Dorice Albu a fost numită manager interimar al SAJ Neamţ în martie 2013 și apoi reconfirmată în funcție din şase în şase luni, până în martie 2022. Ultimele două numiri au fost în luna mai şi în luna decembrie 2022. 

Potrivit legii, managerii interimari pot conduce o instituţie spitalicească până la ocuparea prin concurs a funcţiei „dar nu mai mult de şase luni”

Legea 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii nu specifică însă ce se întâmplă după expirarea interimatului, în cazul în care instituţia nu organizează concurs.

„Ea se propune pe sine printr-o adresă la minister: vă anunţăm că, începând cu data de, expiră mandatul de manager interimar. Şi se propune ea pe ea”, spun felul în care s-au derulat lucrurile angajați din SAJ Neamţ, sub protecția anonimatului.

Dorice Albu a rămas într-un interimat perpetuu, reînnoit de două ori pe an, primăvara şi toamna. 

Dorice Albu. Foto: mesagerulneamt.ro

Respinsă la examenul de manager, în continuare manager interimar

În 2018, Dorice Albu are şansa titularizării pe post. Este primul şi singurul concurs pentru ocuparea funcţiei de manager, organizat la nivelul SAJ Neamţ. Pentru a obţine funcţia, Dorice Albu trebuie să treacă un test grilă şi, apoi, un interviu în care să-şi susţină proiectul de management.

Numai că pică prima etapă. Concurează singură și ia nota de 6,40 la test. Minimul posibil este 7. Dorice Albu nu reuşeşte să se califice în etapa următoare. Nici contestaţia n-o ajută să obţină cele 60 de sutimi care o despart de şansa de a merge mai departe în concurs. 

Eşecul său nu aduce nicio schimbare la nivelul SAJ Neamţ. Dorice Albu rămâne manager interimar al instituţiei.

368 de ore

pontate pe lună înseamnă peste 16 ore pe zi lucrătoare.

Nu e singura responsabilitate pe care managera şi-o asumă în serviciul de ambulanţă. Potrivit graficelor de lucru şi pontajelor consultate de Libertatea, în paralel cu activitatea de manager, care îi consumă 168 de ore pe lună, Dorice Albu mai lucrează 200 de ore ca medic de gardă la dispeceratul SAJ Neamţ sau în echipajul de pe ambulanţă. 

Există săptămâni în care are şi patru gărzi consecutive. Legea impune un repaus de minimum 12 ore după fiecare gardă, în folosul medicilor, dar și al pacienților.  

Numai în luna septembrie 2022, managerul Dorice Albu a făcut 15 gărzi, conform fișei de pontaj
În luna iulie 2022, managerul SAJ Neamţ a făcut 14 gărzi

„În realitate, ea nu merge la urgențe, pur și simplu doarme”

„De la 08:00 la 16:00 e manager, iar noaptea, de la 19:00 sau de la 20:00 până dimineaţa, lucrează ca medic. Trebuie să fii supraom să poţi face asta. Nimeni nu poate munci atât, e în afara naturii omului. În realitate, ea nu merge la urgențe, pur și simplu doarme. Are pat în birou, n-o deranjează nimeni. Dimineaţa e mai fresh ca un om care a dormit în patul lui”, spun surse din instituţie pentru Libertatea.

Potrivit acestora, echipajul de gardă din care face parte Dorice Albu este trimis doar la cazurile uşoare, care nu au nevoie de medic şi unde asistentul se poate descurca singur. „Nimeni nu îndrăzneşte s-o trezească”, spun sursele Libertatea. 

Dorice Albu nu face un secret din faptul că programul său de lucru depăşeşte uneori şi 20 de ore într-o zi. „Programul managerial este de la ora 8 la ora 16, iar gărzi fac doar noaptea. Timpul meu cu mine este dimineața. Mă trezesc de ani buni la ora 5, fără ceas”, mărturisește într-un interviu de revistă publicat de Mesagerul de Neamţ.

Manager, medic și rezident, în acelaşi timp

În acelaşi interviu ea arată că „nu renunț, acum fac a doua specializare, pe cardiologie”. 

A doua specializare înseamnă un rezidenţiat pentru care Dorice Albu s-a înscris a UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi. Cursurile durează şase ani, necesită prezenţa fizică a rezidenţilor şi se desfăşoară la o distanţă de 130 de kilometri de Piatra Neamț.

„Dacă duminică sunt de gardă aici (la SAJ Neamţ, n.r.), sâmbăta fac o gardă la Iași. […] Abia aștept să ajung în Iași, să mai fac o gardă”, spunea în 2016, Dorice Albu în faţa jurnaliştilor de la Mesagerul de Neamţ

Iar după specializarea în cardiologie, se mai înscrie la un rezidenţiat, în neurologie, tot la Iaşi. Durata acestuia este de patru ani, iar curriculumul prevede, anual, un număr de 200 de ore didactice (cursuri, seminarii, prezentări de cazuri) şi alte 40-50 de ore de studiu individual.

Dorice Albu este, în acelaşi timp:

  1. Manager al SAJ Neamţ și membru în comitetul director al instituţiei.
  2. Medic de urgenţă în Piatra Neamţ.
  3. Medic rezident în Iaşi, unde, potrivit spuselor sale, mai are timp şi de câte-o gardă.

Explicaţiile managerei Dorice Albu: „Nu îmi permit să întrerup linia de gardă”

Contactată de Libertatea, Dorice Albu susţine că este constrânsă să facă serviciul de gardă din cauza lipsei de personal din unitatea pe care o conduce. 

„Aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, lipsa medicilor este cunoscută la nivel naţional. Şi atunci eu nu îmi permit să întrerup linia de gardă, adică să las ture neacoperite din cauza asta. Legea nu prevede câte gărzi putem face”, a spus managerul SAJ Dorice Albu. 

Ea susţine că repartiţia sa în serviciul de gardă a fost verificată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituţie care nu a găsit nicio problemă. 

Pentru fiecare gardă, însă, medicii sunt plătiţi suplimentar, iar regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar impune cel puţin 12 ore de odihnă după o gardă de 12 ore. 

Întrebată şi despre cele două rezidenţiate pe care le-a început la UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi, Dorice Albu susţine că doar s-a înscris la cele două specializări însă nu ar fi urmat niciun curs. 

„Dar programul de rezidenţiat se termină printr-un examen de specialitate. Pe parafa mea nu scrie nici medic specialist cardiolog, nici medic specialist neurolog. În rezidenţiatul de cardiologie nu am urmat niciun curs. Nu am urmat niciun curs nici la rezidenţiatul de neurologie. Dacă sunt înscrisă, asta nu înseamnă că mă duc la cursuri. Nu. Nici măcar nu l-am plătit”, a declarat Dorice Albu.

Foto: stiripiatraneamt.ro

Urmărește-ne pe Google News