Pe 13 octombrie 2006, Lucian Bode fonda Asociația Pro Demos din Zalău, județul Sălaj. În acea perioadă, conform CV-ului său, actualul ministru de interne era inginer, șef serviciu de exploatare și inginer la Electrica.
În registrul asociațiilor, ONG-ul se ocupă cu „practicarea, organizarea și coordonarea de activități socio-culturale destinate tinerilor, având ca finalitate stimularea participării civice și a implicării tinerilor în viața publică, precum și promovarea valorilor democratice în România”.
În fapt, era o asociație care reunea, în special, tinerii politicieni PDL-iști din județ. De exemplu, în 2007, Pro Demos i-a sărit în apărare președintelui Traian Băsescu, alăturându-se în mișcarea pornită de „Liga pentru președinte”. Într-un articol din Monitorul de Galați sunt prezentate mai multe organizații care se uniseră „să-l apere pe președinte de atacurile opoziției”. În acel an a avut loc primul referendum pentru demiterea președintelui, rămas fără rezultat.
ONG-ul, acuzat că făcea politică în școli
La doi ani distanță, Lucian Bode ajungea deputat PDL din circumscripția Sălaj. Iar apoi, în 2009, jurnalista locală Ana Tudoran scria, pe blogul personal, despre un scandal PNL-PDL la nivelul județului.
„Liberalul” Mirel Taloș denunța, într-o conferință de presă, campania de informare „Primul vot”, realizată de Prefectura Sălaj și ONG-ul Pro Demos într-un liceu local. Taloș, actualmente vicepreședinte ICR, susținea că a fost încălcată legea învățământului prin acțiunea cu tentă electorală.
„Instituția Prefectului nu a pomenit deloc și în niciun mediu de informare publică despre această campanie, nici măcar la nivel de intenție, apoi toți cei implicați în acțiune provin din rândurile PDL Sălaj; de asemenea, nu a fost solicitat public ONG-urilor să se alăture campaniei, fiind implicată doar asociația Pro Demos – liberalii cerând prefectului Andrei Todea să explice în ce fel a selectat-o”, scria jurnalista sălăjeană.
În acea perioadă, subprefect era Cristian-Claudiu Bîrsan, cel care îl ajutase pe Bode să înființeze Pro Demos.
Al doilea ONG îl declară apolitic
Al doilea ONG fondat și condus de Lucian Bode se numește „Sălăjenii contează”, a fost fondat în 2018 și are un logo în culorile liberalilor, galben-albastru. „Deși ideea aparține organizației județene a Partidului Național Liberal, această platformă are caracter apolitic și ca obiectiv – cooptarea sălăjenilor în luarea deciziilor publice”.
După ce Bode a ajuns parlamentar și mai apoi ministru, cinci oameni din Pro Demos și din „Sălăjenii contează” l-au urmat.
1. Cristian-Claudiu Bîrsan – vicepreședinte în Consiliul Județean Sălaj, fost subprefect, viceprimar, consilier local și județean
Membru fondator și vicepreședinte al Asociației pentru Tineret Pro Demos, Cristian-Claudiu Bîrsan este, potrivit CV-ului public, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Tot la facultatea din Cluj-Napoca și-a obținut și diploma de masterat în drept administrativ și administrație publică – „Răspunderea disciplinară a funcționarului public”.
Între 2000 și 2002, a fost controlor de trafic în cadrul companiei de transport public Transurbis din Sălaj. Ulterior, vreme de șapte ani, până în 2009, a fost consilier juridic pentru grupul Vidalis, care are afaceri inclusiv în construcții, benzinării.
Apoi, a virat spre o carieră politică. Prima oprire, scurtă, de doar o lună, a fost la Primăria orașului Șimleu Silvaniei, unde a fost consilier pe zona de achiziții publice. Imediat, a făcut un salt ierarhic în administrația locală: a ajuns subprefect al județului Sălaj, funcție pe care a ocupat-o între martie 2009 și iunie 2010. De aici a trecut în funcția de director al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Sălaj, până în 2012, când a candidat pe listele PD-L la alegerile parlamentare.
