Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

  • Ziarul Libertatea continuă dezvăluirile, bazate pe documente oficiale, despre cei care profită de pesta porcină africană.
  • Comportându-se ca și cum știa că vine epidemia, fiul președintelui PSD și-a scăzut riscul, de la 13.500 de porci în vara lui 2017 la mai puțin de 3.000 acum, când epidemia a devenit publică.
  • Dar Valentin Dragnea a câștigat nu numai împuținându-și efectivele de suine, ci și continuând să facă produse, în fabrica proprie, dar neplătindu-și furnizorii de carne!
  • Ca să nu riște cu porcii vii, băiatul șefului PSD a cumpărat masiv carcase, adică jumătăți de porc.
  • „A comandat carne de la diverse abatoare. Fericire mare pe ele: să lucreze cu băiatul lui Dragnea. Au livrat cantități mari. Dar… surpriză: recent au început să vină refuzuri de la bănci!”, povestește un producător ce au pățit mai mulți dintre colegii lui.
  • Executorul judecătoresc Cristian Bran are trei firme care au reclamat pentru neplată ferma din Teleorman.
  • Uneia dintre ele, Sam Dor din Bascov, de lângă Pitești, o instanță din Teleorman i-a dat deja dreptate și a dispus executarea silită a fermei lui Valentin Dragnea pentru 1.577.000 de lei datorați!
  • Numai că păgubiții au descoperit că nu prea au ce să-i ia, pentru că firma din Salcia e aproape golită de porci, nu rulează bani în conturi și are datorii uriașe la mai mulți furnizori și la stat!
  • În același timp, ANSVSA refuză să comunice evoluția numărului de porci din ferma lui Dragnea jr, susținând că „nu e informație publică” evoluția numărului de porci din marile ferme, într-o situație de epidemie care afectează siguranța alimentară a populației!

„Valentin Dragnea nu doar că a scăpat de porci, dar și-a și rotunjit conturile într-un mod greu de imaginat”, descrie un producător de carne povestea firmei din Teleorman a băiatului liderului PSD.

„După ce și-a redus efectivele de porci, că știa de amenințarea epidemiei, ca să-și asigure producția zilnică de produse din carne, Dragnea junior a trecut la achiziționarea de pe piață a carcasei de porc de la diverse abatoare din țară. Vă dați seama că unii dintre acești parteneri au fost foarte mândri să facă afaceri cu fiul lui Dragnea, iar ceilalți au crezut că au dat lovitura și au livrat cantități mari de carne. Dar… surpriză! După perioada de scadență a documentelor de plată, acestea au început sa vină refuzate de la bănci pe motiv de «lipsă disponibil»!”, povestește fermierul.

Unul dintre cazuri este deja în instanță, deci e public.

Iar documentele sunt clare.

O vreme, afacerea a mers bine

Abatorul Sam Dor din Pitești a început să lucreze cu Valentin Dragnea exact în anul scurs din momentul 31 iulie 2017, când primul focar de PPA a fost confirmat în România.

Din acel moment, afaceristul din Teleorman și-a construit afacerile de parcă ar fi pariat pe explozia pestei porcine.

Rezervați ca să nu fie prinși în curte cu porci, șefii fermei din Salcia au cumpărat carne de la mai mulți producători, printre care și Sam Dor, marfă la greu.

În cazul piteștenilor cu sediul la Bascov, ei livrau către Salcia cam două camioane de porci tranșați pe săptămână.

Sam Dor a trimis către Teleorman 1.500 de porci pe lună

Două camioane reprezintă aproximativ 700 de carcase, adică 350 de porci, căci carcasa înseamnă, în limbajul industriei, o jumătate de porc.

Doar dinspre Bascov, marfa valora 1 milion de lei pe lună.

O vreme, plățile au mers în regulă. Se plătea marfa la o lună de la livrare.

La un moment dat însă, spre primăvara lui 2018, Liviu Dragne, directorul de la Salcia și interpus al lui Liviu Dragnea în tot soiul de afaceri, a solicitat către Sam Dor să crească perioada de plată la 45 de zile.

Aici s-a rupt tot!

Judecătorul cere executarea silită a fermei Salcia și a administratorului Dragne

Când s-a împlinit termenul nou, de o lună și jumătate, biletele la ordine emise de Salcia au fost refuzate de bancă.

Sam Dor s-a trezit că Salcia nu mai plătește.

Li s-a explicat că Salcia are o problemă cu o bancă. Amânări, discuții.

Apoi, spune executorul judecătoresc Cristian Bran din București, care povestește cazul pentru Libertatea, Sam Dor, el însuși într-o situație dificilă și blocat cu datorii la bănci, s-a dus în instanță.

Pe 11 iulie 2018, găsind că Sam Dor a fost păgubit, instanța îi dă dreptate.

„Instanța încuviințează executarea silită a debitorilor Salcia SA și Dragne Ilie Liviu, prin toate modalitățile de executare admise de lege” 
Elena Corina Sacerdoțeanu, președintele instanței, Judecătoria Turnu Măgurele, județul Teleorman

Dar ce să mai recupereze?

Conform unor surse din industrie, datoriile la furnizorii care au trimis carcase se apropie de 1 milion de euro.

Se pregătește Dragnea jr. de insolvență?

Ferma deținută 95% de Valentin Dragnea are și alte probleme.

„Din informațiile noastre, nu există doar datorii la colegii din industrie, ci și la stat. Ne e teamă ca, după ce a făcut bani în acest ultim an, jucând pe mâna pestei și a unor abatoare pe care le-a decapitalizat, Salcia să nu-și pregătească, de fapt, insolvența!”, spune unul dintre producători.

Pentru a întări afirmația, portalul termene.ro, care calculează inclusiv probabilitatea unei firme de a intra în insolvență, îi acordă Fermei Salcia un scor de 1,20. Tradus prin risc foarte mare de insolvență. Cod roșu!

Metoda de calcul este precisă în 70-80% din cazuri, fiind bazată pe un algoritm care cuprinde active, cheltuieli în avans, datorii totale etc., incluse într-o formulă derivată din cea care poartă numele de „Altman Z score”.

Riscul extrem de scăzut este 5, verde. Ferma Salcia e pe roșu, la 1,20 pe scara de la 1-5.

Geronimo Brănescu: numărul porcilor din ferma lui Dragnea nu e informație publică!

În ciuda insistențelor Libertății, nimeni de la Salcia nu a dorit să discute cu ziarul.

Nici ANSVSA, care a refuzat să furnizeze, din Registrul național al animalelor, cum a evoluat numărul de porci din ferma lui Valentin Dragnea.

Practic, instituția președintelui Geronimo Brănescu, care protejează siguranța alimentară a cetățeanului, susține că „nu e o informație publică” evoluția numărului de porci din marile ferme, într-o situație de epidemie națională!

Poziția lui Geronimo Brănescu este una condiționată între mari interese și dependențe politice.

Așa cum reiese dintr-un articol recent al G4Media, semnat de Marian Buhociu, Geronimo Brănescu este fost partener de afaceri și prieten la cataramă cu Sorin Paul Stănescu, om de afaceri puternic legat de agricultura românească.

Numele lui Sorin Paul Stănescu apare ca naș pe invitația de la nunta lui Dragnea junior, publicată zilele trecute de Libertatea!

Citește și:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Băiatul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă! Guvernul știa că vine pesta, dar populația și ceilalți fermieri au aflat ultimii!

EXCLUSIV / Ministrul Daea, ordin extrem dat azi: ”Ardem câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate!”

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News