Trupele ruse au capturat Husarivka în primele zile ale lunii martie, ocupând clădiri la periferia și în apropierea centrului orașului. Pe 6 sau 7 martie, o rachetă de artilerie Uragan de 220 de milimetri care a aterizat în apropierea locuinței lui Yurii Doroshenko, liderul informal al localității, trasă dintr-un lansator montat pe un camion la mulți kilometri distanță.

În timpul unei vizite în jurul proprietății și pe strada pe care locuiește Doroșenko, reporterii de le NY Times au văzut bucăți mari din racheta de artilerie care a distribuit munițiile cu dispersie, confirmând tipul de armă care a fost tras. Racheta a aterizat în apropierea sediului improvizat al armatei ruse, într-un atelier agricol adiacent, au spus locuitorii, ceea ce înseamnă că forțele ruse au fost aproape sigur ținta atacului.

Nicio persoană nu a fost ucisă în atacul din Husarivka, deși două persoane au murit în timpul luptelor de o lună ce au avut loc în localitatea puternic bombardată de forțele ucrainene.

Pe tot parcursul ocupației, forțele ucrainene au bombardat necontenit trupele ruse din această regiune și cel puțin două atacuri au conținut acest tip de muniție cu dispersie. Rachetele au căzut în jurul unui cartier mic de aproximativ o duzină de case cu un singur etaj, intercalate cu grădini mici.

Atacul asupra Husarivka pare a fi prima utilizare a unei muniții cu dispersie de către trupele ucrainene de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. În 2015, forțele ucrainene au folosit muniții cu dispersie în primele luni ale războiului împotriva separatiștilor susținuți de ruși în estul tarii.

Un consilier al forțelor armate ucrainene și al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze ancheta New York Times.

Rusia și Ucraina nu au semnat convenția internațională

Aceste tipuri de arme interzise la nivel internațional au fost folosite în mod repetat de armata rusă de când a invadat Ucraina în februarie. Grupurile pentru drepturile omului au denunțat utilizarea lor. Liderii occidentali au acuzat Moscova de mai multe crime de război.

Munițiile cu dispersie – o clasă de arme care cuprinde rachete, bombe, mortar și obuze de artilerie – explodează în aer și distribuie bombe mai mici pe o zonă largă. Pericolul pentru civili rămâne semnificativ până când toate munițiile neexplodate sunt localizate și eliminate în mod corespunzător de către experți.

Convenția privind munițiile cu dispersie, care a intrat în vigoare în 2010, interzice utilizarea lor din cauza riscurile uriașe pe care le prezintă asupra civililor. Grupurile umanitare au observat că 20% sau mai multe dintre submunițiile antipersonal nu reușesc să detoneze la impact, dar pot exploda mai târziu dacă sunt ridicate sau manipulate necorespunzător.

Peste 100 de națiuni au semnat pactul. Statele Unite, Ucraina și Rusia nu se numără printre semnatare.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News