- În luna mai, anul acesta, o femeie din județul Neamț a murit după ce a născut acasă, asistată de o presupusă moașă găsită online. Gravida avea complicații de sănătate.
- „O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile”, spunea ministrul sănătății, Alexandru Rafila, după moartea femeii din Neamț.
- Nașterile la domiciliu sunt legale și chiar recomandate în mai multe țări din Europa. Acolo există un protocol bine pus la punct și asistență medicală pregătită să intervină, în caz de urgență.
- Deși în România este ilegal pentru personalul medical să asiste o naștere programată la domiciliu, nu este ilegal ca o gravidă să aleagă să nască acasă. Și tot mai multe o fac, avertizează specialiștii, în ciuda riscurilor.
- Și pentru că autoritățile române nu comunică cu gravidele care aleg totuși nașterea la domiciliu, acest vid de informații este umplut de grupuri ascunse de Facebook și influenceri din domeniu.
- Reporterul Libertatea a identificat, în primul episod din serie, influenceri de pe Facebook care „pregătesc” gravidele să nască acasă, asistate uneori de moașe, de doule sau doar de tatăl copilului.
- Una dintre cele mai puternice voci din acest domeniu este Ditta Depner, creatoarea brandului „Renașterea”.
Pentru 1.950 de lei, preț promoțional de la 3.000 de lei, Ditta Depner le învață pe gravidele din România cum să nască la domiciliu. Le oferă 20 de ore înregistrate cu sfaturi și informații despre „puterea Zeiței Creatoare”. Și-a construit afacerea sub brandul „Renașterea”. Depner, cu peste 30.000 de urmăritori pe Facebook, este terapeut holistic de traume pre- și postnatale, după cum se prezintă pe site-ul afacerii sale.
Sfaturi pe YouTube despre instrumentarul nașterii acasă
O altă voce de pe internet este Lavinia Ungureanu, cunoscută drept Doula LaVie, ascultată de femeile care vor să nască la domiciliu. Ea este doulă, o profesie nerecunoscută de statul român și care implică oferirea de sprijin emoțional viitoarelor mame.
Mii de urmăritori au și influenceri precum Andrea Paszti, care a urcat pe YouTube momentul nașterii la domiciliu, și ginecologul Cristina Buzgar, care povestește pe același canal, într-un video unde indică și riscurile, de ce instrumentar ai nevoie ca să naști acasă.
Ce se întâmplă în lume
Deciziile gravidelor din România sunt parte dintr-un trend internațional. În primul an al pandemiei, de pildă, în SUA a crescut cu 19%, arată un studiu Pew Research, numărul gravidelor care au ales să nască acasă, de teama virusului.
Iar în Europa, numărul începuse să crească în perioada 2015-2019, conform Sage journals. În Olanda, unde gravidele primesc suport medical necondiționat la domiciliu, s-au dezbătut constant riscurile nașterii acasă.
Grupuri secrete pe Facebook și influenceri
În România, nașterea acasă este mai degrabă un subiect tabu, asociat temelor holistice, care iau în considerare întreaga ființă – minte, corp și emoții. Astfel că gravidele ajung să-și ia informații nu din medii oficiale, avizate, ci de pe diverse grupuri de Facebook și de la influenceri.
Unele grupuri sunt chiar secrete, pe care nu le poți găsi dacă le cauți după nume, ci doar dacă primești invitație.
Un astfel de grup de „naștere acasă” avea 637 de membri în iulie 2023.
„Se pun într-un mare pericol”, crede Melania Tudose, vicepreședinta Asociației Moașelor Europene. Moașele sunt cele care monitorizează gravidele încă din timpul sarcinii și asistă nașterea în spital împreună cu medicul.
Tudose a observat, de asemenea, că fenomenul nașterilor acasă a luat amploare în țară. „Nu le recomandăm gravidelor lucrul acesta în România”, subliniază ea.
„Probabil că dacă femeile ar avea niște condiții mai prietenoase în instituțiile noastre, nu ar ajunge să facă așa ceva”, adaugă Tudose.
