Investigație de Lina Kapetaniou, Elvira Krithari, Ioanna Louloudi, Ilias Stathatos. Au contribuit: Stanimir Vaglenov în Bulgaria și Timea Honț în România.
Varianta în greacă a acestei investigații este disponibilă în ziarul EfSyn.
- Pe parcursul unei investigații care a durat mai multe luni, o echipă de jurnaliști din Grecia, care a colaborat cu jurnaliști de investigație din Bulgaria și din România, a reușit să descopere o schemă complexă care implică o agenție de recrutare cu sediul în Grecia și companii care există doar prin niște cutii de scrisori în Bulgaria.
- Acestea angajau tineri din UE sau țări terțe și îi trimiteau să lucrează la hoteluri grecești de top, manipulând reglementările vagi ale UE privind „lucrătorii detașați”.
- Prin această operațiune, sute de tineri au ajuns muncitori suprasolicitați, nedeclarați și neplătiți, în stațiunile de vacanță grecești, în timp ce hotelurile au evitat impozitele mai mari și plata contribuțiile la asigurările sociale.
Adam și-a ascuns privirea de lumina puternică a soarelui, în timp ce ieșea din avion și pășea pe asfaltul aeroportului Heraklion din Creta. Era 25 aprilie și se simțea obosit în urma zborului din Manchester la Heraklion, dar încruntarea sa i s-a transformat într-un zâmbet odată ce a zărit marea strălucitoare.
Și-a cărat bagajele până la un taxi și a pornit spre Elounda. În timpul călătoriei de o oră și jumătate, a continuat să viseze următoarele luni.
Lăsase în urmă vremea tulbure, plictisitoare a Staffordshire din Midlands, pentru un job de vară într-un hotel din Grecia.
“Tot ce mi-am dorit era o schimbare în viața mea și să nu regret dacă nu o fac vreodată”, spune Adam Judd, 32, atunci când își amintește cum s-a simțit când a pășit pentru prima dată în Porto Elounda Golf & Spa Resort, unul dintre cele mai prestigioase resorturi de cinci stele din Grecia. Era imposibil ca atunci să-și imagineze ceea ce avea să trăiască în următoarele săptămâni și cum jobul lui de vară mult visat se va transforma într-un coșmar.
Încălcarea legilor muncii, în inima verii
Adam este unul dintre sutele de străini care au lucrat în hoteluri grecești în vara anului 2019.
Pentru Agnieszka Plonkiewicz, 24 de ani, oferta de locuri de muncă a venit prin universitatea ei din Poznań, Polonia. „Universitatea mea mi-a trimis un e-mail despre o companie. Am verificat site-ul lor și părea un vis”, explică ea. „Am semnat un contract pe trei luni. Motivația mea de a alege Grecia și acest stagiu a fost să învăț, să câștig experiență de muncă, să cunosc oameni noi și să mă bucur pentru un sezon într-un loc însorit.”
Nu a trecut mult timp până când Agnieszka și-a dat seama că lucrurile nu vor fi așa cum și-a imaginat.
Am trăit cele mai rele trei luni din viața mea. Am stat în bucătărie timp de 8-9 ore pentru a lustrui tacâmurile. A trebuit să mă cert cu managerul meu pentru o zi liberă. Când i-am spus că am venit în Grecia să învăț, a râs.
Agnieszka Plonkiewicz:
Vlad, 30 de zile fără niciuna liberă
La câțiva kilometri distanță, la hotelul Aegean Melathron din Halkidiki, Vlad din România a fost, de asemenea, încântat de această oportunitate pe care a primit-o prin Programul Erasmus de la universitatea sa, Alexandru Ioan Cuza din Iași. A lucrat la hotel de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii septembrie. În ultima sa lună acolo, a lucrat 30 de zile consecutive, fără nici măcar o zi liberă. „Nu am avut zile libere, pentru că mulți dintre angajați plecaseră. Locuiam la subsolul hotelului cu un alt angajat român”, spune Vlad.
Toți angajații menționați până acum au venit să lucreze în Grecia, după ce au aplicat la Job Trust.
