Metamizolul este prezent în 15 produse farmaceutice comercializate în România, printre care algocalmin, piafen și algozone. Agenţia Română a Medicamentului a anunțat că va lua parte la investigație.

Verificările au loc în urma unei solicitări a autorităților finlandeze, după decesele unor pacienți cărora le-au fost administrate medicamente care conțin metamizol.

Investigația se va încheia în luna septembrie, iar, în funcție de rezultate se pot face recomandări privind schimbarea informațiilor de pe prospecte sau inclusiv de retragere a metamizolului de pe piaţă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că efectele secundare produse de această substanță sunt cunoscute.

Metamizolul este un produs care se folosește de mai mult de 100 de ani, algocalmin. Agranulocitoza pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar – între unu la 10.000 și unu la 100.000 de cazuri – era cunoscută. Nu e o chestiune necunoscută. Apare în prospect”, spune Rafila.

Agranulocitoza reprezintă o scădere bruscă a numărului de celule albe din sânge, ceea ce poate duce inclusiv la complicaţii mortale. Este un efect foarte rar care poate să apară ca o reacție alegică după câteva administrări.

Persoanele la care apare o stare de febră imediat după administrarea medicamentelor trebuie să întrerupă tratamentul și să se prezinte la medic, acesta fiind un indiciu pentru agranulocitoză.

Agranulocitoza este motivul pentru care metamizolul a fost evaluat și în 2010 la nivel european. Atunci s-a luat decizia ca medicamentele care conțin substanța să se elibereze pe rețetă, reținută în farmacie.

„La nivelul statelor din nordul Europei incidența acestei afecțiuni de tip imuno-alergic este mult mai mare decât la statele din sud. Se ia în calcul numărul de reacții la nivelul fiecărui stat membru și se decide dacă este cazul sau nu să se considere că riscul este mai mare decât beneficiul”, a explicat și Anca Crupariu, purtător de cuvânt, Colegiul Farmaciștilor din România.

Urmărește-ne pe Google News