În comunitatea moașelor și a doulelor se știe că unele dintre ele își oferă serviciile la domiciliu.
Ministrul sănătății: „O să vedem dacă putem adapta legislația”
Nașterea acasă nu este stipulată în nicio lege din România, nu există nici proceduri și nici protocoale, în așa fel încât femeile din România care aleg să nască la domiciliu să-și reducă riscurile, în caz de complicații.
„O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate”, a declarat, potrivit Euronews, Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Declarațiile au fost date în mai 2023 și au succedat decesul unei mame din Neamț care a născut la domiciliu, asistată de o presupusă moașă găsită online. E vorba despre o femeie în vârstă de 42 de ani.
După ce s-a aflat despre decesul femeii din Neamț, au apărut dezbateri pe Facebook, iar doula Lavinia Ungureanu a lăsat la rândul său un comentariu:
- „Și vai… o femeie a murit (Doamne ferește și de femeie, și de copil) după naștere acasă, dar câte femei și copii nu mor în spitale zilnic, după sau în timpul nașterii? Scriu ca să subliniez caracterul senzațional al știrilor”.
Cu o săptămână înainte de eveniment, aceasta distribuia postarea unei mame care povestea cum s-a desfășurat nașterea ei neasistată. „PUTERE”, a comentat Lavinia Ungureanu.
12 ani de experiență, 2.961 de nașteri „împlinitoare” și 4.356 de cursanți „mulțumiți”
„Sunt vocea Femeii, Zeița Creatoare de viață și prosperitate în această lume. Sunt cea care te susține în timpul sarcinii și al nașterii. Visul meu este să trezesc puterea nemărginită din fiecare Suflet de femeie. Femeia, Zeița care aduce Viață pe Pământ prin actul sacru al nașterii, manifestă energii Divine Creatoare pline de magie, frumusețe și splendoare!”, este mesajul de pe site-ul Dittei Depner.
Depner menționează că are 85.000 de urmăritori, 12 ani de experiență, 2.961 de nașteri „împlinitoare” și 4.356 de cursanți „mulțumiți”. Din echipa educatorilor Renașterea fac parte, potrivit site-ului, 30 de femei.
Un curs pe net este prezentat „mai important decât multe dintre vizitele la medic”
Cursul de pregătire pentru naștere al Dittei Depner este redus de la 3.000 la 1.950 de lei. Conține 11 module, în total 20 de ore înregistrate.
„Este o investiție chiar mai importantă decât multe dintre vizitele la medic, adesea excesive și pe foarte mulți bani”, se mai arată pe site. Pe pagina cu detaliile despre acest curs, butonul „da, mă înscriu acum” apare de 18 ori.
Ea propune și un alt seminar, de fertilitate holistică, promovat astfel: „Suma de 2.100 de lei reprezintă probabil 10% din cât vei cheltui pentru zeci de analize și investigații care nu îți vor rezolva problema sau o fertilizare in vitro, pe care nu ți-o garantează nimeni”.
Dincolo de toate acestea, se regăsesc pe site articole ale Dittei Depner despre cum „vaccinarea nu ajută la imunizare și despre sechelele vaccinurilor”, precum și despre „istoria controversată a ecografiei”.
În ciuda acestor articole, pe site-ul Dittei Depner se specifică:
„Acest site nu este menit să prescrie tratamente și nu este în măsură să emită un diagnostic medical, ci încurajează informarea celor ce caută alternative la actualul sistem supramedicalizat privind maternitatea. Metodele terapeutice și tehnicile prezentate în cadrul cursurilor COMPLETEAZĂ pregătirea pentru naștere propusă de medicul curant”.
Contactată de ziar, Ditta Depner nu a răspuns apelurilor Libertatea. La cererea sa, întrebările i-au fost trimise pe WhatsApp, dar nu a mai revenit cu un răspuns.