Cum sunt atrași angajații
Pe toate rețelele sale de socializare, Job Trust face reclamă unor locuri de muncă pe perioada verii, „joburi cu un gust de vacanță”. Compania este prezentă online pe numeroase site-uri web și agenții care oferă locuri de muncă.
De asemenea, participă la târgurile de locuri de muncă virtuale ale Zilelor Europene pentru Locuri de Muncă, organizate de EURES, portalul de mobilitate al Comisiei Europene, și își înscrie locurile vacante pentru sezonul de vară pe multe site-uri web populare pentru stagii și oportunități Erasmus.
Cu unele instituții de învățământ, Job Trust are legături și mai strânse, cum ar fi Universitatea WSB din Poznań, care informează studenții cu privire la locurile vacante disponibile, așa cum a descris fosta angajată Agnieszka Plonkiewicz. Și cu Școala de Inginerie Ecam Rennes din Bruz, Franța, agenția procedează la fel, după cum a povestit un alt student.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, România colaborează cu compania de șapte ani.
„Avem în jur de 60-70 de studenți pe an de la facultatea noastră care merg în Grecia prin intermediul companiei Job Trust. Sunt angajați ca stagiari”, explică într-un e-mail trimis echipei noastre, Dorina Moisa, de la Biroul de relații internaționale al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza.
Studentul și universitatea semnează documente oficiale ale Programului Erasmus cu Job Trust.
4. Erasmus_doc_proving_collaboration_JT
Intrarea în „țara promisă”
Toți potențialii angajați primesc o ofertă de muncă prin de e-mail, unde orele de lucru sunt de 8-9 ore pe zi, timp de 5-6 zile pe săptămână. Salariul zilnic propus este de 16-20 de euro pe zi.
Odată ce solicitanții selectează un hotel unde vor lucra și acceptă oferta, aceștia, după cum a promis agenția, primesc un email de confirmare.
În momentul în care acest e-mail ajunge la potențialii angajați, ei, spre uimirea lor, descoperă că nu vor fi angajați de hotelul însuși, nici de Job Trust. Titlul subiectului prevede clar că „contractul” trimis candidaților este cu o companie numită „STAFF”.
Enigmatica româncă Irina Aslanov
Job Trust, cu care candidații au ținut legătura în permanență, a fost fondată în 2006 de Irina Aslanov, de naționalitate română, care susține în CV-ul ei online că a fost crescută în Ucraina, Moldova și Rusia, și că, ulterior, a studiat în România și Grecia. Compania este înregistrată în Registrul General al Comerțului din Grecia, ca agenție privată de recrutare. Prin urmare, are dreptul să acționeze doar ca intermediar între solicitanții de locuri de muncă și potențialii angajatori.
O analiză a „Companiei STAFF” relevă faptul că firma nu are sediul în Grecia, ci în Bulgaria. De fapt, potrivit Registrului Comerțului Bulgar, STAFF are o adresă înregistrată în orașul Pleven. Compania a fost fondată în februarie 2017 de către grecul Alexandros Savvidis. O căutare a proprietarului companiei STAFF din Grecia nu ne-a oferit indicii despre experiența sa profesională.
Am aflat totuși un detaliu crucial: Alexandros Savvidis este asociat cu Irina Aslanov, fondatoarea și managerul Job Trust.
O căutare amănunțită în Registrul Comerțului din Bulgaria a scos la iveală faptul că Savvidis a fondat sau gestionat un număr de opt companii începând cu anul 2010, toate fiind în continuare funcționale.
Studenții străini și solicitanții de locuri de muncă recrutați de Job Trust pentru a lucra în hoteluri grecești au semnat acorduri de lucru cu companiile acestui om de afaceri grec în ultimii nouă ani.
Fantoma unor companii bulgare
Am vizitat birourile STAFF Company din orașul Pleven, din nord-estul Bulgariei, într-un bloc înalt, în stil sovietic. Coridoarele întunecate și umede ne-au dus până la apartamentul 6, unde nu există niciun semn al unei firme. Este clar că, dacă compania avea un birou de funcționare, acesta nu este aici.
