- Bani de mită și acte din spitalele bucureștene au fost descoperiți într-un Volkswagen Touareg „în legătură cu care nu s-a stabilit nicio conexiune”, spune DNA.
- Jurnaliștii Libertatea au găsit însă angajați ai firmei care deține mașina și așa au apărut numele lui Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, și adresa la care sunt firmele acestuia.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
În discuțiile oamenilor din rețeaua care aranja achizițiile, numirile și mitele din spitalele bucureștene apărea des un nume: „Silviu”. „Silviu a decis”, „Silviu l-a pus să facă…”, „Silviu a zis…”. Personajul nu putea fi identificat. Oamenii îl pomeneau, însă nu-l întâlneau. Contractele treceau pe la el, dar nu semna hârtii. Era ca o fantomă.
„Știu lucruri legate de spionaj”
Oana Sivache, care era director la ASSMB și fusese cooptată în rețea, dar colabora în secret cu DNA, încerca să-l cunoască pe acest factotum misterios, dar nu reușea.
Auzise și ea, potrivit informațiilor Libertatea, că „Silviu se recomandă ca fiind fiul unui fost ofițer de contraspionaj” și că vorbește în numele „unor generali din serviciile secrete”.
Până la urmă, după ce directoarea Sivache a câștigat încrederea rețelei, prin adjunctul său, directorul Plută de la ASSMB, ea a reușit să discute și cu „Silviu”. Se numea Silviu Stăncilă. „Da, știu lucruri legate de spionaj”, i-a spus „Silviu” directoarei Sivache, potrivit unei informații Libertatea.
DNA, despre „Fantomă”: „O persoană discretă, dar care are foarte multă influență, fără a deține o funcție publică sau privată”
Din documentele obținute de jurnalistul Ionuț Mureșan de la ziare.com, „fantoma” Silviu Stăncilă a fost greu de identificat și de găsit chiar și de procurorii DNA.
„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă că inculpatul Stăncilă Silviu este o persoană discretă, dar care are foarte multă influență, fără a deține o funcție publică sau privată”.
„În perioada 2005 și până în prezent, inculpatul nu figurează pensionar, nu este angajat, nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială”.
„În vârstă de 58 de ani, inculpatul nu poate fi încadrat în nicio categorie socio-profesională obișnuită”.
„Locuiește la o adresă fără forme legale și conduce un autoturism (Volkswagen Touareg) care este înmatriculat pe numele unei societăți (SC Centistar Proxim SRL)”.
„Practic, fără activități operative de supraveghere în condiții speciale, inculpatul nu poate fi găsit”, mai susține DNA.
Acest om „care nu poate fi găsit”, avocat care nu mai practică de peste un deceniu, avea o putere peste bugete de sute de milioane de euro.
Mașina folosită de „Fantomă” este a firmei controlate de ginerele lui Blaga
În privința mașinii Volkswagen Touareg folosite de Silviu Stăncilă, DNA dă numele firmei, SC Centistar Proxim SRL, dar spune că „nu s-a stabilit nicio conexiune”.
Libertatea a cercetat firma Centistar Proxim SRL, o companie acum fără activitate. Redacția a găsit foști angajați ai Centistar, care au afirmat că firma derula activități de pază. „Ginerele lui Blaga era cel care controla compania noastră, Centistar. Automobilul firmei a ajuns la Silviu Stăncilă în timp ce firma era deținută de Viorica Moldovan. Viorica Moldovan lucra la Centistar, dar și la Medical Emergency Division SRL, firma aflată în proprietatea lui Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, și a lui Agathe Blaga, fata politicianului”, a explicat un fost angajat al Centistar.
Atât Centistar, firma cu a cărei mașină umbla „Fantoma” din dosarul Mafiei spitalelor bucureștene, cât și firma Medical Emergency Division SRL, deținută de fiica și ginerele lui Vasile Blaga, se află la aceeași adresă: strada Sântuhalm 65B, Deva.
Firma Centistar Proxim a continuat să plătească impozit pe mașina folosită de Silviu Stăncilă, mașină în care s-au descoperit, potrivit procurorilor DNA, mari sume de bani și acte de la spitalele bucureștene.
Condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru o firmă din același grup
Legătura mai largă a ginerelui lui Vasile Blaga cu firmele de pază i-a adus o parte a problemelor cu legea pe care le are. Pe 8 februarie 2018, Ionuț Rudeanu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.
Judecătorii l-au condamnat pentru 161 de achiziții fictive făcute prin firma Axis Security, tot o firmă de pază, cum este și Centistar.
O firmă din grupul Axis era și Medical Emergency Division, denumită Axis Emergency SRL. Ea se ocupă în continuare de furnizarea de ambulanțe la evenimente private sau pentru spitale, cum ar fi cel din Deva sau Hunedoara.