„Mă bucur că am renunțat la planurile mele inițiale… Ditta avea dreptate”
Zeci de femei i-au trimis Dittei Depner, în perioada 2017-2022, fotografii cu ele, partenerul și bebelușul, care îi înfățișau pe aceștia la scurt timp după momentul nașterii naturale, acasă, uneori înainte de tăierea cordonului ombilical.
Cele mai multe familii sunt din Brașov, dar și din orașe precum Iași, București, Constanța și județul Prahova.
Imaginile însoțite de texte le-a urcat chiar Ditta Depner pe site-ul său pentru promovare. Libertatea a citit acolo poveștile a 15 femei care mărturisesc că au hotărât să nască la domiciliu, după ce au participat la cursurile lui Depner. Mamele au lăsat feedback și pe contul său de Facebook.
- „Cursul de pregătire pentru naștere al Dittei mi s-a părut ceva revelator. Nu știam că se poate naște acasă, nu auzisem până acum la nimeni despre asta”.
- „Mă bucur că am renunțat la planurile mele inițiale. Ditta avea dreptate (..) Mulțumim din suflet pentru pregătire. Fără acest curs nu am fi avut curajul să facem așa o «nebunie»”.
- „Maternitățile de stat sunt varză, doctorii de cele mai multe ori se contrazic între ei de la o gardă la alta, asistentele nu au habar ce înseamnă alăptarea, nu regret în niciun moment că am ales să nasc acasă, iar o a doua naștere se va întâmpla în mod clar tot acasă”.
- „Cordonul a fost tăiat de Matei (partenerul, n.r.), iar placenta plantată la rădăcinile unui copac”.
„Doula nu are competențe medicale”
Una dintre mame povestea, în 2021, că pe lângă soț și copii, a fost prezentă la naștere doar doula Lavinia Ungureanu sau Doula LaVie.
„A fost o naștere minunată, rapidă, împlinitoare, o naștere în sânul familiei, alături de soțul meu, de cele două fetițe și de doula mea. (…) Mulțumesc, Lavinia Ungureanu, pentru că mi-ai fost alături”, a scris femeia.
Altă mamă relata, în 2022, că Lavinia Ungureanu n-a mai ajuns la naștere, în schimb a fost prezentă o moașă.
Nora Niculescu, psiholog și președintele Asociației Doula România, care le formează pe cele interesate de această profesie încă nerecunoscută oficial, amintește, într-un scurt interviu pentru ziar, că doulele „nu au competențe medicale”.
„Dacă eu m-aș duce la o naștere acasă, ar fi o naștere neasistată medical”, subliniază ea. Nora Niculescu precizează că doulele din asociația pe care a fondat-o, în jur de 50, nu participă la nașteri acasă în România și respectă un cod de etică internațional.
Contactată de Libertatea pentru a o întreba despre prezența sa la nașterile la domiciliu, Lavinia Ungureanu a fost de acord inițial cu interviul, apoi nu a mai dorit să răspundă, acuzând că întrebările ziarului sunt un atac la persoana sa.
Citește și următorul episod: Are statul român statistici? Care sunt motivele pentru care unele femei preferă să nască acasă?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vale25 • 01.11.2023, 19:59
Cele care aleg să nască acasă se supun la niște riscuri inutile..cască gura la toate tutele care se vor vedete..
OanaMiron • 01.11.2023, 12:27
Am doi copii nascuti natural, fara anestezie sau alte medicamente. Daca as mai avea o sarcina, cu siguranta as alege sa nasc doar acasa. Sa interzici in Romania asistarea medicala de nastere acasa este ceva criminal, comparabil doar cu interzicerea avorturilor in perioada comunista. Vor continua sa fie mame care nasc acasa, asa cum vor continua sa fie femei care aleg un avort. Tari precum Belgia, Anglia, Olanda chiar incurajeaza nasterea acasa cu moasa pentru femeile sanatoase. E atat de natural
Dori.l • 01.11.2023, 08:01
Trend... moda... VIATA unui bebelus si a mamei lui NU este un trend. :(