tânărului. Citește AICI.
Bogdan Berki, un tânăr de 21 de ani din Hunedoara, fără istoric clinic cunoscut, a murit pe 20 mai, la doar 6 zile după administrarea primei doze de vaccin Pfizer. Pe certificatul medical constatator al decesului, întocmit de IML Hunedoara, cauza decesului este „intoxicație acută cu monoxid de carbon”.
Compania de gaze a efectuat două verificări în apartamentul în care a fost găsit trupul neînsuflețit al băiatului și nu a găsit însă nicio scurgere de gaze.
De aici a început o derulare rapidă, în care s-au combinat confuzia autorităților, durerea familiei și spectacolul televiziunilor, în frunte cu România TV.
Cu tonalități și din motive diferite, toți cei de mai sus au spus că moartea a fost provocată de vaccinul anti-Covid. Și că autoritățile ascund această cauză.
Un drum la Hunedoara este primul pas către inima dramei dispariției subite a lui Bogdan Berki.
Prima oprire: DSP Hunedoara
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a anunțat pe data de 9 iunie că „Decesul lui Berki Bogdan nu a fost influențat de administrarea vaccinului”. Pe ce s-a bazat această afirmație?
La sediul instituției aflate în Deva, Libertatea a stat de vorbă cu Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara. „În urma anchetei derulate de noi, am concluzionat că moartea tânărului de 21 de ani efectiv nu a avut nicio legătură cu vaccinul. Au fost legate forțat”, a declarat acesta.
Întrebat care sunt argumentele medicale care-l fac să fie sigur că vaccinul nu a jucat niciun rol în deces, Mezei nu a vrut să ofere nicio informație în plus din raportul primit de la Institutul de Medicină Legală Hunedoara, unde s-a făcut autopsia.
Directorul a mai menționat că echipe DSP s-au deplasat la Hunedoara, unde au vorbit cu medicul de familie al tânărului, cu vecinii și rudele. „Miercuri seara i-a spus unei vecine că simte o stare euforică”. La nici 24 de ore distanță, bunica sa l-a găsit mort pe canapea.
„O intoxicație rămâne”
La IML Hunedoara, o instituție al cărei sediu e de asemenea în Deva, chiar în vecinătatea DSP-ului, medicul legist-șef Claudiu Oiegar a spus că nu poate oferi nicio informație din raport, dar că în maximum o săptămână va ajunge la poliție. „Probele trimise la Timișoara și examinate sunt gata”, a declarat legistul.
„Concluziile expertizei vor schimba total perspectiva cazului. Nu mai este niciun dubiu. O intoxicație rămâne”, au fost singurele indicii oferite de Oiegar.
„Familia va accepta cu greu o altă variantă, diferită de a lor”
Următoarea oprire, Poliția din Hunedoara. Comisarul-șef Viorel Lăban este cel care instrumentează cazul, sub autoritatea Parchetului. Polițistul nu a primit încă raportul medico-legal și nici nu poate oferi detalii despre ancheta aflată în desfășurare, spune el.
„S-a deschis o anchetă penală in rem și facem cercetări, fără să excludem vreo pistă”, a argumentat investigatorul poliției, cu formulele clasice permise de lege. Primii care vor afla concluziile anchetei sunt cei din familie, a adăugat Lăban.
Comisarul este la curent cu poziția familiei, care este convinsă că vaccinul le-a omorât băiatul. „Familia va accepta cu greu o altă variantă, diferită de a lor”, explică comisarul. El susține asta pe baza a peste 15 ani de experiență în munca de poliție, în care a întâlnit situații în care cei apropiați au sentimentul că adevărul nu e cel la care s-a ajuns prin investigațiile autorizate oficial.
Viața lui Bogdan în pandemie, aceleași efecte ca la mulți alți români
Bogdan Berki era student în anul al II-lea la Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca. Un tip înalt, solid, pe care pandemia l-a îngrășat un pic, povestesc apropiații lui.
Riscul creșterii în greutate a fost și este prezent peste tot în Europa, accelerat în perioada Covid, continent unde 1 din 6 adulți erau deja obezi în 2020, potrivit studiului „Health at a Glance” al Comisiei Europene.