În 2015, Bîrsan a ajuns viceprimar al Zalăului, iar apoi a fost, pe rând, consilier local și consilier județean.
Din noiembrie 2020, Bîrsan este vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj
Potrivit ultimei declarații de avere, din iunie 2022, în calitate de vicepreședinte al CJ Sălaj, Bîrsan este remunerat cu 12.168 de lei pe lună. Acesta mai are și o indemnizație anuală de 15.346 de lei, de la A.D.I. Ecodes, care se ocupă de gestionarea deșeurilor și se află în subordinea CJ Sălaj.
2. Bogdan George Ilea – secretar de stat în Ministerul Justiției și membru în CA-urile mai multor companii de stat, de la CFR la TAROM și Romatsa
Membru în ambele ONG-uri fondate de Bode, Bogdan George Ilea este absolvent de Drept la Babeș-Bolyai. Din 2006, are propriul cabinet de avocatură, iar în trecut a reprezentat PD-L în mai multe bătălii juridice, după cum preciza într-o declarație publică.
Prima funcție la stat a avut-o în septembrie 2011, când a ajuns la șefia Agenției Domeniilor Statului, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, la propunerea lui Lucian Bode. Numirea a fost una care a încins spiritele în filiala PD-L Sălaj, după cum scria Adevărul la acea vreme.
Prim-vicepreşedintele formaţiunii, Gheorghe Stanciu, l-a acuzat atunci pe preşedintele Bode că a luat decizia numirii lui Ilea „pe cont propriu”. „Nu este pentru prima dată când Lucian Bode ia decizii importante fără a le discuta prima dată în Biroul Permanent Județean”, spunea acesta.
În replică, Bode l-a amenințat cu excluderea din partid. În ce privește nominalizarea lui Ilea, actualul ministru a motivat că este calificat și a precizat că a avut în vedere și o altă variantă. Un alt coleg din Pro Demos, amintit anterior, Cristian-Claudiu Bîrsan.
Avocatul Ilea a condus Agenția Domeniilor Statului până în mai 2012, după care a luat o pauză de la politică.
În martie 2015, a fost ales decan al Baroului Sălaj, iar în 2019, la 37 de ani, a devenit cel mai tânăr membru al Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România. Tot în 2019, revine pe scena politică, în calitate de consilier onorific al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, post proaspăt preluat atunci de Lucian Bode. Un an mai târziu, cei doi candidează în tandem la alegerile parlamentare – Bode deschide lista pentru Camera Deputaților, iar Ilea, pentru Senat.
În februarie 2021, Ilea a fost numit secretar de stat în Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion, membru în USR-PLUS. Câteva luni mai târziu, a fost desemnat membru titular al Consiliului Național de Integritate din partea Ministerului Justiției.
Bode și Grindeanu și-au împărțit numirile în Autoritatea Aeronautică
În octombrie 2022, site-ul defapt.ro arăta că miniștrii Grindeanu și Bode și-au împărțit Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile, punându-și apropiați sau subordonați politic.
Unul dintre nume este al lui Ilea. Sursa citată mai preciza și că, anterior, ministrul Bode l-a mai plasat pe Ilea în Consiliile de Administrație de la CFR, Romatsa, TAROM, Compania Națională de Investiții și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Potrivit ultimei declarații de avere, unele dintre aceste funcții i-au adus, între aprilie 2021 și aprilie 2022, venituri de aproape 150.000 de lei, după cum urmează:
- 107.654 de lei – indemnizație Ministerul Justiției;
- 14.806 lei – indemnizație Autoritatea Aeronautică Civilă Română;
- 12.515 lei – indemnizație Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului;
- 14.624 de lei – indemnizație TAROM.
3. Paul Maghiu – administrator public al județului Sălaj, director al cancelariei prefectului, Poșta Română
Membru în asociația „Sălăjenii contează”, Paul Maghiu este dublu licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai: în Istorie și Arheologie și în Comunicare și Relații Publice. După o scurtă carieră în presă, la cotidienele Graiul Sălajului (2007-2010) și Adevărul (2010-2011), Maghiu a asigurat comunicarea mai multor companii aflate în administrarea autorităților locale din Zalău.
