În primul episod al acestei anchete, Libertatea prezintă firmele și persoanele din spatele acestora care au contracte de sute de milioane de lei încheiate în ultimele luni cu primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță.
Contract pentru un fost coleg de partid cu Gabriel Oprea
Primăria Sectorului 1 al Capitalei, în fruntea căreia se află din 2020 Clotilde Armand (USR), a semnat de la începutul anului contracte de peste 70 de milioane de lei. Cel mai mare însumează peste 53,5 milioane de lei și a fost acordat firmelor Rom Service Construct și Yza Mar Blokhim pentru a executa „lucrări aferente obiectivului de investiții Construire ansamblu educațional compus din școală, grădiniță, căi de circulație, spații verzi, terenuri de sport, zone de joacă, corpuri de iluminat, spațiu parcare, gard incintă, care se va amplasa în Aleea Teișani, nr. 312-314, sector 1”.
Mai precis, este vorba de cartierul Greenfield din Capitală, ai cărui locuitori au fost în ultimul an în centrul unui scandal cu Primăria Sectorului 1 și Primăria Municipiului București din cauza închiderii drumului de acces din Pădurea Băneasa (Vadul Moldovei) care face legătura dintre acest cartier și strada Erou Iancu Nicolae din zona Pipera.
Rom Service Construct, înființată în anul 1993, este cunoscută ca firmă abonată la contractele de reabilitare termică a blocurilor din București. A avut contracte și cu sectorul 2, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, dar și lucrări pentru reabilitarea termică a spitalelor Primăriei Capitalei.
Asociatul unic este George Radu Damian, fost vicepreședinte al organizației UNPR din sectorul 1 al Capitalei, partid condus de fostul ministru de interne Gabriel Oprea. Conform datelor din SEAP, firma a primit, singură sau în consorțiu, contracte din bani publici în valoare de sute de milioane de lei. Damian a fost asociat în mai multe firme, majoritatea beneficiind de contracte cu statul. În prezent, el mai este asociat și în Betomat SRL din București.
Cealaltă firmă implicată în proiectul din Greenfield, Yza Mar Blokhim, a fost înființată în 2004 la Pitești, după care se mută la Malu Spart, în județul Giurgiu și este preluată de Florian Mihăiță. Asocierea cu firma lui George Radu Damian nu este o noutate, împreună cele două companii participând și la alte licitații din București. În sectorul 6, Yza Mar Blokhim este cunoscută ca una dintre firmele importante care se ocupă de reabilitarea termică a clădirilor.
Mihăiță mai deține părți sociale și în CMR Dezvoltări Construct SRL, în Treier Com SRL, ambele din Malu Spart, Giurgiu.
În firma Trier Com SRL, el este asociat cu Marius Daniel Grecu.
Acesta din urmă este asociat, la rândul său, în firma Felix Building SRL cu Nora Monica Thuma (fost consilier la Ministerul Administrației și Internelor și până recent la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice). Nora este soția președintelui Consiliului Județean Ilfov, PNL-istul Hubert Thuma, și fiica PSD-istului Mihai Baltă, fost deputat de Botoșani.
Marius Daniel Grecu a mai fost asociat în trecut și cu sirianul Hanifi Kheir, partener de afaceri cu Bogdan Pandele, fiul primarului de Voluntari, Florin Pandele, soțul candidatei PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea.
Milioane de lei pentru o fostă directoare din Primăria Capitalei
Un alt contract bănos oferit de sectorul 1 are ca obiect „servicii de consultanță/supervizare a lucrărilor (proiectare și executare) pentru obiectivul de investiții Modernizarea și repararea infrastructurii urbane din sectorul 1 – Lot 1-4”. Suma de peste zece milioane și jumătate de lei a fost adjudecată de o asociere de șase firme: Septembrie Consulting, RDM Consulting & Construction, K-Box Construction Design, Ave Romconstruct Design, Baseli Drum Consult și Alphaconsult & Engineering.
Septembrie Consulting SRL este firma lui Mihai Nica, fost director al Regionalei de Drumuri şi Poduri Bucureşti pe vremea ministrului Radu Berceanu, și a soției lui, Liliana Niculina Radu. De-a lungul timpului, firma acestora a beneficiat de multe contracte cu CNAIR și cu primării.
RDM Consulting & Construction o are ca asociat unic pe Elena Daniela Pluhovici, fost director, în mandatul Gabrielei Firea, al Departamentului de Ofertare-Decontare al Companiei Municipale Trustul de Clădiri Metropolitane București SA, companie din subordinea Consiliului General al Municipiului București. Și firma doamnei Pluhovici a beneficiat de mai multe contracte cu statul.