Libertatea a încercat să contacteze acționarii firmei Medical Emergency, cei despre care foștii angajați spun că erau în control în privința companiei Centistar: Agathe Blaga și Ionuț Rudeanu. Ziarul a trimis o serie de întrebări către firmă și le va publica în momentul primirii răspunsului.
Banii la care avea acces Silviu Stăncilă
Cheltuielile Administrației Spitalelor Primăriei Bucureștiului (ASSMB) sunt de 662 de milioane de lei în 2023, dintre care aproape jumătate, 300 de milioane de lei, reprezintă investiții, potrivit bugetului prezentat de Primăria Municipiului București.
În ceea ce privește banii cheltuiți direct de ASSMB, „Fantoma” avea o putere mare de decizie prin directorul adjunct Plută, conform mărturiilor și înregistrărilor procurorilor DNA.
În continuare, influența omului necunoscut se exercita și asupra bugetelor de miliarde de lei din spitalele unde el numea managerii, cu ajutorul ASSMB.
În afară de ASSMB, spitalele bucureștene ale primăriei au și ele un buget de 500 de milioane de euro
Fie că aparțin doar de Ministerul Sănătății sau de administrațiile locale, spitalele din România își iau majoritatea bugetului de la Casa de Sănătate. Iar Casa de Sănătate ia banii din contribuțiile de sănătate ale cetățenilor.
În cazul concret al celor 19 spitale bucureștene administrate de ASSMB, bugetul lor pe 2023 este de 2,591 miliarde de lei. Din aceștia, 1,357 miliarde (52%) vin de la Casa de Sănătate (CNAS) și 800 de milioane (31%) din subvențiile administrației locale.
Ca subordonare medicală, orice spital rămâne la Ministerul Sănătății. Administrativ, el poate fi la MS sau la comunitatea locală. În oricare dintre situații, managerul are un rol important în achizițiile publice și de aceea se asigura Silviu Stăncilă că își plasează oamenii lui în fruntea spitalului.
Managerul s-a executat
Potrivit referatului cu propunerea de arestare înaintat instanței de către DNA, Silviu Stăncilă l-a pus practic pe George Cristescu, managerul numit prin intervenția lui la Spitalul Colentina, să dea 20.000 de euro către șefii ASSMB, Plută și Sivache. Managerul l-a ascultat pe Stăncilă și le-a adus într-o pungă 20.000 de euro celor doi. Dar Sivache era deja denunțătoare.
Numită de USR director la ASSMB, Oana Sivache a fost infiltrată de procurori în rețea. Ea s-a comportat aproape ca un angajat al DNA:
- A colaborat încă din momentul numirii, aprilie 2023.
- A purtat aparatură de înregistrare.
- A condus, când a putut, discuțiile înregistrate, făcându-i pe cei din rețea să rostească sume, felul în care se împart bani și ce se obținea pentru acești bani.
Omul invizibil: „Așa am inventat treaba”
Într-un astfel de dialog, reflectat de Ziare.com, Stăncilă îi explică lui Sivache, fără să știe că ea e denunțătoare, cum își va obține el personal banii. Îi spune că l-a pus pe managerul de la Colentina să-i plătească pe directorii ASSMB, iar el, „omul invizibil”, care nu exista pe niciun contract, urma să scoată banii din achizițiile pe care „Colentina” urma să le facă.
„Așa am inventat treaba. I-am zis: Domne, pentru treaba asta… Celelalte, împărțim noi în trei, dar ăia…”, spune Silviu Stăncilă. Spitalul Colentina are un buget anual de 500 de milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, dintre care 70% vin de la CNAS.
În fraza lui Stăncilă, expresia „Pentru treaba asta” se referă la numirea managerului. Omul fantomatic decidea și managerul le oferea bani oamenilor din ASSMB care semnau numirea: 20.000 de euro. Apoi, când spune „Celelalte, împărțim în trei”, Stăncilă se referă la achizițiile ulterioare, pe care managerul spitalului urma să le facă pe baza faptului că fusese numit de el, cu mâna celor de la ASSMB.
Din aceste achiziții ale spitalului, banii se împărțeau între el, ca broker de influență, și cei doi directori de la ASSMB.
Când Sivache îl trage de limbă să spună cum își va lua el banii de la Spitalul Colentina, „Fantoma” Stăncilă îi răspunde: „O să iau, nu-i problemă. La prima – așa! – o să ne reglăm noi”. „La prima” înseamnă, în contextul discuției, la prima achiziție publică.
Silviu Stăncilă a fost reținut de DNA. O femeie necunoscută sau generalii despre care directorul Plută spune că „sunt în spatele lui” nu apar în dosar până în acest moment.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Dori.l • 12.11.2023, 14:19
Tot mediul economic si de afaceri este o increngatura de mafii, cumetrii...
mihaelamicu2001 • 22.10.2023, 17:19
Ma si mir ca mai prind pe cate unul..Doar unul , cand ei asa sunt toti