În cazul lui Bogdan Berki s-a petrecut și un alt fenomen, de asemenea frecvent în pandemie: revenirea acasă. Restricțiile izolării și cursurile online l-au adus pe tânăr înapoi din Cluj în Hunedoara. El a revenit în apartamentul de două camere al bunicii care l-a crescut și cu care a reînceput să locuiască.
Părinții despărțiți ai tânărului sunt plecați de ani buni în străinătate – mama în Germania, iar tatăl în Austria.
Și al treilea factor, comun în pandemie pentru mulți oameni, a apărut la Bogdan: i s-a accentuat singurătatea. Mult după ce restricțiile impuse au trecut, el ieșea afară doar ca să-și plimbe câinele, povestește bunica lui.
Ruda masculină cea mai apropiată de Bogdan a fost unchiul, de profesie taximetrist. La o terasă din Hunedoara, bărbatul trecut de 40 de ani a detaliat derularea morții, cu condiția să nu apară în relatare cu numele. Totul a început cu un telefon din străinătate.
„Așa mor cei care fac infarct”
„Aproape de 7 seara, m-a sunat Violeta, mama lui Bogdan, din Germania, să merg repede, că a murit Bogdan”, povestește unchiul tânărului. „Eu n-am crezut, cum să moară Bogdan? Era ca și fratele meu, a crescut mai mult în casa mea.”
„Bogdan a lucrat la mai multe baruri și restaurante din oraș. Toți colegii au ținut mult la el, era un băiat foarte plăcut”, îl descrie unchiul.
Când a ajuns în apartamentul băiatului, situat în același bloc, dar la scara vecină, poliția era deja acolo. Unchiul povestește că Bogdan era întins pe canapea, cu capul pe mână. Ca și cum adormise. Unchiul susține că un medic de la IML i-a spus atunci că „așa mor cei care fac infarct”.
„Ne-au luat certificatul din mână, l-au rupt în fața noastră”
În următoarea zi, unchiul și bunica s-au dus la IML Deva, să ridice documentele pentru eliberarea actelor de deces de la Primărie. O doctoră i-a întrebat dacă îl știau cu vreo problemă de sănătate. Băiatul era sănătos, nu mai avusese nevoie la medic de cinci ani, povestește familia. „Seara îi spusese unei vecine că are palpitații și regretă că și-a făcut vaccinul”, i-a spus unchiul femeii medic de la IML. „A murit de pneumonie”, i-a spus legistul, înmânându-i hârtia.
După infarct, pneumonia a fost a doua cauză a decesului pe care doctorii au comunicat-o familiei, spune unchiul.
Pe drumul de întoarcere la Hunedoara, cale de 20 km, cei doi au primit un telefon de la IML. Li s-a spus să revină urgent la sediul instituției. „Ne-au luat certificatul din mână, l-au rupt în fața noastră și ne-au dat altul. Știți, nu pneumonia a fost cauza decesului, aveți ceva scurgeri de gaze prin casă?”, povestește unchiul lui Bogdan dialogul cu legistul. A fost momentul în care a apărut a treia cauză, spune familia: intoxicația cu monoxid de carbon. Era deja prea mult, peste năpasta pierderii unui om de 21 de ani.
În casă mi-au spus că a murit de infarct, pe urmă de pneumonie, poate că era răcit, a făcut și vaccinul, n-a știut, eram împăcat cu gândul. Dar acum mă cheamă înapoi și-mi spun că s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Am stat cu toții, inclusiv legistul, trei ore în apartament și nimeni nu a simțit nimic. Nu se leagă niciuna. Băi, dă-o-ncolo de treabă!
Unchiul lui Bogdan Berki:
Compania de gaze neagă
Fluxul și refluxul versiunilor asupra morții și lipsa de autoritate științifică a instituțiilor statului au întărit convingerea familiei că moartea subită a fost cauzată de vaccin și că totul este o mușamalizare. „A fost un șoc pentru noi, totuși, nu poți să minți în halul ăsta. O dată e infarct, o dată e pneumonie, o dată e monoxid de carbon”, insistă unchiul.
„În urma verificării instalației interioare de gaze naturale de către specialiștii companiei nu au fost depistate neconformități sau neetanșeități la instalația de gaz sau la aparatele consumatoare de gaz care să genereze scurgeri de gaz, respectiv o acumulare de monoxid de carbon în locuință”, declară compania Compania Delgaz Grid, pentru Libertatea.