Alphaconsult & Engineering este o altă firmă abonată la contracte cu statul și nu este de mirare, atât timp cât asociații sunt persoane importante: Alin Constantin Cîmpeanu – fost director general adjunct al CNADNR și Hari Cristian Dascălu – fiul fostului deputat de Dolj, Constantin Dascălu (PDL și PNL).
Conexiuni politice și lucrări publice la Sectorul 2
Primăria Sectorului 2, în fruntea căreia se află useristul Radu Mihaiu, se concentrează în această perioadă mai mult pe lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe.
În total, 11 contracte valorând toate peste 61 de milioane de lei au fost alocate, de la începutul acestui an, pentru anveloparea a zeci de blocuri din sectorul 2.
Opt dintre aceste contracte, de aproape 14 milioane de lei, au fost câștigate de firma AF Consulting din București.
AF Consulting ocupă un loc onorabil în topul firmelor care au câștigat contracte publice. SEAP arată că, în ultimii zece ani, a atras, singură sau în asociere cu alte firme, aproape un miliard de lei.
Celelalte două firme câștigătoare sunt General Management Construction Group (cu două contracte care împreună depășesc 10,5 milioane) și Tesaro Kit Construct (care a primit 36,5 milioane ca să anvelopeze 40 de blocuri).
AF Consulting este patronată de Florin Gabriel Duță (75%) și de Robert Lucian Cristescu. Cei doi mai au și alte afaceri, cea mai interesantă fiind asocierea din firma producătoare de energie MFC Energy Invest SRL. Aici s-au alăturat lui Claudiu Ionuț Zaharia, un important dezvoltator imobiliar.
Ionuț Claudiu Zaharia este sau a fost asociat în mai multe firme cu oameni conectați politic cum ar fi: Andrei Grigorescu, fiul lui Robert Grigorescu (fost consilier al lui Andrei Chiliman, fost primar al sectorului 1), Andrei Plumb, fiul Rovanei Plumb (fost ministru PSD) și Florin Marius Drăguț, soțul fostei purtătoare de cuvânt a Primăriei Capitalei de pe vremea lui Adriean Videanu.
General Management Construction Group este deținută de Sorin Orlando Ionescu (95%) și Anton Petroianu. Între 2004 și 2007, printre acționarii firmei a fost prezent și Mihai Gabriel Popescu, fratele deputatului PSD Dan Cristian Popescu, fost viceprimar PNL la sectorul 2. Dan Cristian Popescu candidează pe lista PSD pentru Consiliul General al Primăriei Capitalei.
Tesaro Kit Construct este patronată de doi gălățeni destul de discreți, pe nume Codrin și Iuliana Sofia Stroea. Firma beneficiază de contracte cu mulți bani publici obținute de la primăriile sectoarelor 2, 3 și 5, Sanatoriul Balnear de la Techirghiol, CNAIR, Biblioteca Metropolitană București sau Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar. Aceste contracte au adus firmei creșteri ale cifrelor de afaceri spectaculoase an de an.
La sectorul 3, asociere de firme cu legături politice
Primăria Sectorului 3 a efectuat la începutul acestui an ultima plată, în valoare de 12 milioane de lei, către firmele Quadratum F, Yardman, East Water Drillings, Euro Building Ideea și Vego Concept Engineering. Această asociere de companii a fost beneficiara unui contract de peste 106 milioane de lei, semnat în 2022.
East Water Drillings este patronată de Vasile Sebastian Albulescu (60%) și Daniel Mihăilescu. Albulescu este un apropiat al PSD. El a fost coleg de școală și asociat cu ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (în firma Smartnet SRL, radiată în 2010).
East Water Drillings a reușit chiar să intre, la un moment dat, în parteneriat pentru anumite contracte cu Tel Drum, firmă controlată de Liviu Dragnea.
În 2020, Nicoleta Mădălina Vișan, director la Prospect Drill SRL (patronată de Daniel Mihăilescu, o altă firmă cu multe contracte din bani publici) și East Water Drillings SRL, a donat PSD-ului 445.000 de lei. Pe lângă multe afaceri, Albulescu este și proprietarul Palatului Suter, considerat cel mai luxos hotel din România. Dar despre legăturile dintre Albulescu și PSD a mai scris Libertatea aici.
Euro Building Ideea este o firmă preferată de primăriile sectoarelor 3, 4, 5 și 6 din București și de la Craiova, Buzău sau Târgoviște, de Ministerul Educației și Compania Națională de Investiții. Însă unul dintre cele mai mari contracte le-a primit tot de la Primăria Sector 4, în mandatul de edil al lui Cristian Popescu Piedone. Pentru studii de fezabilitate și servicii de consultanță, Piedone a plătit din bani publici aproximativ 7,6 milioane de euro.
Societatea comercială a fost fondată în anul 2003 de Claudia Liliana Croitoru, fost director adjunct al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) și fost șef de proiect la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În anul 2008, DNA a trimis-o în judecată pentru ilegalități cu fonduri europene. După patru ani de proces, ea a fost condamnată la trei ani cu suspendare.