Același lucru devine evident pe măsură ce vizităm adresele înregistrate ale celorlalte companii ale lui Savvidis din Bulgaria: Plovdiv, Veliko Tarnovo, Pleven și chiar satul îndepărtat Malka Cherkovna din partea de nord-est a țării. În Bulgaria, nu am întâlnit decât cutii de scrisori și birouri inexistente la adresele unde erau înregistrate companiile.
Companiile lui Savvidis, care poartă nume sonore similare cu Job Trust și STAFF – Job Trust Career, Job Trust Training, Job Trust Company, Job Trust Ltd., Personal Career, Personal Training – au fost una după alta înregistrate pe parcursul a șapte ani.
Ele au înregistrat, de obicei, activitate de vârf în timpul unui singur sezon turistic și apoi au dispărut încet, fiecare făcându-i loc următoarei companii.
După cum arată înregistrările publice ale beneficiarilor de asigurări sociale, pe parcursul a zece ani, companiile lui Savvidis, localizate în Bulgaria, au continuat să angajeze peste două mii de oameni.
Cimitirele companiei
Prima încercare antreprenorială a omului de afaceri grec în Bulgaria a fost „Job Trust Career”, pe care a înființat-o în orașul Veliko Tarnovo. În acest oraș, Savvidis a apărut pentru prima dată în 2010, împreună cu partenera sa, Irina Aslanov, pentru a căuta informații despre cum să înființeze o companie aici.
La două luni după ce a fondat „Job Trust Career” Savvidis i-a pasat-o lui Aslanov, care a rămas principalul proprietar al firmei până în 2016. Apoi, în mai 2016, proprietatea companiei a fost transferată brusc unui rezident necunoscut din Veliko Tarnovo, pe nume Georgi Yordanov Yordanov.
Practica de tranzacționare a unei companii nu îi este necunoscută jurnalistului de investigație bulgar, Stanimir Vaglenov, care a acoperit în trecut mai multe cazuri de fraudă și „societăți fantomă” din țara sa. După cum explică el, poate fi o mișcare strategică ce îi ajută pe proprietari să evite problemele cu legea. El numește tactica „un cimitir pentru companii”, permițând crearea ușoară de companii cu capital minim și impozite seducător de scăzute, ceea ce face ca Bulgaria să fie o destinație ideală pentru oricine dorește să evite plata unor impozite ridicate.
Cum funcționează? Oamenii de afaceri „se prefac” că-și vândă compania către altcineva, care devine responsabil pentru toate datoriile trecute și noi, apoi „își îngheață” activitatea, „îngropând-o” în cadrul unei companii nou fondate, care reia activitatea anterioară sub o nouă fațadă.
„De cele mai multe ori noii proprietari erau persoane care nu aveau nicio proprietate, foarte des proveneau din rândul minorităților și erau analfabeți. Dar erau persoane care ar semna orice document pentru sume mici de bani, poate 50 de euro, uneori doar pentru o sticlă de brandy”, afirmă jurnalistul bulgar de investigații.
Vor deveni proprietari, dar nu vor avea nimic, așa că statul nu va primit nimic până la urmă. În același timp, proprietarii anteriori pot lansa în mod liber o altă companie.
Stanimir Vaglenov, jurnalist de investigații:
Autoritățile bulgare și cauzele judecătorești
Am contactat autoritățile bulgare pentru a găsi răspunsuri. Atât Agenția Națională a Veniturilor, cât și Inspectoratul General al Muncii au confirmat că există în prezent investigații în desfășurare, privind activitățile companiilor lui Alexandros Savvidis. Inspectoratul General al Muncii a explicat într-un e-mail că au fost efectuate un număr de nouă inspecții încă din 2016. Potrivit acestuia, „au fost găsite o serie de încălcări ale reglementărilor privind activitățile de intermediere”. De două ori s-a apelat la procurorii publici, din cauza suspiciunii unor activități infracționale asociate cu manipularea documentelor oficiale.
Cum se reflectă toate acestea în ce se întâmplă cu viața a mii de tineri, în Libertatea de mâine.
Acest proiect de investigație a fost realizat cu suportul iMEdD (www.imedd.org). Vizualizările, datele și opiniile prezentate în acest articol nu coincid neapărat cu opiniile, datele și opiniile iMEdD.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!