Și atunci, ce s-a întâmplat, de fapt?
Acasă la Bogdan
Apartamentul în care Bogdan stătea cu bunica sa este situat la etajul al treilea dintr-un bloc cu 10 etaje, în vecinătatea Grădinii Zoologice Hunedoara. Tânărul dormea în sufragerie, modernizată cu ajutorul lui în stil open-space.
Cu o mândrie azi îndurerată, bunica povestește că Bogdan a ajutat la renovare și a zugrăvit casa în urmă cu un an.
„De când s-a întâmplat parcă trăiesc în altă realitate”, spune bunica tânărului, așezată pe canapeaua pe care l-a găsit pe nepotul ei. Este cea care l-a crescut de mic și care l-a găsit nemișcat în data de 20 mai.
Parte a ritualului laic, tăcut și prelungit de despărțire, în casele multor români dispăruți, fotografiile îi alină pe cei rămași. Albumul foto de la terminarea liceului, deschis la paginile unde apare Bogdan, e așezat chiar pe masa din mijlocul sufrageriei.
Aceasta este masa pe care bunica spune că ardea o lumânare de ceară naturală atunci când l-a găsit pe nepot fără suflare. „Își mai aprindea lumânări din când în când. De la Cluj venise cu o pungă de lumânări”, își amintește femeia.
„Îmi pare rău că mi-am făcut vaccinul”
„A fost un copil foarte inteligent, a mers la olimpiade, la facultate a intrat cu 9.50. Te puteai baza, oriunde s-ar fi dus”. Femeia de 60 de ani, îmbrăcată în negru, are pregătit pe canapea un dosar cu diplome de la școală, olimpiade și voluntariatele pe care le-a făcut nepotul ei în timpul liceului.
În ultimul timp, îi spusese bunicii că se gândește să renunțe la Chimie și să meargă la IT. „Într-un fel, era derutat”.
La discuția cu reporterii Libertatea au venit și două vecine, una dintre ele fiind ultima persoană care a vorbit cu Bogdan, în seara dinaintea morții. Femeia, trecută de 50 de ani, redă o parte din dialogul pe care l-au avut la bloc:
– Ce faci, Berki?
– Stau un pic afară. Sunt foarte fericit.
– De ce, ai primit bani, ceva cadou?, a glumit vecina.
– Nu. Nu știu, n-am avut niciodată fericirea asta, am o fericire interioară pe care nu știu să o explic. Dar în același timp, nu mă simt bine, îmi pare rău că mi-am făcut vaccinul.
Când vecina l-a întrebat de ce și l-a făcut, băiatul i-a explicat că „Era înnebunit să plece la Cluj. Zicea că vaccinul era salvarea lui, să fie liber, să plece înapoi la Cluj, la viața lui”. Să lucreze. Să meargă la facultate.
Cu câteva zile înainte, băiatul a început să iasă mai des afară, nu doar în „orele lui de ieșit cu câinele”. Avea un fel de sughiț și „l-am simțit agitat”, povestește și bunica.
Într-una din seri, i-a arătat bunicii că a cumpărat baterie pentru o lumânare electrică pe care o aveau în casă. A învățat-o cum să o folosească. „Uite, faci așa cu ea și se aprinde”, ridică femeia lumânarea în aer și arată gestul făcut de tânăr cu doar câteva zile înainte să moară.
„Am rămas așa, Doamne, ce l-o fi apucat pe ăsta cu lumânarea? El niciodată nu s-a preocupat de dinastea”.
Apoi, a venit ziua în care bunica a găsit o altă lumânare, de ceară, aprinsă la căpătâiul lui Bogdan.
Ultima zi de joi
Era trecut de 18:30 când bunica a revenit acasă. E pensionară, dar la rându-i femeia are grijă de o bătrână. Pleacă dimineața devreme și revine cam după șase seara.
Când a deschis ușa, ca niciodată, câinele mic și alb nu a întâmpinat-o lătrând. Bogdan era întins pe canapea. „Ce l-o fi apucat să doarmă la ora asta?”, s-a gândit ea. L-a strigat de câteva ori pe nume și nu i-a răspuns. S-a apropiat. Spune că i-au sărit în ochi tălpile lui. Erau vinete. „Dar nici atunci nu am realizat că s-a întâmplat ceva”. S-a apropiat de pat să-l zgâlțâie.
