„Deși Legea cu privire la finanțarea entităților politice și a campaniilor electorale impune restricții privind angajarea în timpul campaniei electorale, datele oficiale arată că nu s-a făcut nicio abatere de la practica stabilită de fostul guvern și că există loc de suspiciune că angajarea în schimbul de voturi este încă folosită ca mecanism de presiune asupra alegătorilor”, arată site-ul muntenegrean MANS.

În ajunul alegerilor din anul 2023 au fost încheiate peste 12.000 de contracte de muncă, instituțiile din educație și sănătate fiind în fruntea angajatorilor.

„Acest număr de contracte de muncă încheiate în doar câteva luni de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare demonstrează absența totală a oricărei meritocrații, precum și incapacitatea instituțiilor competente de a limita arbitrariul partidelor de putere executivă cu intenția de a folosi abuziv resursele statului”, notează sursa citată.

Cele mai multe contracte au fost pe perioadă determinată

Datele oficiale privind angajarea la stat în perioada campaniilor electorale analizate de MANS arată că mai mult de jumătate dintre contracte au fost încheiate pe perioadă determinată, aproape 30% se referă la contracte de muncă, 8% la contracte suplimentare de muncă, în timp ce restul sunt alte tipuri de contracte, notează sursa citată.

Din totalul contractelor încheiate, 45% dintre ele au fost pe o perioadă de o lună, iar doar 5% dintre contracte au fost încheiate pe o perioadă de două până la șase luni, în timp ce aproximativ 4% dintre contracte sunt pe perioadă nedeterminată.

Potrivit sursei citate, 44% dintre contracte se referă la o activitate specifică, fără o durată definită.

Mai mult de jumătate din contractele încheiate au fost înregistrate în domeniul educației, iar 3.250 de persoane au fost angajate în instituțiile de învățământ încă de la începutul campaniei, arată MANS.

În sectorul educațional, în campania electorală, angajarea a fost cel mai adesea pe contracte pe durată determinată (49% din totalul contractelor) și pe o perioadă de o lună (43% din totalul contractelor), adaugă sursa citată.

Domeniul sănătății este pe locul doi ca număr de contracte încheiate în campania electorală. Au fost angajate 1.076 de persoane în acest domeniu, potrivit MANS.

De asemenea, 668 de persoane au fost angajate în campaniile electorale în posturi din administrația locală, iar alte 433 de persoane au fost angajate de la începutul anului în diverse posturi din administrația de stat. Alte 291 de persoane au fost angajate în domeniul culturii.

De la începutul campaniei electorale au fost semnate în total 264 de contracte prin care au fost angajate 235 de persoane în cadrul ministerelor. Cel mai mare număr de contracte a fost încheiat de Ministerul Apărării (47 de contracte), urmat de Ministerul Administrației Publice (43) și Ministerul Afacerilor Europene (24).

De la începutul lunii aprilie, Muntenegru are un nou președinte, în persoana lui Jakov Milatovic, care l-a învins pe Milo Djukanovic, aflat la putere, în diverse funcții, de mai bine de trei decenii, potrivit DW.

 
 

Urmărește-ne pe Google News