A fost specialist în comunicare la Transurbis (2011-2016), purtător de cuvânt la firma de salubritate Citadin Zalău (2011-2016) și șeful biroului de relații publice al Companiei de Apă Someș (2016-2020).
La începutul anului 2020, Paul Maghiu a fost numit în funcția de director al cancelariei prefectului Sălaj, liberalul Marcel Virgil Țurcaș. Apoi, a lucrat la Poșta Română pentru scurt timp, iar la finalul lunii mai 2021 a devenit administratorul public al județului Sălaj. De asemenea, este la al doilea mandat de consilier județean.
Salariul de administrator al județului este de 6.546 de lei pe lună, în timp ce funcția de consilier îi aduce anual 5.475 de lei, potrivit declarației de avere.
4. Marcel Zaharia – consilier județean Sălaj, director în Compania de Apă Someș
Vicepreședinte al primului ONG înființat de Bode, Marcel Zaharia nu are un CV public. Însă, potrivit ultimei declarații de avere, din iunie 2022, este, pe lângă consilier județean, director al sucursalei Zalău din cadrul Companiei de Apă Someș și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Sălaj. De asemenea, este și secretar general al Biroului Permanent Județean al filialei PNL din Sălaj.
Între 2021 și 2022, funcția de director la compania de apă i-a adus 90.101 lei, tichete de masă în valoare de 4.600 de lei și tichete de vacanță de 1.450 de lei. Funcția de consilier îi aduce anual 13.140 de lei, iar cea de președinte al ATOP – 15.334 de lei.
5. Septimiu Cătălin Țurcaș – primar la Șimleu Silvaniei, demisie după o condamnare definitivă, numit administrator al unei companii publice după două luni
Prim-vicepreședinte al „Sălăjenii contează” înaintea alegerilor din 2020, Septimiu Cătălin Țurcaș a fost reales primar în Șimleu Silvaniei pentru al cincilea mandat.
Șimleu este al doilea oraș ca mărime din județul Sălaj, după Zalău, având o populație de 14.000 de locuitori.
Ultimul mandat s-a terminat abrupt pentru Țurcaș, condamnat definitiv în decembrie 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj, pentru abuz în serviciu.
N-a stat pe bară decât două luni, când a devenit administrator public al Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa. A rămas până acum în funcție și semnează documentele companiei, precum ultimul postat pe site.
Asociația este, conform descrierii de pe site, un organism constituit de autoritățile administrației publice locale membre cu scopul de a înfiinţa, organiza, reglementa, finanţa, exploata, monitoriza şi gestiona în comun serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza lor de competenţă. Are 125 de membri din patru județe din Ardeal, printre care două consilii județene (Sălaj și Cluj), dar și 123 de primării.
La aceeași asociație a activat, în funcția de consilier juridic, și Cristian-Claudiu Bîrsan.
Libertatea i-a trimis ministrului Lucian Bode rugămintea de a explica felul în care colegii săi de ONG-uri au ajuns să dețină funcții importante în stat. Ministrul nu a răspuns solicitării ziarului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 23.01.2023, 15:19
Hm!In Salaj e o adevarata pepiniera de politicieni-cu funcții!Dar cel mai...ramâne Dacian Cioloș,care-cetațean francez fiind-a fost propulsat de Franța in funcția de comisar pentru Agricultura in UE!Dupa care,a venit in România ca...Prim Ministru!In ultima zi a mandatului sau a avut grija sa dea o Ordonanța de urgența prin care a permis ...liberalizarea prețului la gaze!Spre satisfacția „distribuitorilor”(adica cei care ne factureaza)-firmele Gaz de France-in„vechiul regat și EON- Gaz in Transilvania!De la unul ca el ni se trage-cu prețurile astea„liberalizate”!
nasty1 • 23.01.2023, 09:47
In guvernarea actuala, cand auziti ca au fost facute numiri din "societatea civila" in diverse functii sa fiti siguri ca sunt membri/simpatizanti PSD sau PNL. Pana si la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cei doi membri ai "societatii civile" recent numiti nu-s alesi pe merite profesionale, cum ar fi normal, ci sunt de la PSD, justitia e si ea politizata...