Era îmbrăcat într-o pereche de pantaloni trei sferturi și cu un tricou. Într-un buzunar avea pachetul de țigări. „Era rigid”. Telefonul era lângă el. S-a dus după vecina de la etajul doi, să îl trezească ea, să-l aducă în simțiri. „Haide că nu știu ce e cu Bogdan.” Apoi, au venit mai mulți vecini și au sunat la 112.
„Eu cred că el nici nu a realizat că a murit. Întins, liniștit, cu capul pe mână. În rest, Dumnezeu știe”, oftează bunica.
Alături era lumânarea care ardea. Pe masă mai stăteau laptopul băiatului, închis, câteva foi de hârtie, trei pachete de chibrite într-un colț, un pahar și un borcănel în care „își ținea el ceaiurile”. De câteva zile, Bogdan le-a spus că începuse o dietă pentru slăbit.
Bunica arată cele patru borcănele de sticlă, de mici dimensiuni, în care Bogdan își ținea produsele cumpărate recent. Borcanele sunt goale acum, bunica a aruncat conținutul lor. A mai rămas și cântarul de bucătărie, cu care băiatul își cântărea amestecul pe care începuse să-l bea în ultimele zile.
Pe masă, în acea zi de joi, Bogdan a lăsat câteva notițe.
„Iară niște chestii așa, foarte ciudate. Nu știu ce simbolizează. Hârtiile astea erau pe masă, nu știu ce vrea să însemne. Și asta cu Viegere, nu știu, asta e ceva de IT parcă. Voia să facă curs de IT”, povestește femeia în timp ce scoate din albumul foto trei hârtii.
Codul de Ev Mediu
Menționat de bunică, Viegere e, de fapt, cuvântul Vigenere, care apare scris de trei ori, alături de trei ecuații, în notițele băiatului.
Vigenere reprezintă o metodă de criptare alfabetică, apărută în Italia secolului XV.
Pe una dintre foile de pe masă e redată formula chimică unei substanțe care în cantități mai mari de 5g este toxică. Aceasta se găsește în comerț și este una dintre compozițiile folosite în industria alimentară, pentru conservarea cărnii.
Libertatea a decis să nu ofere numele exact al substanțelor găsite pe hârtiile de lângă corpul lui Bogdan, din motive care țin de interesul public de a nu indica formule potențial periculoase pe care oamenii să le utilizeze împotriva lor sau a celorlalți.
Pe notițele băiatului, sub formula chimică scrisă de el, era indicată și o cantitate de 25 grame, de cinci ori mai mare decât doza letală.
Pe hârtii mai figurează înșiruiri de cifre și litere, precum și o serie de alte simboluri și desene: stele, inimi, planete, portretul unei femei care ține un prunc în brațe, aidoma Maicii Domnului.
Apar și o adresă de e-mail, cu numele lui, și o dată care se repetă pe fiecare pagină: 30.05.2021. Bunica nu știe ca băiatul să fi avut vreun plan pentru acea dată, dar din notițele lui e clar că este o dată care urma să aducă noutăți pe mail.
Pe una dintre hârtii e scris cu un pix de culoare neagră, cu litere de tipar, cuvântul FINAL.
Bunica își sfătuise nepotul să nu se vaccineze și televiziunile o confirmă
Discuția cu bunica se termină cu vocile celor de la România TV în fundal, din televizorul aflat în sufragerie. Femeia spune că ea este fan Șoșoacă și că și-a sfătuit nepotul să nu se vaccineze. „Nu mai am niciun semn de întrebare. Copilul a stat cu mine un an de zile, n-a avut nimic și după ce a făcut vaccinul a murit”, spune bunica.
De altfel, atât suspiciunile bunicii, cât și cele ale mamei au fost întărite de oscilațiile autorităților și de narativul a mai multe televiziuni și site-uri până când s-au transformat în convingerea că vaccinul e cel care a adus moartea în casa lor.