Vego Concept Engineering SRL este și ea parte din asocierea agreată de primăria lui Negoiță. Societatea este patronată de Virgil Profeanu prin firma Vego Design Expertise și Asociația Programatică pentru Dezvoltare Urbană. Profeanu este la bază teolog, dar scrie și poezii și a fost tenor la Opera din Craiova. Vego Concept Engineering a intrat puternic pe piața planificării urbane în anul 2018. De atunci, și cifra sa de afaceri a crescut de aproape 10 ori, grație câtorva zeci de contracte obținute cu primăriile din București.
Libertatea a mai scris despre Profeanu și despre cum a reușit Primăria Sectorului 1, condusă atunci de Dan Tudorache, să dea cadou, fără licitație, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al întregului sector firmei Vego.
Umbra lui Hayssam
Pe data de 6 februarie, Primăria Sectorului 3 a semnat un acord-cadru cu firmele Cris Garden și Geva Construct Ambient pentru „Lucrări de montaj echipamente utilizate pentru transferul apelor menajere și transfer către receptori amplasați la cote superioare”. Valoarea contractului este de peste șase milioane de lei.
Ambele firme sunt cliente vechi ale primăriilor, în special a celei conduse de Negoiță.
Alina Cristina Duminică (20%) și Sorin Cristian Cosac sunt asociați în Cris Garden, care a beneficiat de foarte multe contracte cu statul pentru amenajarea spaţiilor verzi. Cel mai mare a fost semnat în 2014 tot cu primăria condusă de Robert Negoiţă pentru întreţinerea celor patru parcuri mari din sector: Alexandru Ioan Cuza – IOR, Titan, Titanii şi Gheorghe Petraşcu. Valoarea contractului a depășit 50 de milioane de euro pe o perioadă de opt ani.
Sorin Cristian Cosac a fost asociat, la începutul anilor 2000, în firma General Grup, cu Mukles Omar, fratele condamnatului pentru terorism Omar Hayssam. Și Mukles Omar a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că și-a ajutat fratele să fugă din ţară. În aceeași firmă mai era asociat și Sergiu Dumitru Sorescu (fiul fostului inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române până în anul 2005, Dumitru Sorescu) și Ogharit Trading CO din Siria, firma lui Hayssam implicată în scandalul privatizării IPRS Băneasa.
Luptă pentru hrana elevilor din Sectorul 3
Titan Edilitara SRL din Brăila are zeci de contracte cu primării, școli și spitale din toată țara.
Ultimul contract, în valoare de peste 105 milioane de lei, a fost oferit pe 2 aprilie de Primăria Sectorului 3. Pentru acești bani, Titan Edilitara trebuie să presteze servicii de catering în programul „Școala după școală” pentru instituțiile de învățământ din acest sector.
Firma Titan Edilitara aparține președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, Ștefan Fusea.
Anul trecut, Titan Edilitara a mai împușcat un contract cu Primăria Sectorului 3, pentru aceleași servicii, în valoare de peste 17 milioane de lei. Dar nu a fost ușor, pentru că inițial contractul trebuia atribuit unei firme din Buzău, Gab Pavolux, cu legături care duceau până la Ciolacu, prin fosta soție a primarului Negoiță. Despre acest subiect a scris pe larg G4media.
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.
CamelianPropinatiu • 15.05.2024, 02:22
Abia acum înțelege și electoratul nostru cât de periculos creștea Corupția dacă Președintele nu alunga USR de la guvernare, ca să vină PSD!
codoc3nt • 15.05.2024, 08:30
CamelianPropinatiu • 15.05.2024, 02:22
Abia acum înțelege și electoratul nostru cât de periculos creștea Corupția dacă Președintele nu alunga USR de la guvernare, ca să vină PSD!
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.
Taraboste • 14.05.2024, 20:51
Primo.Proiectele si contractele se aproba in sedinta de CL unde in sectorul 1 alianta usl face legea.Secundo.Vorbim despre cartierul Greenfield unde dezvoltatorul a fost "iertat" de Tudorache pentru ca nu a construit drumul de legatura care sa le ofere oamenilor alora acces.Mno, si este de bun simt ca primaria sa le construiasca infrastructura de care au nevoie, asa cum unii cer parcuri, piste de trotinete si blocuri anvelopate.Nu contractul este problema ci suma lui.Ah, ca multe contracte le iau baietzii cu relatii, asa este in toata lumea, campaniile electorale sint sponsorizate de catre unii care isi vor banii inapoi, caci nimic nu este pe gratis.Si poate n-ar fi rau ca autorul sa numere si contractele pe care Cris Garden la are cu primaria lui Ciucu si sa mai iasa din bulele lui Tolontan