„Cum și-a dat seama și presa oficială că a murit după vaccinare un tânăr hunedorean, la 12 zile după ce ActiveNews relatase despre tragicul eveniment. EXPLICAȚIE HALUCINANTĂ a DSP Hunedoara – obezitatea e de vină!”, a scris, de pildă, site-ul ActiveNews.
Unele televiziuni au găzduit dezbateri pe acest subiect, iar mama tânărului și-a prezentat, încurajată de moderatori, perspectiva îndoliată: băiatul ei a murit din cauza vaccinului.
Mama: „Era sănătos”
Cu mama lui Bogdan, Libertatea a stat de vorbă telefonic. Violeta Ndong locuiește în prezent în Germania, lângă Stuttgart. Ea a venit în țară imediat ce a fost anunțată că băiatul ei a murit.
Și mama crede că Bogdan a murit din cauza vaccinului. „Era sănătos, nu a avut nicio problemă de sănătate toată viața, iar după vaccin, brusc, a murit”, a spus femeia. Ea a povestit ultima discuție telefonică cu Bogdan. Îi trimisese înainte niște bani și un pachet cu haine, un ceas de marcă. „Du-te și fă-te chic, că mergi înapoi la Cluj”, i-a spus.
Violeta Ndong crede că Bogdan era fericit, bucuros.
M-am gândit și la sinucidere, dar eu nu cred chestia asta. Refuz să cred așa ceva. M-am gândit la toate, în prima fază. Vă dați seama, când te sună cineva și îți zice: vezi că Bogdan e mort. Cum să moară așa, dintr-o dată?!
Violeta Ndong, mama lui Bogdan:
Mama a mai spus că vrea să vorbească cu un expert despre bilețelele găsite lângă Bogdan, să afle ce se ascunde în spatele notițelor care ei nu-i spun nimic. Dintre lucrurile băiatului, hainele le-au dat de pomană, iar telefonul și laptopul au rămas la o rudă. Nu a vrut să intre prea mult în intimitatea lui, a explicat ea. Alte lucruri sunt încă la Cluj.
„Suspiciunea de intoxicație involuntară s-a transformat în intoxicație voluntară”
Un specialist în medicină legală a oferit explicații privind circumstanțele morții tânărului din Hunedoara, cu rezerva păstrării confidențialității numelui. „Știu despre caz, am discutat între noi despre el, pentru că ne-a intrigat”, a mărturisit legistul.
„Colegii de la Deva au trimis analizele toxicologice la două laboratoare, la Timișoara și Cluj, pentru a nu exista dubii. Rezultatele sunt gata. Nu pot să vă spun decât că este vorba despre o substanță methemoglobinizantă și că suspiciunea inițială de intoxicația involuntară s-a transformat în intoxicație voluntară. Și pot spune că a existat un mesaj, găsit pe telefon”, a spus specialistul de la INML București.
În acest moment al cercetărilor, nu e clar dacă mesajul lui Bogdan Berki a ajuns la destinatarii lui. Surse judiciare au vorbit și ele ziariștilor despre o ultimă scrisoare trimisă celor apropiați, în format electronic, de către studentul la Chimie.
Redacția nu a creditat aprioric sursele și a examinat critic versiunea autorităților. A făcut propriile cercetări și poate confirma, în mod independent, existența mesajului digital trimis de Bogdan Berki.
Nu este vorba doar despre un mesaj de telefon, ci despre un text mai amplu, în format electronic.
În privința cauzelor morții, așa cum apar ele în raportul medico-legal încheiat, ziarul a contactat un al treilea specialist, pe lângă cei doi medici legiști cu care discutasem și care amândoi au vorbit despre faptul că rezultatele vor aduce o schimbare a cazului.
I-am pus expertului la dispoziție formulele de pe hârtiile arătate de bunică și fotografiate de ziar. Chimistul a confirmat că aceste substanțe pot duce la moarte, chiar și administrate în doze sensibil mai mici decât cele care apar în notițele găsite pe masa din sufragerie.
„Luate treptat, pe parcursul câtorva zile, ele otrăvesc, practic, organismul”, a explicat expertul.
În cazul lui Bogdan Berki, noi date oficiale sunt așteptate la finalul lunii iulie. Atunci, dosarul deschis la Parchet poate înainta. Deocamdată, procurorul de caz este în concediu, conform informațiilor primite oficial de ziar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro